OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 21, 2002 00:00
Fındık ihracatçıları ‘‘Avrupa BirliÄŸi'nin, Türk fındığı için aflatoksina analiz raporu zorunluluÄŸu’’ getirmesinin tamamen siyasi karar olduÄŸunu düşünüyor.Ancak bilim adamları karar siyasi de olsa aflatoksin ile bilimsel yöntemlerle mücadele edilmesi gerektiÄŸini söylüyor. Fındık Tanıtım Grubu (FTG) BaÅŸkanı Ahmet BaÅŸkan, ‘‘Türk Fındığı'nda aflatoksin yok diyemeyiz. Ancak AB'nin kabul ettiÄŸi standartın 10 misli deÄŸil, sadece yüzde 10'u kadar yüksek çıkıyor. AB'nin sözkonusu kararı ise ürettiÄŸi fındığın yüzde 60'ı elinde kalan Avrupalı fındıkçıyı korumaya dönüktür’’ dedi.Dün Hyatt Regency Otel'de konunun bilimsel yönünü anlatmak için basın toplantısı düzenleyen Türkiye Bilimsel ve Teknik AraÅŸtırmalar Kurumu (TÃœBÄ°TAK) Marmara AraÅŸtırma Merkezi (MAM) BaÅŸkanı Prof. Dr. Naci Görür, ‘‘AB kararından alınması gereken ders ÅŸudur; üretilen ve ihraç edilen her ürün; hasat, depo, ambalaj ve pazarlama aÅŸamalarında belirli bir standart içinde korunmalı. Fındık üretimi de bu mantıkla zincirleme olarak test ve analiz edilmeli’’ dedi. Görür, AB'nin kararının ne kadar bilimsel olduÄŸunu tartışmanın ise pek mümkün olmadığını söyledi ve şöyle devam etti: ‘‘Sadece elimizdeki analiz bilgilerin göre bir deÄŸerlendirme yapabiliyoruz. AB fındıkta Türkiye'deki üretim ÅŸartlarının kötü olduÄŸunu ilan etti. Bu durumda tek çare AB aflatoksin sınırlarına uygun üretim ve pazarlama yapmaktır. Bizim laboratuvarlarımızda bugüne kadar fındıkta sadece 366 adet analiz yapılmış ve bunlardan 22 tanesinde aflatoksin oranı AB standartından yüksek çıkmıştır. Bu toplam analizin yüzde 6'sıdır ve bence kabul edilebilir. En azından bu rakama göre yüz kızartıcı bir durum yoktur. Ancak bilimin gereÄŸini yeterince yapmamışız ve çok az analiz yapmışız. Analiz sayısı 366 deÄŸil 36 bin olmalıydı.’’‘AGANÄ°Gİ’ DEDÄ°KBaÅŸkan ve diÄŸer fındık ihracatçıları ise kendilerinin bilimsel analiz bakımından gereken herÅŸeyi yaptıklarını ileri sürdüler ve daha fazlası için devletin kaynak ayırmasını istediler. Ahmet BaÅŸkan AB'nin kararını eleÅŸtirirken medyaya da çattı ve şöyle konuÅŸtu: ‘‘Biz fındığı tanıtmak amacıyla kendimiz fon oluÅŸturduk. Aganigi dedik. Bir defasında Fiskobirlik'in ilköğretim okullarına dağıttığı fındıktan zehirlenmeler oldu. Bir gazete 'fındığınız batsın' diye manÅŸet attı. Åžimdi de AB'nin aleyhimize aldığı karar abartıldı. Aflatoksin problemi iki yıldır var’’ dedi.Aflatoksin nedir?BAZI küflerin gıda maddelerinde ürettiÄŸi toksinlere Aflatoksin deniyor. B1, B2, G1 ve G2 formlarında olmak üzere dört tür aflatoksin bulunuyor. Aflatoksinler, üründe oluÅŸtuÄŸu zaman kendisini üreten küf giderilse bile kendisi kalıyor. Küf bulaÅŸması ise bahçede ve tarlada baÅŸlıyor uygun olmayan hasat ve hasat sonrası iÅŸlemlerin her aÅŸamasında risk devam ediyor. TariÅŸ: Bizde sorun yokTARÄ°Åž, kuru incirde aflatoksin tespiti için oluÅŸturulan Ar-Ge laboratuvarları ile uluslararası standartlarda analizler yapıldığını bildirdi. TariÅŸ Ä°ncir BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Fevzi Aruman, TariÅŸ'in iç ve dış paza satılan ürünlerinin uluslararası standartlardaki ar-ge laboratuvarlarında aflatoksin araÅŸtırmasından geçirdiÄŸini söyledi.Aruman, kurulan laboratuvar için son 6 yılda 100 bin dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi.Â
button