Elem Tuğçe OKTAY
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 00:00
Türkiye’de çok sayıda parkta hemen her gece saatler süren hararetli tartışmalar yaşanıyor.
Gezi Parkı eylemlerinden parklara yayılan bu forumların gündemi hem yerel sorunlar, hem de “Bundan sonra ne yapacağız” gibi genel meseleler. Çarşı Grubu’nun ev sahipliği yaptığı, hemen her yaş ve kesimden insanın buluştuğu Abbasağa Parkı’nın da gündemi, “Buradan siyasi bir hareket çıkar mı ya da çıkmalı mı” sorusu.
NELER OLUYOR ORADA
Gezi Parkı’nda başlayan, parkın boşaltılmasından sonra Türkiye’de birçok parka yayılan forumların herhangi bir düzenleyicisi yok. Park forumları sosyal medyadan yapılan çağrılar üzerinden kendiliğinden gelişti ve yayılmaya da devam ediyor.
Forumlar giriş, tartışma ve karar olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Giriş bölümünde bir kişi park kurallarını anlatıyor; mahalleliyi rahatsız etmeden, sesssiz tepkiyi anlatıyor.
Tartışma bölümünde konuşmak isteyenler sıraya giriyor ve mikrofonla kısaca görüşlerini, taleplerini ve eleştirilerini dile getiriyor.
Karar bölümünde de tartışmalar ışığında kararlar alınıyor.
MANİFESTOLAR HAZIRLAYALIM
Her gün 21.00’de başlayan forumlarda
Beşiktaş Abbasağa Parkı’nın 4’üncü günü (perşembe) gündemini “Buradan bir siyasi hareket çıkar mı” sorusu oluşturdu.
Aynı zamanda giriş sunumunu da yapan ilk konuşmacı, “Manifestolar hazırlayalım, öncelikle belediye seçimlerine yönelik çalışmaya başlayalım. Meslek odaları bize destek olsun. Taksim, Kadıköy gibi merkezi semtlerde
seçim ofisleri açalım, bu seçimlerden edindiğimiz tecrübelerle genel seçimlere gidelim. Kimbilir 10 yıl sonra Chavez gibi bir cumhurbaşkanımız olur” diyerek Meclis’te bir temsiliyet konusunda kararlılığını dile getirdi.
BEYAZ TÜRK’ÜZ, BURADAYIZ
‘Nasıl bir siyaset’ sorusu hararetle üzerinde tartışılan ve henüz olgunlaşmamış bir konu. Hatta şu aşamada “Meclis bizi temsil etmez, sokakla bağımızı koparmayalım” diyen görüşler daha çok destek görüyor.
“Kürtler, eşcinseller, Aleviler, ulusalcıların hepsini birden kapsayan bir örgütlenme olmadan bu hareketin ruhu yansıtılamaz” denilerek kapsayıcı ve çoğul bir örgütlenme olması istendi.
“Bu yaz tatile gitmeyelim, varsın kum, deniz görmeyelim, çalışalım” denildi. “Anadolu’da okuyamayan çocuklara eğitim verelim, okulları boyayalım, köylere gidelim” çağrısı destek gördü.
“Survivor izleyen insanlardık. Beyaz Türk’üz, ilk defa toplu hareket ediyoruz” denilerek özeleştiri yapan ama vardıkları noktadan çok mutlu olan insanlar ağırlıktaydı.
SAĞLIK, HUKUK, EĞİTİM GRUPLARI
Abbasağa Parkı’ndaki forumun merkez olduğu, buradan çıkan kararların tüm Türkiye’ye yayılacağını dile getiren bir katılımcı oldu. “Her forumdan bir temsilci seçilsin, o temsilciler bu parkta biraraya gelsin ve alınan kararları tartışalım” denildi.
Sağlık, hukuk, eğitim, basın gibi meslek gruplarından oluşan istişare grupları kuruldu. Gruplar neler yapabileceklerini tartışacaklar.
HAK-HUKUK ATÖLYE ÇALIMALARI
Ana forumun haricinde parkta her gün küçük forum da düzenleniyor.
Yarın Taksim’de Trans Onur Yürüyüşü, haftaya pazar günü LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender) Onur yürüyüşü; cumartesi de Kadıköy’de HES’lere karşı bir toplanma olacağı duyuruldu.
Partileşme veya bir parti çatısının altında toplanma konusu bu forumda da tartışıldı. Genel görüş ‘sandık siyasetine’ kilitlenmemek, böyle bir siyasetinin dışında kalmak. Fakat bu konu tartışılmaya devam edecek.
Kürtleri, kadınları, LGBT’lerin temsilini sağlayamayacak bir siyaset kabul edilemez bulunuyor.
Seçim barajının kaldırılması, sivil bir anayasa ortak talep.
Yerel yönetim ve bütçelerde söz sahibi olmaktan bahsedildi.
Kadına karşı şiddet, HES’ler ve kentsel dönüşüm, barış, hak-hukuk gibi atölye çalışmaları yapılacak.
Sessiz duruş
GEZİ Parkı eylemlerine destek amacıyla bir araya gelen CHP Çorum İl Örgütü ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çorum Şubesi üyeleri, Gazi Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Anıtı önünde durdu. Ellerinde Türk Bayrağı bulunan eylemciler, ağızlarını da bantla kapadı. Bir saatlik eylem sonunda açıklama yapan ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, “Sesimizi ülkeyi yönetenlere duyurmaya çalıştık ancak bir sonuç alamadık. Bundan sonra duran adam eylemleri gerçekleştireceğiz” dedi. CHP İl Başkanı Cengiz Atlas ise “Duran adam eylemiyle yaşanan olumsuzluklara tepkimizi böyle göstermek istedik” diye konuştu. Yusuf ÇINAR / DHA
Duran Kadın
KONYA’da Gezi Parkı ve Taksim’de yaşanan olayları protesto etmek için, önceki akşam Gedavet Parkı’nda bir araya gelen 20 kadın ‘Duran Kadın’ eylemi yaptı. Kadınlar, Türk bayrağı ve ağaca astıkları Atatürk posteri karşısına geçip kitap okuyup, durdular. Bazı eylemciler ağızlarını siyah bantla, bazıları da tek gözlerini sargı beziyle kapattılar. ‘Duran Kadınlara’ destek veren erkekler de onlarla kitap okudu. Yaklaşık 1.5 saat süren eylemde saygı duruşu yapan ve İstiklal Marşı okuyan kadınlardan biri, Gezi Parkı olaylarında gözlerini kaybedenler ile yaşamlarını yitirenlerin eş ve anneleri adına eylemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu sırada çevreden geçen bazı erkekler, kadınlara tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik, sivil polislerin müdahalesiyle sona erdi. Erkekler alandan uzaklaştırılırken, kadınlar da sessizce dağıldı.