Enis BERBEROÄžLU - LONDRA
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 00:00
Dünya kamuoyu hedefin Kürtler olmadığına ikna edilecek. Peşmergelerin dost ateşine kurban gitmemesi sağlanacak. ABD’den operasyon için ayrıntılı istihbarat alınacak. Ardından jetler vuracak, özel kuvvetler temizlik yapacak.
YAKIN tarihin belki de en kritik 24 saatinde BaÅŸbakan ve ekibinin karar sürecine tanıklık ettim, hepimizin merak ettiÄŸi "Åžimdi ne olacak?" sorusuna yanıt aradım. Ä°ÅŸte izlenimlerim.     Â
Pazar günkü hain saldırıdan bugünkü MGK toplantısına kadar geçen sürede 4 önemli temas Ankara’nın stratejisini ÅŸekillendirdi:Â
4 KRÄ°TÄ°K NOKTA
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ABD’li mevkidaşı Robert Gates ile Moskova’da buluştu. Gates, Türk Bakanı "Kuzey Irak’ta çok fazla askere ihtiyacınız yok. Ayrıca PKK varlığıyla ilgili sağlam istihbaratınız yoksa sivil kayıplara yol açarsınız, zor durumda kalırsınız" diye uyardı. Gates bu sözleriyle ABD’nin PKK’nın lider ve üsleriyle ilgili istihbarat aktarmaya hazır olduğunu anlattı.
Aynı gece Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayan ABD Dışişleri Bakanı Rice "Müşterek harekát ve operasyon" ihtimalinden söz etti. ABD ve Kürt medyasında bu görüşmeye ilişkin olarak "PKK hedefleriyle sınırlı hava akını yapılacağı" yorumlarına rastlandı. Türk askeri kendi toprağından uzun menzilli toplarla başta Dohuk olmak üzere PKK kamplarını dövmeye başladı.
Başbakan İngiltere yolundayken ABD Başkanı George Bush Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü telefonla aradı. Erdoğan bu görüşmenin yapılacağından önceden haberdardı ve nasıl geçtiği hakkında bilgi aldıktan sonra 5 Kasım Washington randevusunun öneminin altını bir kez daha çizdi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan tezkere turunda Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt’i dolaştı, Türkiye’nin amaç ve destek beklentisini anlattı. Babacan programında gözükmesine ve Talabani tarafından yabancı medyaya açıklanmasına rağmen Bağdat’a uğramadan Ankara’ya döndü. Bu tavır gezi iptali olarak yorumlanırken Erdoğan tam aksine Babacan’a "Bağdat’a git ve Talabani’yi 2-3 Kasım’da Irak’a komşu ülkelerin katılacağı İstanbul toplantısına davet et" talimatını verdi.
Ä°ÅžTE O PLAN
Bu dört girişimin ardından Türkiye’nin operasyon planı hemen hemen şekillendi:
Diplomatik temaslara bir süre daha ağırlık verilecek. Sadece Irak liderliği değil, ABD ve Avrupa kamuoyları da askeri hedefin Irak ve Kürtler değil PKK olduğuna ikna edilecek.
Aynı sürede kendi askerleri ve Kürt peşmergelerin dost (Türk ordusu) ateşine kurban gitmesinden korkan ABD’den PKK’ya karşı nokta operasyon için gerekli ayrıntılı istihbarat sağlanacak.
Askeri harekát için düğmeye basıldığında jetler ve ağır toplar koordinatları bilinen PKK üslerini vuracak, az sayıdaki özel kuvvetle (rambo) karadan temizlik yapılacak.
Başbakan bu harekát modeli için önceki gün Oxford’daki konuşmasında "Sınır ötesi sadece karadan Yapılmaz... Çok değişik farklı şekilleri var" ifadesini kullandı.
Mücadeleyi babana sor
Oxford’da İngiltere’ye beş başbakan yetiştiren Öğrenci Derneği’nde genç bir Türk kızı, Lale Can mikrofonu aldı. Subay kızı olduğunu anlattı, terbiyeli ama çok duygusal bir konuşmayla şehitlere duyduğu üzüntüyü aktardı. Dikkat ettim önce Emine Hanım sonra kızı Sümeyye alkışlamaya başladı, ardından salondaki Türkler de katıldı. Ne var ki Başbakan duygulandıysa da belli etmedi, ABD’nin açıktan suçlanmasına izin vermedi. Ardından Lale Can’a şöyle seslendi: "Siz, bir subay kızı olduğunuz için aslında bununla ilgili mücadeleyi babana soracaksınız. O da size askeri boyutunu anlatacak. Niye kızım bu böyle oluyor, diye."