Güncelleme Tarihi:
İki ülkenin yaptığı ortak açıklamada bu askerlerin "Japonya dışındaki bölgelere" gönderileceği belirtilirken, 10 bin asker ise Okinawa'da kalmaya devam edecek.
Anlaşma, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda'nın Washington'a yapacağı resmi ziyaret öncesine denk getirildi.
Fakat Okinawa'daki tartışmalı Futenma hava üssünün taşınma yeri ve tarihi konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadı.
Okinawa adasından çekilen Amerikan deniz piyadeleri Guam, Hawaii ve Asya Pasifik bölgesindeki diğer noktalara gönderilecek.
Japonya, 2006'da ABD ile yaptığı anlaşma uyarınca Futenma hava üssünün taşınması için alternatif bir nokta bulma koşulunu yerine getirememişti.
Üssün taşınması için önerilen alanlar, bölge halkının yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı.
Bu yıl başlarında yeniden başlayan görüşmelerde, Okinawa'dan asker çekme ve hava üssünün taşınmasına dair sorunların ayrı ayrı ele alınmasına karar verilmişti.
En son yapılan açıklamada, 2006 anlaşması uyarınca Futenma hava üssünün, nüfus yoğunluğunun az olduğu Naha bölgesinde Camp Schwab'a taşınması konusunda iki tarafın görüş birliğinde olduğu belirtiliyor.
BBC Tokyo muhabiri Roland Buerk bu anlaşmanın, Japonya Başbakanı Noda'nın Washington ziyareti öncesine denk getirilmesine dikkat çekiyor.
GÜÇ DENGESİ
Okinawa adasındaki ABD askerleri uzun süredir tartışmalı bir konu olmuştu.
Ada sakinleri, Futenma hava üssünün tehlikeli ve gürültülü olduğu gerekçesiyle adadan tümüyle kaldırılmasını talep ediyor.
Amerikan askerlerinin zaman zaman sergilediği uygunsuz tavırlar ve 1995'te 12 yaşındaki bir kız çocuğuna üç askerin tecavüzü gibi kriminal olaylar endişelerin ve tepkilerin artmasına neden oldu.
Okinawa'daki Amerikan üssü, ABD-Japonya güvenlik ittifakı açısından sorun teşkil etti.
BBC muhabiri Buerk, yükselen ülke Çin karşısında Asya'da güç dengesini koruma bakımından her iki ülkenin de bu ittifaka önem verdiğini belirtiyor.
Japonya'nın bir önceki başbakanı Yukio Hatoyama, üssün adadan kaldırılması sözü vermiş, ancak başka bir yer üzerinde anlaşma sağlanamayınca 2010'da istifa etmişti.
Asker çekme ve Futenma üssünün taşınması işleminin ne zaman başlayacağına ilişkin bir açıklama yapılmadı.
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, "bu kararları uygulamak için" Japon Özsavunma Kuvvetleri ile ortak çalışacaklarını bildirdi.
Panetta, "Japonya sadece yakın bir müttefikimiz değil, aynı zamanda yakın bir dostumuzdur ve bölgedeki güvenlik sorunlarını ele alırken bu dostluğun ve ortaklığın geliştirilmesini bekliyoruz" dedi.
ABD'nin Japonya'da toplam 50 bin askeri personeli bulunuyor.