ABD’den kalkan itirafı

Güncelleme Tarihi:

ABD’den kalkan itirafı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2011 00:00

ABD, Türkiye’ye kurulacak radarın İsrail’deki muadiliyle eşgüdümlü çalışacağını ilk kez doğruladı. Amerikalı gazetecilere verilen özel brifingde üç nokta vurgulandı:

1) Türkiye’nin talebi kabul görmedi. ABD, radarı İsrail ile paylaşacak.
2) Radar ABD’ye ait. Kalkanın hedefi Rusya değil İran.
3) Bu bir al-ver pazarlığı değil, PKK ve Predator meselesi ayrıca görüşülüyor.


ÖNCEKİ gün Alman basınında yer alan, NATO füze kalkanının ABD tarafından Malatya’nın Kürecik köyüne kurulacak radarının İsrail’deki sistemle eşgüdümlü çalışacağı iddiası, Amerikalı yetkililerce de doğrulandı. Türkiye ile imzaların atılması ve sistemi tamamlayacak avcı füzeler için Romanya ve Polonya ile anlaşmaya varılmasının ardından ABD Dışişleri yetkilileri, Türk gazetecilerin davet edilmediği toplantıda Amerikan medyasına bilgi verdi. Adının açıklanmasını istemeyen iki üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, bu sistemin İran’a karşı oluşturulduğunu ve ABD’nin Türkiye’ye kuracağı radardan sağlayacağı istihbaratı İsrail’in savunmasında kullanacağını ilk kez açıkça doğruladı.

İsrail’i korumamız sınırlanamaz

Verilen bilgiye göre Türkiye, Mavi Marmara baskını sonrası İsrail ile yaşanan kriz nedeniyle radardan elde edilecek bilgilerin Tel Eviv ile paylaşılmamasını istemişti. Ancak Beyaz Saray yetkilisi şöyle dedi: “Bu bir ABD radarıdır. Dünyanın her tarafındaki ABD radar ve sensörlerinden gelen veriler, füze savunmamızın verimliliğini artırmak için birleştirilebilir. Hiçbir anlaşma, bizim İsrail Devleti’ni savunma kabiliyetimizi kısıtlayamaz.”

Beyaz Saray yetkilisi şöyle devam etti: “Sistemin mimarisi, başta İran olmak üzere, Ortadoğu’dan gelecek balistik füze tehditlerine karşı koruma sağlanması için tasarlandı. Hedef asla Rusya değil.”

İmzadan sonra değişmez

Yetkili, İran’ın füze kapasitesini daha da geliştirmesi durumunda sistemin güncelleneceğini de sözlerine ekledikten sonra, “Radar anlaşması Türkiye ile bir al-ver pazarlığı değildi. PKK ile mücadelede Amerikan insansız uçakları Predator’lar konusunda yapılan görüşmeler bu meseleden bağımsız” diye konuştu. Türk kaynaklar ise anlaşma imzalandıktan sonra Türkiye’nin kalkanda bir karar değişikliğine gitmesinin söz konusu olmadığını vurguluyor.

Tezkereden beri bir ilk, ama Türkler kızabilir

BEYAZ Saray yetkililerinin verdiği bilgiye göre ABD Yönetimi, Türkiye ile imzalanan radar anlaşmasını iki açıdan önemli buluyor. Birincisi, füze savunma planının bir parçası olduğu için başarılı bir iş. İkincisi ise 2003’te Irak’ın işgali öncesi Amerikan askerlerine topraklarını açmayı kabul etmeyen ve ilişkilerin uzun süre krize girdiği Türkiye ile bağların güçlendirilmesi için olumlu bir adım. Yetkiliye göre “Bu anlaşma, muhtemelen son 10-15 yıl içerisinde ABD ve Türkiye arasında alınan en stratejik karar.” New York Times Gazetesi, kararın “2003’teki tezkere krizinden beri yapılan en önemli askeri işbirliği anlaşması” olduğunu bildirdi. Wall Street Journal ise “Anlaşma Türk kamuoyunun tepkisini çekebilir” yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!