ABD’de istihdam artışı beklentilerin altında kaldı

Güncelleme Tarihi:

ABD’de istihdam artışı beklentilerin altında kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 18:33

ABD’de Aralık ayındaki istihdam artışı, işsizlik oranı yüzde 9.4 ile Mayıs 2009’dan bu yana görülen en düşük seviyeye gerilese de beklentilerin altında kaldı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     
Haberin Devamı

      

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, tarım dışı istihdam Aralık ayında 103 bin kişi arttı. Ancak ekonomistler, istihdam artışının 150 bin ya da üzerinde olmasını bekliyordu.  

     

İstihdamın beklentilerin altında kalması, son dönemde ABD’deki ekonomik iyileşmeye yönelik iyimserliğe sekte vurdu. Beklentiler, şirketlerin daha fazla kişiye istihdam sağlayacağını düşünüyordu.  

 

ABD ekonomisine yönelik yayımladığı endekslerle bilinen düşünce kuruluşu The Conference Board’un makro ekonomik analizler direktörlerinden Kathy Bostjancic, “Bugün açıklanan rakamlar, işe alımlarda ciddi bir yükselişten çok, işten çıkarmaların azaldığına işaret etti” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Bostjancic, ek olarak, “İstihdam piyasası, 2010’a kıyasla 2011’e daha güçlü bir ivmeyle girdi ve bugün açıklanan rapor, tüketici güveninin artmasına yardımcı olmayacak” dedi.

     

İstihdam piyasasına yönelik umutlar, Aralık ayında ilk kez işsizlik başvurusu yapan kişilerin sayısının azalması arttı. Bununla birlikte, özel bir araştırma şirketi olan ADP’nin, şirketlerin daha fazla kişiyi işe aldığını gösteren bir rapor yayımlaması da bu iyimserliği tetikledi.

   

İstihdamın beklenenden daha yavaş bir hızlı büyümesi, ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek seçimlerin en büyük temalarından biri olacak.

 

EKONOMİK BÜYÜME İÇİN YETERLİ DEĞİL

Raporun açıklanmasının ardından, siyasi cepheden farklı yorumlar geldi. Temsilciler Meclisi’nin yeni Başkanı Cumhuriyetçi Senatör John Boehner, “İstihdam artışına yönelik her türlü işaret cesaret verici olsa da işsizlik oranının yüzde 9.4 olması ve 14 trilyon dolarlık kamı borcu, ekonominin büyümesi için yeterli değil” dedi.

 

Haberin Devamı

Raporun açıklamasının ardından, gün içinde yükselişte olan S&P 500 vadeli endeksinde yüzde 0.2’lik bir düşüş görüldü.

 

Gün içinde yükselişte olan 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi de hafif bir düşüşle yüzde 3.39’a indi.

 

Raporun açıklanmasının hemen ardından euro karşısında değer kaybeden dolar ise, daha sonraki işlemlerde toparladı. Doların, altı para biriminden oluşan sepet karşısındaki hareketini izleyen endeks, yüzde 0.1 yükselerek, 80.86 seviyesine yükseldi.

 

*Bu yazı Financial Times gazetesinde “US adds fewer jobs than expected” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!