AA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 12:45
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Batı Şeria ve Gazze'de seçim olmaması halinde Hamas ile birleşme olmayacağını bildirdi.
Ramallah'ta bulunan Başkanlık Sarayı Mukata'da Anadolu Ajansı muhabirini iftardan sonra kabul eden Mahmut Abbas, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Abbas, uzun süredir
Fetih ve Hamas arasında kurulması düşünülen ulusal uzlaşı hükümeti konusunda “Batı Şeria'da ve Gazze'de
seçim olmadan Hamas'la bir birleşme olmayacak, Kahire mutabakatında Hamas'la bu konuda anlaşmıştık dedi.
Filistin Ulusal Konseyi'nin kendileriyle istişare etmeden 20 Ekim tarihinde seçime gitme kararı aldığına değinen Abbas, gelinen son durumda “bir tıkanıklık olduğuna” işaret etti.
Abbas, seçimlerin hemen ardından 6 yıldır yapılamayan Devlet Başkanlığı seçimlerinin de bir an yapılması gerektiğini belirtirken, “Gelecek seçimlerde Devlet Başkanlığına tekrar aday olmayacağım” dedi.
ARAFAT'IN ÖLÜMÜ İÇİN ULUSLARARASI KOMİSYONMahmud Abbas, iki aydır Filistin gündemindeki Yasir Arafat'ın mezarının açılıp açılmayacağına ilişkin “Uluslararası uzmanlardan oluşacak uluslararası komite henüz şekillenmedi. Bu komite oluşur oluşmaz, komisyon üyeleri 'mezar açılsın' dedikleri zaman Arafat'ın mezarı açılacak. Bu konuda her türlü yardıma hazırız, dini açıdan da fetva aldık, mezarın açılmasına engel bir şey yok, konu hakkında hiçbir şeyin gizli kalmasını istemiyorum” dedi.
İSRAİL İLE BARIŞ SÜRECİ
Barış sürecine de değinen Filistin Devlet Başkanı Abbas, daha önce hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalan eski İsrail Başbakanı Ehut Olmert ile barış için bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını belirterek “Bu haritada yeni Yahudi yerleşim inşaatları duracaktı, İsrail Netanyahu'nun başa gelmesiyle bu haritayı yok saydı, uymadı. Barış sürecinde İsrail yol haritasına uymalı ve yeni Yahudi yerleşim yerleri inşaatlarını durdurmalı; İsrail buna uymuyor” şeklinde konuştu.
Ayrıca Abbas kurulacak Filistin devleti için, “Biz Filisin olarak, iki devletli yan yana sınırları 1967 savaşı öncesi olan sınırlar olan bir çözüm istiyoruz” dedi.
“Barış görüşmelerine devam etmek için bu yerleşim yerleri inşaatlarının durdurulması sizin için bir ön şart mıdır?' sorusuna Abbas, “Hayır değildir” yanıtını verdi.
Devlet statüsü için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na gideceklerini belirten Abbas, daha önce BM'de Vatikan'ın, İsviçre'nin yer aldığı şekliyle yapmak istediklerini, İsviçre ve Vatikan'a devlet statüsünün de bu yolla açıldığını anımsattı.
Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Eylül 2011'de BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı tam üyelik başvurusu reddedilmişti.
Mahmud Abbas Amerika Birleşik Devletleri'nin barış sürecine şu aşamada katkı sağlamadığını buna neden olarak da Kasım'da Amerika'da yapılacak başkanlık seçimlerini neden olarak gösterdi.
Abbas, “Arap Baharı”na yönelik “Arap baharını sadece izliyoruz, insanlar ne istiyorsa verilmeli. Bu demokrasiyse demokrasi, özgürlükse özgürlük, dediğim gibi sadece izliyoruz” şeklinde konuştu.
FİLİSTİN TÜRKİYE İLİŞKİLERİAbbas, Ankara ile ilişkiler konusuna da değinerek, şöyle devam etti:
“Türk hükümeti Filistin'e çok yakın, özellikle son yıllarda. En son ziyaretim sırasında sayın Başbakan Erdoğan'la görüşmemde bizlerin uzlaşı içinde olmasını istedi. Biz Türkiye'ye gitmek için sebep aramayız, ne zaman istersek sadece telefon açar 'biz geliyoruz' der ve gideriz, bize Türkiye çok ama çok yakın, her aşamada her yerde bizi destekliyor. Unutmayın Türkiye bu topraklarda tam 400 yıl nöbet tuttu, mirasına ve tarihi sorumluluğuna arkasını dönemez, biz bunu böyle algılıyoruz.”
FİLİSTİN EKONOMİSİ
Filistin ekonomisinin “çok parlak bir dönem yaşamadığını” ifade eden Abbas, “Filistin için her ay 100 milyon dolara ihtiyacımız var” dedi.
Mahmut Abbas, ayrıca Filistin'e bu ay Suudi Arabistan'dan 100 milyon dolar, geçen ay Irak'tan 25 milyon dolar nakit para yardımı geldiğini belirterek önümüzdeki dönemde Arap Birliği'nden de 100 milyon dolar yardım alacaklarını söyledi. Abbas “Eğer işgal sona ererse biz kendi kendimize yeteriz, kimsenin yardımına ihtiyacımız olmaz” dedi.
İsrail'in vergilerden doğan alacak haklarına mahsuben kendilerine 100 milyon dolar ödediğini açıklayan Abbas, Filistin üzerinde baskı kurmak için İsrail'in zaman zaman bu parayı geciktirdiğini iddia etti.
AA 100. YILINI KUDÜS'TE KUTLASIN
Mahmut Abbas, toplantının sonunda Anadolu Ajansı'nın Arapça yayına geçmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ajansınızın 93'üncü yılını bu yıl kutladığını ve Arapça yayına geçtiğini memnuniyetle öğrendim.
Atatürk'ten beri varsınız. Gelin Anadolu Ajansı'nın 100. yılını Kudüste hep beraber kutlayalım” davetinde bulundu.