Nuray BABACAN Bülent SARIOĞLU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 00:00
Hükümet, AB’ye uyum için yenilediği Ulusal Program’daki 131 yasal düzenlemeden 60’ını iki yıl içinde çıkarmayı hedefliyor. Medya, enerji sektörleri ve mülk edinmede yabancılara getirilen sınırlamaları kaldıran düzenlemeler, "Tam üyelik perspektifine göre" çıkarılacak. Ulusal Program’da öncelik verilen bazı düzenlemeler şöyle:
Bağımsız esere teşvik Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin yayın sektöründe faaliyetlerine dönük sınırlamalar tam üyelik şartıyla kaldırılacak. Yargı yetkisi, önemli olaylar, kısa
haber hakkı, bağımsız eserlerin teşviki gibi düzenlemeler getirilecek. İsteğe bağlı TV benzeri program, akışsız medya hizmetleri ile program akışlı geleneksel medya hizmetleri ayrı ayrı düzenlenecek. Yayın ilkeleri ve Avrupa eserleri için altyapı oluşturulacak. Yabancıların taşınmaz edinimiyle ilgili Tapu Kanunu’nun 35. maddesi bir kez daha değiştirilecek.
Mucitlere koruma Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun, Markalar Kanunu ile Patent ve Faydalı Model Kanunu çıkarılacak. Biyoteknolojik çalışmalara dayanan buluşların etkin bir şekilde korunması ve patentli farmasötik ürünlerin üretimine ilişkin zorunlu lisans verilmesi düzenlenecek. Fikri mülkiyet haklarının uygulanması amacıyla polis, gümrük ve yargı arasındaki koordinasyon güçlendirilecek.
Havaleye tek düzen Bankacılık Kanunu’nda kredi hükümleri yenilenecek. Menkul Kıymetler Borsaları Kanunu değiştirilerek, yabancı menkul kıymetlerin kotasyonu ile sermaye hareketleri önündeki sınırlamalar kaldırılacak. Ödeme Sistemleri Kanunu getirilecek. Havale işlemini yapan kurumlarca garanti sağlanması, sınır ötesi euro ödemelerinde yurtiçi ve yurtdışı havale ücretlerinin eşitlenmesi sağlanacak. Elektronik para kuruluşlarına ilişkin kurallar belirlenecek. Sermaye piyasasında bildirim yükümlülüğü güçlendirilecek.
Devlet yardımına gözaltı Teşviklerin verilmesinde uygulanacak ihale usulleri yeniden düzenlenecek. Altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde kamu-özel sektör işbirliği modeline geçilecek. Devlet yardımlarını izleyecek bağımsız bir kurul olacak.
TCDD bölünüyor Demiryolu Çerçeve Kanunu ile TCDD Kanunu çıkarılacak. Demiryolları, özel sektöre açılarak yeniden yapılandırılacak. TCDD’nin yanı sıra "Türk Demiryolları Kuruluşu" oluşturulacak.
Tek acil hizmet 112 acil arama numarasının sadece sağlık alanında değil, güvenlik, yangın ve doğal afetler gibi tüm acil durumları kapsayacak şekilde hizmet vermesi sağlanacak.
Canavara engel Hız sınırlayıcı teknik cihaz takılan araç türleri artırılacak. Reçetesiz beşeri tıbbi ürünlerin reklamına izin verilecek.
Özel posta kurulu Posta sektörü aşamalı biçimde serbestleştirilecek. Posta sektörüne özel bir Denetleme ve Düzenleme Kurulu oluşturulacak.
Yabancı işçiler Yabancılar da özel istihdam bürosu açabilecek. Özellikle mesleki hizmetlerde yabancıların izin talepleriyle ilgili süreç kısaltılacak.
Üç ülkeye özel Tam üyelik halinde bazı bölgesel işbirliklerinin istisna oluşturması amacıyla ABD, Bangladeş ve Japonya ile yatırım anlaşmaları yapılacak.
Dört sektördeki alımlar Enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetlerindeki alımlarda, kurumların bağlı oldukları hukuki rejime bakılmaksızın (kamu şirketi veya özel şirket) AB mevzuatına uyum sağlanacak. Balıkçılıkla ilgili merkezi bir birim oluşturulacak.