Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2001 00:00
İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, ülkenin ekonomik kalkınma içinde olduğunu belirterek, "O süreci engellemek isteyenlerle mücadele, demokratik sürecin inkıtaya uğramasını engellemek bize yüklenmiş görevdir" dedi.
Şişli'deki Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen huzur toplantısında konuşan Abanoz, yurtdışındaki polis birimleriyle diyalog kurarak başarılı operasyonlar yaptıklarını vurguladı. Abanoz, son olarak Yunanistan'da, Yunan polisiyle düzenlenen operasyonda 513 kilogram eroin ele geçirildiğini söyledi.
Gaziosmanpaşa'da dün yapılan huzur toplantısında dile getirdiği konuların bazı basın organlarında yer alış şeklini eleştiren Abanoz, basında bazı maksatlı yayınlara yer verilebildiğini ifade etti. Abanoz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülke ekonomik kalkınma sürecine girmiş. O süreci engellemek isteyen mihraklarla mücadele, demokratik sürecin inkıtaya uğramasını engellemek, bize yüklenmiş görevdir. Ülke ekonomisinin düzlüğe çıkmasını istemeyenler, çeteciler, kaos ortamından menfaat temin edenler var. Ülkenin demokratikleşmede ilerlemesini istemeyen bu grupla da mücadele ediyoruz."
Cumhuriyet tarihindeki en büyük operasyonlara imza attık
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın göreve başlamasından buyana Cumhuriyet tarihindeki en büyük operasyonlara imza attığını anlatan Abanoz, "İnanıyorum ki tarih bunu yazacaktır" dedi.
Operasyonların bazı menfaat çevrelerini rahatsız ettiğini de söyleyen Abanoz, şunları kaydetti:
"Köşesinde, 'Ne olmuş ki işadamlarına kelepçe taktılar' diyenler var. Devletin kasasını soyanların işadamlığıyla ne ilgisi var? Çetelerin içindeki bazıları, siyaseti de kendilerine alet ettiler. 'Operasyonları siyasete çevirdiniz' diyenler var. Polisin siyaseti olur mu? Biz çete tanımıyoruz."
Polisin yüzde 1'i vitrinimizi bozuyor
İstanbul polisinin, toplumsal olaylarda çok hassas davrandığını belirten Abanoz, şöyle devam etti:
"Kontrollü bir şekilde gözlem altı oluyor. Kameralara da görüntü çıkmıyor. Fakat bazen bir polisin cop kullanması dahi televizyonlarda uzun süre gösterilebiliyor. Polisimizin yüzde 99'u görevini iyi şekilde yapıyor. Yüzde 1'i vitrinimizi bozuyor. Bunları hemen yatay geçiş prensibiyle başka bir kuruma verip orada memurluğa devam etmesini sağlamalıyız. Emniyet teşkilatına bir şekilde girmiş çok az sayıda da olsa kötü insan, vitrinimizi olumsuz etkiliyor. Adam, beyaz kadın ticaretiyle uğraşmış, sabıkası yok, polisliğe de bir şekilde girmiş. Öbür işine de devletin silahı ve üniformasının desteğiyle devam ediyor. Biz bunlarla mücadele ediyoruz. Çalıntı oto hırsızlığıyla ilgili operasyon yaptık. Bir polisin hırsızlarla ilişkisi ortaya çıktı."
Rüşvet olayı
Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bir başkomiserin ilçe emniyet müdürüne rüşvet teklif ettiği yolundaki iddiaya da değinen Abanoz, bu konuda kendisinin ilçe emniyet müdürünün beyanına itibar gösterdiğini söyledi.
Abanoz, teklif edilen rüşveti almadığını ifade eden İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Güngör Şahin'in, o parayı delil olarak almasının daha doğru bir davranış olacağını sözlerine ekledi.
İstanbul polisinin son 6 aydır çok büyük operasyonlara imza attığını da ifade eden Abanoz, "Şehit verdik, ama hiçbirinin kanı yerde kalmadı. Faili meçhul diyebileceğimiz, çok ciddi bir olayımız yok" dedi.
Abanoz, gazetecilerin soruları üzerine, Maltepe Belediyesi'ndeki imar yolsuzluğuna ilişkin operasyonun geniş çaplı olarak sürdürüldüğünü kaydetti.
Kazım Abanoz, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Atilla Çınar'ın başarılı bir polis olduğunu ve bu göreve tayininin isabetli bir karar olduğunu da belirtti.
Bu arada Abanoz, toplantının başında kendisine Gaziosmanpaşa'daki konuşmasını hatırlatarak, "otomobil hırsızlarına karşı çivili tahta kullanıp kullanmadığı" yönünde soru yönelten bir TV muhabiriyle tartıştı. Tartışma, muhabirin salonu terk etmesiyle son buldu.
Şişli İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Güngör Şahin de bir süre önce ilçe Emniyet Müdürlüğü binasına düzenlenen canlı bombalı saldırıyı hatırlatarak, "Bu tür terör olayları, çalışma azmimizi azaltmaz, aksine daha etkili çalışmamıza neden olur" dedi.