A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 10:35
ABD Ticaret Bakanı Carlos Gutierrez, Çin'e iki ülke arasındaki ticari açığını kapatma çağrısında bulunarak, ABD'de yükselen korumacı öfkenin ekonomik ilişkileri zedeleyebileceğini belirtti.
Çin ziyaretini sürdüren Gutierrez, Pekin'de Amerikan-Çin İş Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Pekin yönetiminin Amerikan tarafının korsan
filmler, yazılımlarla paten ve telif haklarıyla ilgili diğer konulardaki şikayetlerini dikkate alarak, girişimde bulunması gerektiğini ifade etti.
Gutierrez, ABD'de yasalarla desteklenen korumacı duyguların iki tarafa da yararlı olmayacağını ve ikili ticaretteki açığı kapatmayacağı da söyledi.
Amerikan tarafının iddiasına göre, Çin ve ABD arasındaki ticarette Çin lehine olan açık 2005 yılında 202 milyar doları buldu. Gutierrez, iki ülke arasındaki ticari görüşmelerde esas olarak ticari açık, Amerikan firmalarının Çin pazarına girebilmeleri ile telif ve patent haklarının sorun oluşturduğunu hatırlattı. Amerikalı Bakan, Çin'de yazılım sektöründeki korsanlığın boyutunun yüzde 90'da yüzde 80'e indirilmesi durumunda bile 6,5 milyar dolarlık vergi geliri elde edileceğini ve Çin'de 2,6 kişiye istihdam sağlanacağını ileri sürdü.
YABANCI ŞİRKETLERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) girerken gümrük duvarlarını indirmeyi taahhüt ettiğini de hatırlatan Gutierrez, bunan rağmen Amerikan ve diğer yabancı şirketlerin Çin'de bir dizi engelle karşılaştıklarını ileri sürdü.
Gutierrez, bu engeller arasında sanayi politikaları ve teknik standartların da bulunduğunu, Çin'deki düzenlemelerde şeffaflığın bulunmamasının yabancı şirketler için dezavantaj oluşturduğunu, Çinli firmaların da hükümetle olan bağlantıları sayesinde avantaj sağladıklarını savundu.
Telekomünikasyon sektöründeki düzenlemelerin yabancı şirketleri sınırladığını kaydeden Gutirrez, Çin'de temel telekomünikasyon hizmeti vermek isteyen yabancı şirketlerden bundan önce 241 milyon dolarlık yatırım yapmalarının istendiğini belirtti.
Sübvansiyonların da sorunlar arasında yer aldığına işaret eden Gutierrez, Çin'deki devlet şirketlerinin şeffaf olmayan ve geniş sübvansiyonlardan yararlandıklarını ileri sürerek, Çin'in DTÖ'ye bu konuda tam liste sunmadığı için sorunun boyutunu tahmin etmenin güç olduğunu ifade etti.
Gutierrez, 11 Nisan'da ABD'de iki taraf arasında yapılacak normal ticari görüşmeler ile Çin Cumhurbaşkanı Hu Cintao'nun Nisan ayı sonunda yapacağı ABD ziyaretinde bir çok konuda gelişme sağlanmasını beklediklerini kaydetti.
Geçen Salı günü Amerikan Senatosu Mali Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti'den Charles Grassley ve Demokrat Parti'den Max Baucus, Bush yönetiminin Çin parasının kurunun değerlenmesi için Pekin yönetimine daha sert tavır alınması yönünde yasa önerisi sunmuşlardı. Çin Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde ise Bakan Bo Şilay'ın Gutierrez ile görüşürken, ucuz Çin mallarının Amerikalı tüketicilere her yıl milyarlarca dolar kazandırdığını söylediği yazıldı.