Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Arınç şunları söyledi:
ÜÇ AŞAMALI EYLEM PLANI
“Bugünkü çalışmalarımızın temelini Avrupa Birliği konusu oluşturdu. Başbakanımız bu konu üzerinde çalışma yapılmasını istemişti. Avrupa Birliği Bakanımız Volkan Bozkır etraflıca bir sunum yaptı. Avrupa Birliği ile ilgili yeni ama takvimleştirilmiş bir eylem planı yapılıyor. Üç aşamalı bir eylem planı hazırlığı yapıyoruz. Taslağı üzerinde çalışmalar gözden geçirildi. Bugünden itibaren 2014 yılı sonuna kadar bir eylem planı, 2015 yılı başından Haziran ayına kadar bir eylem planı, Haziran ayı seçimlerden sonra 2019’a kadar eylem planı üzerinde duruyoruz. Üç aşamalı eylem planında yeni argümanlarımız olacaktır. Siyasal süreçte noksanlıklar nelerdir. Her iki merkezdeki algıların ve olumsuzların giderilmesi için planlarımızı yapıyoruz. Özellikle son yıllarda Türkiye ve AB ilişkilerinin soğumaya dönüştüğü Türkiye kamuoyunun sürece desteğinin zayıfladığı herkes tarafından yazılıyordu. Hükümetimizle konuyu baştan değerlendirerek Avrupa Birliği hedefinden vazgeçmediğimizi, sorunların uzlaşmayla giderilebileceğini dikkate alarak çalışmaları yaptık. Bugünün en flaş konusu Türkiye’nin AB konusundaki pozitif yaklaşımının üyeler için de kabul edilir bir noktaya gelebilmesidir.
ATAMALAR DEVAM EDECEK
Yeni eğitim ve öğretim yılının da öğrencilere velilere herkese hayırlı olmasını diliyorum. 40 bin öğretmen kadrosunun alanlar bazında dağılımı yapıldı. Cuma günü atama yerleri ile ilgili her şey netlik kazanacak. Bundan sonra da öğretmen atamalarımız devam edecek.
ASKERİ KANUNDA DEĞİŞİKLİK
Milli Savunma Bakanımız Askeri Ceza Kanununda değişiklik yapılmasını gündeme getirdi. Sayın Bakanımızın bu konudaki endişeleri Anayasa Mahkemesi’nin bazı kanunlara yönelik iptallere göre yeni yapılanmaya gidilmesidir. Yeni çağdaş bir askeri kanun düzenlemesi konusunu da ele aldık. Yeni askeri ceza kanunu toplantıda konuşuldu. Bundan sonra benim başkanlığımda bakanlar ve temsilciler biraraya gelecek, taslak üzerinde çalışma yapacağız.
GELECEK BAKANLAR KURULU’NDA SONUÇLANACAK
Geçen hafta Bakanlar Kurulu toplantımızda iş güvenliğine yönelik tartışmaların yaşandığı günlerdeydik. Geçen hafta konumuz; prosedürleri, bakanlıkların, belediyelerin yapacağı çalışmaları görüşmek, iş kazalarını en aza indirebilecek çalışmalar yapılmasıydı. Sayın Başbakanımız iş kazalarının önlenmesi ile ilgili düzenlemeler için talimatını vermişti. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakalığı’nın ev sahipliğinde toplantı yapıldı. Elde edilen veriler görüşmeye açıldı. Gelecek Bakanlar Kurulu toplantısında da bu çalışma sonuçlanacak. Yararlı faydalı olduğunu gördük ve bunu sonuçlandıracağız. Gördük ki kanunların çıkarılması yetmiyor, uygulanması gerekiyor. Onca kanuna rağmen başıboşluk yapılıyorsa İnsan hayatı tehliye giriyorsa, bunu sorumlularının tek tek ortaya koyulması, eksikliklerin giderilmesi, bir daha yaşanmaması gerekiyor.
YAPAY BİR TARTIŞMA
(Kürtçe eğitim verilecek okul iddiası)Son demokratikleşme paketi içerisinde özel eğitim kurumlarında Türkçe ana dil olarak esas alınarak Kürtçe de eğitim yapılabileceği kararlaştırılmıştı. Anayasamızdaki hükümler duruyor. Özel eğitim kurumlarında Kürtçe dersler verilebilir. Ancak bunun hayata geçmesi için özel eğitim kurumunun tam donanımlı olması gerekir. Bir yerde tuğlalar üst üste konulmuş ve buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olacağı söyleniyor. Bugünkü tartışma yapay bir tartışmadır. Bu provokasyona yönelik bir çalışmadır. Yapılan bir binanın Kürtçe bir eğitim verecek okul olduğunu ilgililer beyan etmemiştir. Ancak Diyarbakır Bağlar’da belediyenin bir binasının Kürtçe eğitim verecek bir okula dönüştürülmesi konusu soruşturulmuştur. Ortada bir okul yoktur. ‘Biz burayı açarız Kürtçe eğitimi yaparız.’ Hayır yapamazsınız. Bunu yapabilmeniz için bir özel eğitim kurumu nasılsa onu yapmanız gerekir. Zarar gören okullarda tamir ve tadilat çalışmaları en kısa sürede tamamlanacaktır. Bu okulları yakam girişiminde bulunan yangına sebebiyet verildiği bir gerçektir. Ancak derhal bunların giderilmesi için çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Adli süreç devam etmektedir.
FAZLA SÖZ SÖYLEMEK GEREKMEZ
(Türkiye IŞİD’le mücedeleye destek verecek mi?) Sayın Cumhurbaşkanımız düşüncelerini ifade etti. Başbakanımız düşüncelerini ifade etti. Sayın Kerry Türkiye’ye geldiğinde toplantılar yapıldı. Bunların dışında herhangi bir cevap vermek gerekmez. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu bunu çok açık bir şekilde söyledi. ‘ABD’nin ne istediği belli ise bizim neden imzalamadığımız belli’ dedi. Arife tarif gerekmez demiştir. Biz bölgesel istikrarı ve refahımızı tehdit eden terör yapılanmaları karşısında, bölgesel eşgüdüm mekanizmalarına önem vermekteyiz. Çünkü biz terörle mücadelenin bütün dünya için bir ortak platform haline gelmesinin netice alıcı olabileceğini düşünüyoruz.”
“Torba” literatürden çıkacak
Arınç, bundan sonra torba kanun çıkarılmayacağının bilgisini de verdi. Arınç, “Siz ‘torba’ diyorsunuz da, torba ismini kullanmak istemiyoruz. Artık o işle ilgili kanunları getirmek istiyoruz. Bunu literatürümüzden çıkaracağız inşallah. Bundan sonra bu kadar maddeli bir yasayı umarım görmeyeceksiniz. Sayın Başbakanımızın talimatı budur. Artık bu kadar yüksek maddeli, çok maddeli tasarılar Meclis’e gönderilmeyecektir. ‘Yeni bir torba yasa çalışması var. Bunun içerisine şu da girecek mi, bu da girecek mi’ diye bir tartışma var. Bir torba yasa çalışması veya hazırlığı içinde değiliz” diye konuştu.