Güncelleme Tarihi:
Cevapları ise Bilkent Üniversitesi’nde kariyerini sürdüren İskoçya doğumlu ünlü akademisyen Norman Stone verdi.
İngiltere’de AB referandumu düzenlenmesini destekleyen, ama referandumdan büyük çoğunlukla “hayır” çıkmasının Avrupa açısından olumlu olacağını belirten Stone, İskoçya’nın bağımsızlığına da karşı çıktı. Stone, Türkiye konusunda ise şunları söyledi:
ABES VİZE SORUNU
“(AB-Türkiye ilişkilerinde) Gerçek sorun AB’nin abes vize rejimi. Profesyonel sınıftaki Türkler aşağılanıyor, üç günlük ziyaret için sanki uyuşturucu kaçakçısı falanmış gibi devasa formlar dolduruyorlar. Amerikalılar ise bir günde 10 yıllık vize veriyor. Bana ‘Herkese aynı şekilde muamele etmeliyiz’ diye abes bir cevap verildi. Hangi akla hizmet? Belki de cevap şudur: Türkler gerçekten AB üyeliği istiyorsa, bizimkini alabilirler.”
Rumları bahane gösterdiler
“Avrupa, 1963’te Türklerle ortaklık kurduğunda düşünülen Avrupa olsaydı, Türkiye’nin üyeliği bir anlam taşırdı. Türkiye’deki uyuşuk tekellerin açılması ve yabancı sermayenin girmesi açısından bu ilişki yararlı oldu, ülkenin refahı arttı. Avrupa daha sıkı bir birlik haline geldikçe Türkler kendilerini gülünç bir redde açık hale getirdiler ve Kıbrıslı Rumlar gibi bir pürüz yüzünden beklemeleri gerektiği söylendi.”