AB yasaları, TBMM'de 4 temel yasa olarak görüşülecek

Güncelleme Tarihi:

AB yasaları, TBMMde 4 temel yasa olarak görüşülecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2006 19:01

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

Öneri üzerinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, İlerleme Raporu öncesinde 9. Uyum Paketi'nin görüşülmesini istediklerini söyledi. Gündüz, Avrupa parlamentolarının da çalışmaya başladığını, İlerleme Raporu öncesinde 9. Uyum Paketi'nin yasalaşması zorunluluğu olduğunu kaydetti.

Parti olarak AB konusunda Türkiye'nin önüne konulacak hiçbir ön şartı kabul etmeyeceklerini belirten Gündüz, “AB standartlarında bir demokrasiyi özlüyoruz ve bunu hayata geçirmek için çalışıyoruz. Bugüne kadar AB konusundaki çalışmaları iktidar ve muhalefet olarak birlikte yaptık. Bundan sonra da sizden destek bekliyoruz” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da öneri lehinde yaptığı konuşmada, AB üyeliğinin, bugüne kadar hükümetler üstü bir konu olduğunu söyledi. Muhalefetin, kendilerini eleştirirken, “AB'yi değil, terörü konuşalım” dediğine işaret eden Kapusuz, “Getirdiğiniz bir konu var mı? Terörle ilgili bir projeniz var mı?” diye sordu.
CHP'li milletvekillerinin itirazı üzerine, “Söyleyelim de kopya mı çekin” karşılığını verdi.

Bazı konuların, günübirlik siyasetin üzerinde olduğunu ve herkesin katkı vermesini gerektirdiğini ifade eden Kapusuz, “Bir iktidarın meşruiyeti, millettir. AK Parti olarak meşruiyeti milletten başka yerlerde aramayız; biz meşruiyeti bazı zinde güçlerde, başka çevrelerde ya da yabancı sermayede arayacak değiliz” dedi.

AB Türkiye Raportörü'nün, tasvip edilmesi mümkün olmayan konuları içeren raporunun 26 Eylülde görüşüleceğini hatırlatan Kapusuz, buna karşı Türkiye'nin tepkisinin en üst düzeyde gösterildiğini anlattı. “Bu yanlışlar düzeltilmese bile Türkiye için hiçbir anlamı yok” diyen Kapusuz, bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığını, olmayan bir şeyin kimse tarafından istenmeyeceğini kaydetti.

Kapusuz, AB konusunda ilave talepler gelebileceği eleştirilerine de dikkati çekerek, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili talepler için “Kabul edilebilir bir tarafı var mı? Bu millet, bu meclis, bu hükümet bunu kabul eder mi? Elbette etmez. Kabul edilemeyeceğini Başbakan söyledi. Bunun kabul edileceğini söyleyenin aklından şüphe etmek lazım” diye konuştu.

Salih Kapusuz, grup önerileri içinde yer alan özel okullarla ilgili yasa tasarısı konusunda, özel okullarda okuyanlara devlet katkısının tasarıdan çıkarılmasını önereceklerini bildirdi. Kapusuz, Vakıflar Yasa Tasarısı'nın sadece cemaat vakıfları boyutuyla öne çıkarılmaması gerektiğini, tüm vakıflarla ilgili ciddi düzenlemeler içerdiğini söyledi.

“ERMENİLER, DEDEMİ ŞEHİT ETTİ”

Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan, grup önerisi lehinde yaptığı konuşmaya başlarken, Papa'nın, Müslümanlık ve Hz. Muhammed ile ilgili sözlerine tepki gösterdi. Özdoğan, “Papa'yı kınıyorum. Bir Papa'ya bu yakışmaz. İslam, 1300 yıldan beri dünyaya barış iklimini getirmiştir” dedi.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonunun, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili ifadelerinin kabul edilemeyeceğini belirten Özdoğan, “AB, benim pabucumun altına anlatsın bunu. Ermeniler, benim dedemi şehit etmişlerdir. Bir profesörün dediği gibi belki tavuk katliamını da soracaklardır” görüşünü savundu.

Özdoğan, AK Parti'nin, seçim yaklaşırken bazı konuları gündeme getirdiğini belirterek, “En büyük günah, dini değerler üzerinden siyaset yapmaktır” dedi. Konuşmaların ardından, AK Parti grup önerisi kabul edildi. Buna göre; TBMM Genel Kurulunda, bugün İskan Kanunu Yasa Tasarısı, yarın Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı, temel yasa olarak görüşülecek. Genel Kurul, bu tasarıların bitimine kadar çalışacak.

Genel Kurul, 21 Eylül Perşembe günü Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Tasarısı ve 22 Eylül Cuma günü ise Tohumculuk Kanunu Tasarısı için saat 14.00'te toplanacak ve tasarıların bitimine kadar çalışmalarını sürdürecek. Her iki tasarı da temel yasa olarak görüşülecek. Genel Kurul, 26 Eylül Salı günü 15.00'te toplanarak, olağanüstü toplantı çağrısındaki konuları ele alacak.

“NİYE 10 GÜN ÖNCE ESİP GÜRLEMEDİNİZ?”

Anavatan Partisi'nin, Genel Kurulun bugün 15.00-20.00, yarın ve Perşembe günü ise 14.00-19.00 saatleri arasında çalışmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerinde konuşan ANAVATAN Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, 9. Uyum Paketi'nin bugüne kadar çıkarılması gerektiğini söyledi. Sarıbaş, “Bu düzenlemeler AB için değil, milletin yararına olduğu için çıkarılmalı” dedi.
DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan da öneri lehinde yaptığı konuşmada, AK Parti'li Kapusuz'un, meslek liselilerin mağduriyetiyle ilgili sözlerini eleştirdi. “4 yıldır iktidarsınız, bunları yapmanıza engel olan mı vardı?” diyen Kandoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kapusuz gelip burada, vatan millet, bayrak diye esip gürledi. AB'nin 10 gün önce verdiği karara niye esip gürlemediniz? 70 milyonu rencide eden bir karar verildi. Siz, AB'nin o densizliğine, Türkiye'yi parçalamak isteyen o kararına esip gürleyin. Bugüne kadar sorun olmayan Süryani, Pontus meselesi gündeme getirildi. Biz bunlara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak feryat etmezsek, daha ağır kararlar önümüze çıkacak.”

Türkiye'nin işsizlik, cari açık, terör gibi önemli konularının Mecliste konuşulamadığını ileri süren Kandoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce “Bakanlar Kurulu çok şeye gebe...” açıklaması yaptığını, üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bu konuda bir koordinatörden başka bir şey çıkmadığını söyledi. CHP sıralarından laf atılması üzerine Kandoğan, “Düşük mü olmuş” karşılığını verdi.

CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz de öneriyle ilgili konuşmasında, “Meclis niye olağanüstü toplandı? Kapitülasyonlar döneminde verilmeyen hakları, azınlık vakıflarına vermek için... Parlamento, hak suiistimali yapmıştır. Bir camideki linç olayını, işsizliği, can yakan terör olayını görüşmek için toplansaydık. AB emir verdi, pat dedi, şak diye yapıyorsunuz. Bu gazi Meclis, millet için toplanmalıydı. Belki siz 5. yasama yılını yaşayacaksınız. Ama AKP yüzde 40'tan muhalefete düşme şerefini de yaşayacak” şeklinde konuştu.

Genel Kurulda, grup önerilerinin ardından, İskan Kanunu Tasarısı'nın temel yasa olarak görüşülmesine geçildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!