AB’den aldığı destekle ‘plastik rulman yatağı’ üretti

Güncelleme Tarihi:

AB’den aldığı destekle ‘plastik rulman yatağı’ üretti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2007 12:49

KONYALI sanayici Ahmet Şanlı, Avrupa Birliği’nden aldığı destekle dünyada ilk kez ziraat, değirmen, paketleme ve tekstil makinalarında kullanılan ‘Pik döküm rulman yatağı’ yerine ‘Plastik rulman yatağı’ üretti. Ürünün satışına başladıklarını belirten Şanlı, yurt dışına pazarlamak için ise görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırladıkları projede, pik döküm rulman yataklarını plastiğe çevirdiklerini belirten Şanlı şöyle dedi:
“Pik döküm, üretimi esnasında çevreye ve insan sağlığına zarar veriyordu. Çevreye döküm partükülleri ve zehirli gazlar yayılıyordu. Bunun önüne geçmek için Avrupa Birliği’nin desteğiyle 3 yıldır üzerinde çalıştığımız projemizi hayata geçirdik. Plastik rulman yatağının pik döküm rulman yatağına göre görüntü olarak hiç bir farkı yok. Ancak bir çok avantajı var. Ürün sert plastikten yapıldığı için esnek bir yapıya sahip ve titreşim ile sarsıntıyı yok ediyor. Ayrıca çok daha ekonomik.”

PROJE BEDELİNİN YARISI AB'DEN

Üretimlerinin dünyada ve Türkiye’de ilk olduğunu vurgulayan Ahmet Şanlı şunları söyledi:
“Yenilikçi bir proje. Türkiye ve dünya üzerinde sadece biz üretiyoruz. Patent hakları tamamen bize ait. 65 bin 500 Euro bedelli bir proje ve yüzde 50’si AB tarafından karşılandı. Rulman yataklarının kullanım alanları da çok geniş. Tarım, değirmen, ziraat, tekstil ve paketleme makinalarında kullanılıyor. Şu ana kadar ürünümüzü kullanan müşterilerimizin hepsi memnun. Ürünün pazar payı da çok büyük. Aynı zamanda ihracatı da yüksek. 3 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor. Pik döküm ürünlere göre çalışma ömrü 2 kat daha yüksek. Pik döküme göre kullanıcı için yüzde 30 avantaj sağlıyor. Bir rulman yatağının fiyatı ebatına göre 5 YTL ile 70 YTL arasında değişiyor. Bir makinada aracın büyüklüğüne göre en az 8- 10 adet rulman yatağı kullanılıyor.”

Rulman nedir?

RULMAN, iki halka ile bunların arasına yerleştirilen yuvarlanma elemanlarından meydana gelir. Halkalardan birisi aks veya mil üzerine diğeri yatak gövdesine takılır. Rulman yatağı ise bu halkayı sabitlemeye yarar. Rulman yatakları tarım, değirmen, ziraat, tekstil ve paketleme makinalarında kullanılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!