Güncelleme Tarihi:
Rize’nin İkizdere ilçesinin Şimşirli Köyü'nde 8 ay önce, AB hibe fonlarından yararlanmak amacıyla köyün kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi yapılması için proje geliştirildi. 350 bin euroluk projenin ön elemeden geçmesinin ardından Şimşirli Köyü Aşağı mahalle sakinleri, “AB bize niye bedava para versin? Bunun altında bir şey var” diyerek, projeye karşı çıkıp, mahallede kurulacak tesise arsa vermeyeceklerini açıkladı. Köyde tesisin yapılabileceği başka arazi de temin edilemeyince projeden vazgeçildi.
Ancak AB’nin hibe etmek istediği 350 bin euroyu reddeden Şimşirli köylüleri, şu sıralar sıkıntılı günler yaşıyor. İki yıl önce köydeki birçok evin fosseptik çukurlarının yenilenmesine rağmen, özellikle eski fosseptiklerden çevreye sızıntı olması kötü koku yayılmasına neden oluyor. Kokunun, yağmurun etkisiyle dolan çukurlardan sızan sulardan kaynaklandığı belirtildi. Ancak bu sıkıntıyı, hibe kredisine karşı çıkmayan ve evleri birbirine yakın olan Yukarı Mahalle sakinleri çekiyor.
Şimşirli Köyü Muhtarı Necmi Şimşek, bazı köylülerin karşı çıkması nedeniyle AB kredisini kullanamadıklarından yakınarak, “Köyümüzdeki evlerin fosseptik çukurları var. Bunların birçoğu nizami şekilde yapılmış. Ancak nizami şartlara uymayanlar da var. Bunlar, zamanla dolup çevreye sızıntı yapıyor. Bu da kokuya neden oluyor. Kendi evimin fosseptik çukuru dolunca vidanjör getirip boşalttırıyorum. Ancak vidanjörün, yol olmadığı için ulaşamayacağı bazı evler var.
Buralardan sızan sular köyün içindeki yağmur suyu kanallarına karışınca koku oluyor ve çevreyi rahatsız ediyor. Keşke AB’nin hibe kredisini alıp bu sorunu kanalizasyon şebekesi ve artıma tesisi ile çözüme kavuşturmuş olsaydık. Böylece bugün bu sorunu yaşamazdık. Ancak karşı çıkanlar nedeniyle bunu yapamadık” dedi.
Bu arada, AB kredisini isteyenlerden Musa Demirci, “Kanalizasyon şebekesi yapılmış olsaydı daha iyi olacaktı. Ancak köy büyükleri öyle karar verdi” derken, Yusuf Muti ise, “Köyde evlerin fosseptik çukurları var. Çukuru olmayanlar bir şebeke ile dereye indiriyor. Dere yasak ama kaçak olarak bunu yapanlar var.
AB’nin hibe kredisi olayı ne oldu bilmiyorum. Bu kredi ile köyün kanalizasyon şebekesi yapılsaydı iyi olacaktı. Fosseptik çukuru yaptıramayanlar var. AB bence yapsın bizim köyümüzün şebekesini. Biz de bu zorluktan kurtulurduk” diye konuştu.
AB’nin hibesine karşı olanlardan Mehmet Muti de, “Kaymakamlığın genelgesine göre köydeki evlerin yüzde 90’ının fosseptik çukuru varken, kanalizasyon için bu kadar paranın ve arazinin hibe edilmesinin nedenini anlayamadığımız için hibe kredisine karşı çıktık” dedi ve çukurlarının havalandırma bacalarından koku çıktığını, Yukarı mahalledeki evlerin birbirine yakın olmasının da kokuyu artırdığını söyledi. Krediye karşı çıkanlardan Yüksel Yılmaz da, şunları söyledi:
“AB’nin verdiği paranın ne olduğunu bilmiyorduk. Sorduğumuz sorulara bir cevap alamadık. Zaten iki yıl önce Kaymakamlık vasıtasıyla nizami olarak köydeki evelere fosseptik çukuru yapıldı. Ancak eski çukurlar sızıntı yapınca çevreye koku yayılıyor. Onlar da nizami foseptik çukuru yapsın. Bu aşılmayacak bir konu değil ki. Biz AB’nin bu parasını biraz kurcaladık, net bilgi verilsin hesabı yaptık. Sonra, ‘zamanınız doldu. Parayı alamazsınız’ denildi. Yani oldu bittiye getirdiler.”