ABD’den PKK’ya karşı ’Echelon’ yardımı

Güncelleme Tarihi:

ABD’den PKK’ya karşı ’Echelon’ yardımı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2006 00:00

ABD’nin PKK’ya karşı Türkiye’ye yardım ettiği ortaya çıktı. En önemli elektronik dinleme sistemlerinden Echelon’un verdiği bilgilerle Muş ve Şırnak’ta operasyonlar yapıldı.

MUŞ kırsalında 14, Şırnak kırsalında da iki ayrı operasyonda 17 PKK’lı teröristin öldürülmesinde, ABD’nin ’Echelon’ sisteminden verdiği istihbarat bilgilerinin önemli rol oynadığı ortaya çıktı.

ABD’nin, Irak’ın kuzeyinde yuvalanan PKK’ya karşı Türkiye ile başlattığı istihbarat paylaşımının en önemli göstergesi Muş ve Şırnak’taki operasyonlar oldu. Geçen Aralık ayında önce FBI Başkanı Robert Müller, hemen ardından CIA Başkanı Porter Goss’un Ankara’ya yaptıkları ziyaretlerde, Washington yönetimi SMS ve e-mail dahil tüm dünyadaki her türlü elektronik yazışmayı anında tespit eden ’Echelon’ sistemini PKK’ya karşı da kullanacağını bildirdi. ABD ayrıca casus uydularını Doğu ve Güneydoğu’ya odakladı. "Echelon" sistemi son olarak PKK’lı teröristlerin kendi aralarında telefon mesajlaşmasını tespit etti. ABD, Muş ve Şırnak’taki hareketliliği anında Türkiye’ye bildirdi. Bunun üzerine 25 Mart’ta Muş’ta, ardından da 12 Nisan’da Şırnak’ta gerçekleştirilen iki operasyonla toplam 31 terörist öldürüldü. Daha önce Türkiye için devreye giren ABD’nin ’Echelon’ sisteminin ve casus uyduların aracılığıyla elde ettiği tüm bilgilerin bundan sonra da PKK’ya karşı kullanılmak üzere Türkiye’ye anında bildirilmeye devam edeceği vurgulandı.

Diğer taraftan İran ordusu da Kuzey Irak’taki Erbil Kenti’ne bağlı Hacı Ümran kasabasın’da bulunan PJAK bürolarına füze saldırısı düzenlendi.

ECHELON NEDİR

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda istihbarat örgütlerinin dünya üzerindeki iletişim sistemlerini denetlemek için kurdukları ortak projenin kod adı. Liderliğini ABD Milli Güvenlik Dairesi NSA’nın yaptığı "Echelon" telefon görüşmeleri, e-mailler, internet bağlantıları, uydu haberleşmeleri gibi tüm modern iletişim sistemlerini denetliyor ve yakalanan tehlikeli unsurlar yakın takibe alınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!