AB ile 3 yıl sonra yeniden

Güncelleme Tarihi:

AB ile 3 yıl sonra yeniden
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2013 01:25

Türkiye ile AB arasındaki ‘tıkanıklık’ yaklaşık 40 aylık bir süre sonra aşıldı. Dün Brüksel’de gerçekleşen ‘Hükümetlerarası Konferans’ ile ‘Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’ başlıklı 22’nci fasıl müzakereye açıldı.

Haberin Devamı

TOPLANTI, AB Bakanı Egemen Bağış, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AB Dönem Başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin katılımıyla gerçekleşti. AB Bakanı Bağış, faslın açılmasının Türkiye’ye çok önemli yansımaları olacağını söyleyerek beklentileri şöyle sıraladı:

Bölgelerdeki kadınlar ve gençler, geliştirilecek projelerle iş gücüne daha çok ve etkin bir biçimde katılacak.
Kız çocuklarının okullaşma oranlarında artış hızlanacak.
Her yaş, cinsiyet ve etnik kökene sahip vatandaşımız için mesleki ve teknik eğitim verilecek.
Bu fasıl, bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kalkmasına yardımcı olduğu kadar bölgeler arası kaynaşmayı da destekleyici bir motivasyon sağlayacak.
Ve nihayet barış sürecine katkı sağlayacak.
AB Bakanı Bağış ayrıca, bölgesel politika faslının devamının gelmesi gerektiğini ve özellikle yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarının önündeki siyasi engellerin de kaldırılması çağrısında bulundu. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de, bu başlıkların açılması için AB ülkelerine çağrı yaptı.

Bilgi notu

Haberin Devamı

Türkiye’nin AB ile üyelik müzakere süreci resmi olarak 3 Ekim 2005’te başladı. Müzakere döneminde Türkiye -AB arasında toplam 33 fasıldan 13 fasıl müzakerelere açılmış, biri (geçici olarak) kapatılmıştı. Açılmayan 20 fasıldan 17’si, AB Konseyi ve bazı üye ülkelerin siyasi engeline takılarak bloke edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!