Güncelleme Tarihi:
ABD siyasetinde her geçen gün etkinliğini artıran Azeri-Türk asıllı Amerikalılar, ülke genelinde 5 Kasım’da yapılan seçimlerde bir ilke imza attılar. Aynı zamanda Türkiye’nin 10 yıl boyunca Washington Büyükelçiliği (1979-1989) görevini yürüten, Türk dış politikasının efsanevi isimlerinden Şükrü Elekdağ’ın damadı olan Dr. Adil Baguirov (36), Ohio Eyaleti’ndeki Dayton’ın eğitim kuruluna seçilerek, şimdiye kadar Amerika’da bir kamu görevi üstlenen ilk Azeri-Türk asıllı Amerikan vatandaşı oldu.
Enerji danışmanı Baguirov’un seçildiği dört kişilik Dayton Eğitim Kurulu, 250 milyon dolarlık yıllık bir bütçenin kullanılmasından ve toplam 14 bin ?ğrencinin okuduğu kentteki devlet okullarının denetlenmesinden sorumlu. Ocak ayında g?reve başlayacak Baguirov, ABD çapında faaliyet gösteren U.S. Turkic Network (USTN), U.S. Azeri Network (USAN) ve Karabağ Vakfı gibi özellikle Azeri-Amerikan vatandaşlarının yer aldığı örgütlerin de kurucusu.
Kafkasya kökenli Amerikalıların yoğun olarak yaşadığı Dayton’dan siyasete atılan Baguirov, Washington’da da Türkiye’ye yakın olan ve özellikle Ermeni diasporasının faaliyetlerine karşı Türkiye’nin tanıtımına destek olan toplum liderlerinden biri olarak biliniyor. 1996’dan bu yana enerji danışmanlığı, e-ticaret ve teknoloji alanlarında çalışan Baguirov, daha önce Arco Corporation, iNet Visionz ve Worldwide Strategic Energy şirketlerinde görev aldı. Doktorasını ise Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde tamamladı.
TÜRKİ-AMERİKALILARA ÖRNEK OLMALI
Florida Devlet Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi gibi ABD’nin önde gelen okullarında akademik çalışmalara katılan Baguirov, seçilmesiyle ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Özellikle Ahıska Türk-Amerikan toplumu ve Afrika-Amerikalılar olmak üzere Dayton’da seçmenlerin güvenini kazandığım için çok mutluyum. Bu Amerikan demokrasisinin gerçek olduğunu ve bazıları öyle olmadığını söylese de işlediğini gösterdi. Türki-Amerikan seçmenlerinin ABD’deki etkisi büyüyor. Benim zaferimdeki önemli olan seçmen grubu da Ahıska Türk-Amerikalılarıydı. Birçoğu Ermenistan işgalindeki Azerbaycan’ın Karabağ Bölgesi’nde 1992’de Hocalı Katliamı’nın korkusunu yaşamış Ahıskalı kardeşlerim, benim seçime katılmamı ve okulları iyileştirmemi, böylece yüzlerce Ahıska Türk-Amerikalı çocuğun daha iyi bir eğitime, daha iyi bir geleceğe kavuşmasını istediler. Ahıska Türklerinin azmi, pozitif yaklaşımı ve kültüre, tarihe saygısı bütün Türki-Amerikalılara örnek olmalı.”