Güncelleme Tarihi:
Euro kullanan ülkelerin liderleri, fona yapılacak katkının takviminin yeniden müzakere edilmesini isteyen Almanya'nın şartlarını kabul etti.
Ancak anlaşma, Portekiz'le ilgili kaygılara ve bu ülkeye önerilebilecek yardım paketine euro bölgesi üyesi olmayan İngiltere'nin de katkı yapması olasılığından kaynaklanan krizin gölgesinde kaldı.
Portekiz yardıma ihtiyacı olmadığını söylüyor. Ancak ekonomi uzmanları bunun tersini savunuyor.
Anlaşma için aylardır müzakereler yürütülüyordu.
Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, "Ekonomik önlemlere ilişkin kapsamlı bir paket üzerinde anlaştık. Bugün neredeyse bu birliğin tüm unsurları bir araya geldi" dedi.
700 milyar euroluk fon
Yeni plan, zor durumda olan euro ülkelerine yardım için 'Avrupa İstikrar Mekanizması' adı altında daimi bir fonun oluşturulmasını öngörüyor.
700 milyarlık fona üye ülkelerin yapacakları katkının takvimi en önemli anlaşmazlık noktalarından biriydi.
Anlaşma kapsamında, para birimi olarak euro kullanan ülkeler yıllık beş taksit halinde bu fona toplam 80 milyar euro nakit aktaracak.
Fonun 620 milyar euroluk bölümü ise, garantilerden oluşacak.
Daha önce euro ülkeleri maliye bakanları 2013'te oluşturulacak fona, derhal 40 milyar euro aktarılmasını kararlaştırmıştı.
İki gün süren zirvede, zor durumdaki Portekiz'e yardım edilmesine dair bir karar çıkması beklentisi vardı. Ancak Portekizli yetkililer, AB ve IMF'yle kredi anlaşması imzalayan Yunanistan ve İrlanda örneklerini takip etmek istemediklerini söylediler.
İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin de Portekiz için oluşturulabilecek bir acil yardım fonuna katkıda bulunmak zorunda kalabileceği yolundaki iddiaları yanıtlarken, "Başka bir ülkenin mali durumu hakkında yorum ve spekülasyon yapmak doğru değil" dedi.
Portekiz'in Nisan ayında yapacağı borç ödemeleri mali piyasalarda kaygı yaratıyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poors, Portekiz'in kredi notunu iki kademe birden düşürerek BBB'ye çekti.
Dün de, Fitch Portekiz'in kredi notunu iki kademe indirmişti.