ABD Başkonsolusu: "İlişkiler sapasağlam kalacaktır"

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkonsolusu: İlişkiler sapasağlam kalacaktır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2009 20:27

BURSA'da, fotoğraf sergisinin açılışına katılan ABD İstanbul Başkonsolosu Sharon Andreholm Wiener, Amerika'nın karşı karşıya olduğu sorunların sadece ülkesinin problemleri olmadığını belirtip, “Amerika'nın bu sorunlarla tek başına mücadele etmesi de mümkün değil.

Ayrıca biliyoruz ki, gelecekte bizi ne beklerse beklesin, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkiler sapasağlam kalacaktır” dedi.

Kısa adı BTSO olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun ortaklaşa düzenledikleri, ‘Dostlar arasında: Türk-Amerikan diplomatik ilişkileri, 1923-2007’ konu başlıklı fotoğraf sergisi’ BTSO hizmet binasında bu akşam açıldı. Serginin açılış törenine, ABD İstanbul Başkonsolosu Sharon Andreholm Wiener, BTSO Başkanı Celal Sönmez ve çok sayıda davetli katıldı. Toplam 47 fotoğrafın yer alıp sergilendiği serginin açılışında konuşan Sharon Andreholm Wiener, Amerika ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin bir dönemini anlatan bu fotoğraf sergisinin açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Sergideki fotoğrafların Başkanlık kütüphanelerinin ve Amerikan Ulusal arşivlerinde yer alan binlerce fotoğraflar arasından seçildiğini açıklayan Wiener şunları söyledi:

“Bu fotoğraflar, liderlerimizi meslektaş, müttefik ve dost olarak yansıtıyor. İlişkimizin insandan insana olan boyutlarını gözler önüne seriyor. Ülkelerimiz insanları arasındaki olan dostluğu simgeliyor. Bu serginin hazırlandığı günden bugüne Amerika kendine yeni bir başkan seçti. 20 Ocak’ta dünya çapında 1 milyar kişi Barack Obama'nın ABD'nin 44. başkanlığına adım atış törenini ve bizim ilk Afrika kökenli Amerikalı başkanımız oluşuna tanıklık etti. Yeni başkanımız göreve başlar başlamaz küresel ekonomik kriz, Irak ve Afganistan savaşları ve Ortadoğu’da süregelen gerilim de dahil olmak üzere pek çok ciddi sorunla yüzleşmek durumundadır.
Aslında hepimiz biliyoruz ki Amerika'nın karşı karşıya olduğu sorunlar sadece Amerika'nın sorunları değil ve Amerika'nın bunlarla tek başına mücadele etmesi de mümkün değil. Ayrıca biliyoruz ki, gelecekte bizi ne beklerse beklesin, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkiler sapasağlam kalacaktır. Çünkü biz aynı değerlere önem veriyoruz. Bunlar demokrasi, ferdi özgürlük, hukukun üstünlüğü, piyasa ekonomisi ve bölgedeki barış ve istikrardır.”

Konuşmasında, sergide yer alan ve ilgisini çeken bazı fotoğraflardan bahseden ABD'nin İstanbul Başkonsolosu, “Atatürk'ün 1922 yılında yabancı diplomatlar ile çekilen fotoğrafı bir diplomat olarak benim ilgimi çekti. Bir diğer fotoğrafta ise 1959 yılının Aralık ayında Ankara halkının Başkan Eisenhower'a konvoyu ulustan geçerken yaptıkları sıcak karşılama yansıtılmış. Başkan Kenedy'nin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Ekrem Alican ile 1963 yılının Eylül ayında çekilen fotoğraf ise Kennedy'e düzenlenen suikasttan sadece iki ay önce çekilmiş” diye konuştu.
Sergide söz alan BTSO Başkanı Celal Sönmez ise, 15 gün açık kalacak olan bu serginin iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu katkıda bulunacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!