Güncelleme Tarihi:
Almanya’nın onayı, 17 üyeli euro bölgesinin daha koordineli adımlar atacağı, Şubat ayındaki zirveye kadar açıklayacakları önlemler paketinin bir parçası olarak görülüyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Çarşamba günü, kurtarma fonu kapsamında üstlenilecek yeni rolleri destekleyeceğini ve Şubat’taki zirvede de Avrupalı liderlerden bu yönde önerilerin gelmesini beklediğini açıkladı.
CEPHANE DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLECEK
Berlin ve Brüksel’den gelen haberler, AB’nin devam eden borç kriziyle savaşmak için kullandığı cephanelerde önemli değişikliklerin yaşanacağı anlamına geliyor
Dün Portekiz’in küresel piyasalar tarafından yakından takip edilen tahvil ihracında, 1.25 milyar euroluk satış gerçekleştirip, beklenenden daha düşük bir faizle borçlanması AB liderlerini rahatlattı. Ancak liderler, bunun çok büyük bir başarı olmadığını, Portekiz’in euro bölgesinin yardım isteyecek üçüncü ülkesi olmadığını söylemek için çok erken olduğunu belirtti.
Uzmanlarsa, dünkü tahvil ihracının, İrlanda’nın Kasım ayında aldığı 85 milyar euroluk yardımın ardından, piyasaların euro bölgesinin mali sıkıntılar yaşayan ülkeleri üzerindeki baskılarını azalttıklarının ilk işareti olduğunu söyledi.
Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, “Çarşamba günkü tahvil ihracını bir başarı olarak kabul ediyoruz” dedi.
ALMANYA TAVRINI YUMUŞATIYOR
Berlin, bugüne kadar AB’nin piyasalardaki paniği sakinleştirmek adına yeni araçlar geliştirmesine karşı çıktı. O yüzden, Almanya’nın yeni önerileri desteklemeyi istemesi, Kıta’nın farklı bir stratejiyle yeniden güç birliğine gittiği şeklinde yorumların yapılmasına neden oldu.
AB’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) büyük oranda Portekiz tahvili satın alması ve Japonya’nın İrlanda’nın tahvil ihracında yer alacağını açıklamasının ardından, yaklaşımını değiştirdiği görüldü.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, euro bölgesi üyelerinin, borç krizine temel bir çözüm getirmek için “geniş kapsamlı bir paket” üzerine çalıştığını söyledi.
Almanya Başkanı Angela Merkel ise Avrupa'nın, euroyu daha fazla istikrara kavuşturması için siyasi koordinasyonu düzeltmesi gerektiğini belirtti.
NE GEREKİYORSA YAPARIZ
Merkel, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Siyasi koordinasyon daha iyi sürdürülmeli ve koordine edilmeli.Sürdürülebilir büyüme ve rekabet edebilirlik avroyu istikrarlı kılmak için en iyi yol” dedi.
AB ve IMF kurtarma fonunun borç yükü altındaki euro bölgesi ülkeleri için artırılması önerilerine ilişkin soruya Merkel, “Mevcut fon yeterli, ancak Almanya, euroyu desteklemek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır” yanıtını verdi.
AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn,AB'nin asıl kurtarma fonu olan 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kredi verme kapasitesinin güçlendirilmesi ve etkinlik alanının genişletilmesi gerektiğini bildirmişti
*Bu yazı Financial Times’ta “Germany backs wider rescue fund role” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: