Güncelleme Tarihi:
Tarama sürecinde ilk olarak üyelik müzakerelerine konu olan 35 başlıktan "Bilim ve Araştırma" ele alınacak.
AB müktesebatının analitik olarak incelenmesi anlamına gelen tarama süreci sırasında Türkiye, müktesebat konusunda ayrınıtılı olarak bilgilendirilecek ve ulusal mevzuatının AB müktesebatına ne ölçüde uyduğu saptanacak.
Yarınki Brüksel’de yapılacak toplantıda tarama sürecinin ilk aşamasını oluşturan "tanıtıcı tarama" gerçekleşecek. Toplantı sırasında Komisyon yetkilileri, AB’nin bilim ve araştırma politikalarını anlatacaklar.
"Bilim ve Araştırma" başlığı ile ilgili taramanın ikinci aşaması olan "ayrıntılı tarama" ise, 14 Kasım’da Brüksel’de yine bir TÜBİTAK heyetinin katılımıyla yapılacak.
Toplantıda TÜBİTAK heyetinin, Türkiye’de "Bilim ve Araştırma" alanında uyum yolunda neler yapıldığını anlatacağı belirtiliyor.
Türkiye’de bir bilim ve araştırma bakanlığı olmadığı için "Bilim ve Araştırma" alanında AB’ye uyum çalışmalarının TÜBİTAK tarafından yürütüldüğü ifade ediliyor.
TARAFLAR ARASINDA BİLİM ALANINDA FAZLA FARKLILIK YOK
Türkiye'nin bilim ve araştırmayla ilgili yasalarında AB müktesebatına göre çok farklılıklar bulunmuyor. Müzakerelerde 2 temel konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Müzakerelerde, Türkiye'nin bilim ve araştırma alanında ikili ve çok taraflı işbirliği konusu ele alınacak.
AB'nin, ilişkilerinin “soğuk olduğu” belirtilen Ukrayna ile bilim ve araştırma alanında anlaşması bulunan Türkiye'nin, bu durumu gözden geçirmesi gündeme gelecek. Türkiye'nin ikili, çok taraflı, bölgesel ve uluslararası olmak üzere 60 ülke ile 100 bilimsel ve teknolojik işbirliği anlaşması bulunuyor.
TARAMA TAKVİMİ
Bu arada, 35 başlık konusundaki tarama çalışmalarının bir yıl kadar sürebileceği belirtiliyor. Ankara, bir iki başlık ile ilgili taramanın bu yılın sonundan önce tamamlanabileceğini, bu başlıklarda müzakerelerin başlayabileceğini umuyor.
Avrupa Komisyonunca hazırlanan çalışma programına göre, bu yılın sonuna kadar Bilim ve Araştırma, Eğitim ve Kültür, Kamu Alımları, Rekabet Politikaları, Yerleşme Hakkı ve Hizmetlerin Serbest Dolaşımı ile Sermayenin Serbest Dolaşımı olmak üzere 6 fasıl ile ilgili tarama yapılacak.
Çalışma Programı’na göre, Tarım faslı ile ilgili tanıcı tarama da bu yılın son çeyreğinde yapılacak. Ekim-Aralık Programı ayrıca, Bilim ve Araştırma ile Eğitim ve Kültür fasıllarında tarama sonu raporunun AB üyesi ülkelerine gönderilmesini öngörüyor. Söz konusu rapor, AB Konseyi’nin fiilen müzakereleri başlatma kararında temel oluşturacak.
BÜTÇEYE KAYNAK KONULDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2005 bütçesinde araştırma alanında yapılacak çalışmalar için TÜBİTAK’a 416 milyon YTL tutarındaki bir kaynak ayırdığı anımsatılıyor. TÜBİTAK da, söz konusu kaynak kullanmak için yeni düzenlemeler yaptı.
AB’de bilim ve araştırmaya ayrılan kaynakların, GSYİH’nın yüzde 2’sini oluştururken Türkiye’de bu oran, binde 60’ın biraz üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.
Türk hükümetinin, her yıl bu alanda ayrılan kaynaklar artırarak 2010 yılına kadar GSYİH’nin yüzde 10’una çıkartılmasını amaçladığı kaydediliyor.
AB ORTAK ARAŞTIRMA KURUMU İLE TEMASLAR
Öte yandan, TÜBİTAK’ın, AB kurumları ile temaslarda bulunduğu anımsatılıyor. Nitekim, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş’in iki hafta kadar önce Brüksel’de AB Ortak Araştırma Kurumu (JRC) yetkilileriyle görüşmeler yaptığına dikkat çekiliyor.
Bunun ardından da 20 Ekim toplantısı öncesi AB Ortak Araştırma Kurumu Başkan Vekili Roland Schenkel, Türkiye’ye gelerek TÜBİTAK tarafından 17-25 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Bilim ve Araştırma Günleri’ne katıldı.
MÜZAKERE BAŞLIKLARI
Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yapacağı tam üyelik müzakereleri 35 bölümden oluşuyor:
“Malların Serbest Dolaşımı”, “İşgücünün Serbest Dolaşımı”, ”Yerleşme Hakkı ve Hizmet Sağlama Özgürlüğü”, “Sermayenin Serbest Dolaşımı”, “Kamu İhaleleri”, “Şirketler Hukuku”, “Fikri Haklar Hukuku”, “Rekabet Politikası”, “Mali Hizmetler”, “Bilgi Toplumu ve Medya”, “Tarım ve Kırsal Kesim Kalkınması”, “Gıda Güvenliği, Hayvan ve Bitki Sağlığı Politikası”, “Balıkçılık”, “Ulaştırma Politikası”, “Enerji”, “Vergilendirme”, “Ekonomi ve Para Politikası”, “İstatistik”, “Sosyal Politika ve İstihdam”, ”Şirketler ve Sanayi Politikası”, “Avrupa Üzerinden Giden Ulaştırma Ağları”, “Bölgesel Politika”, “Hukuki ve Temel Haklar”, “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik”, “Bilim ve Araştırma”, “Eğitim ve Kültür”, ”Çevre”, “Tüketim ve Sağlık Koruması”, “Gümrük Birliği”, “Dış ilişkiler”, “Dış Güvenlik ve Savunma”, “Mali Kontrol”, “Mali ve Bütçe Koşulları”, “Kurumlar” ve “Diğer Konular.”