Güncelleme Tarihi:
Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın açıklamaları özetle şöyle:
40’I GÖREVE BAŞLAMADI
37 bin öğretmen atamasından önce, kadronun yüzde 70’inin Doğu ve Güneydoğu’ya atanacağını açıklamıştık. Atanan 26 bin küsur öğretmenin içinde sadece 40’ı görevinin başına gidemedi. Bunların büyük bir kısmı da ya askerlik ya sağlık sorunu olduğu için gidemedi.
Mevcut koşullarda, şu anda inşaatı devam eden dersliklerimizi de hesaba katarak yaptığımız projeksiyonlara göre, 95 bin 624 öğretmene ihtiyacımız var. Bütün okullarda tekli eğitime geçmeyi planlıyoruz, ayrıca sınıf mevcutlarımızı da 30’un altına çektiğimiz zaman öğretmen ihtiyacımız 120 bine çıkar. 24’e çektiğiniz zaman 180 bine çıkar. Her 10 kişiye bir sınıf açtığında da belki 300 bin kişiyi bulur. Şu anda mevcut 800 bin küsur öğretmenimizin, idarecilerle birlikte 900 bin öğretmenimizin yarısı bizim dönemimizde atandı. Derslik başına düşen öğrenci sayısını 24’ün altına düşürmenin parasal karşılığı ise, 18 milyar lira.
Elimizde (atamalarla ilgili) netleşmiş, üzerinde bütün ilgili tarafların mutabakata vardığı bir rakam olsa açıklarım. Geçen yıl 47 binin 37 binine izin çıktı, biz de kullandık. Elimizde bir 10 bin var. Şubat için 10 bin tamam ama yeni alacağımız kadrolardan bir kısmını bunun üzerine koyacağız. Bunun ne kadar olacağı da TBMM’de belirlenebileceği için, şu anda benim Meclis iradesinin önüne geçerek “Şunu yapacağız” demem doğru olmaz. Meclis diyelim ki 40 bin daha verdi, 50 bin etti. Hepsini şubatta kullanamayız. Çünkü biz KPSS ile alıyoruz. Şubatta atanacak arkadaşlarımız, geçen yıl, 2015 KPSS’den aldıkları puanlarla atanıyor. 2016 Temmuz’da yeni bir KPSS yapılacak. Oraya da yeni mezun öğretmen adayları, önceki sınavlarda yeterince başarılı olamamışlar tekrar girecek. 2016 KPSS sonuçlarıyla da öğretmen almak zorundayız.
AÇIK LİSEDEN NAKİL HAKKI
TEOG sistemi sonuçlarına göre açık liselerden örgün eğitime geçmek isteyen öğrencilerimiz 20 Ekim saat 17.00’ye kadar nakil talebinde bulunacak. Biz de 21 Ekim günü o çocuklarımızdan uygun olanları, uygun kontenjanlara yerleştirmiş olacağız. Taban puan ve açık kontenjan esasına bağlı olarak yapılacak.
EN ÇOK AÇIK MARMARA VE KARADENİZ’DE
SON atamalarla Doğu ve Güneydoğu illerindeki öğretmen doluluk oranının Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını belirten Avcı, “Karadeniz ve özellikle Marmara’da öğretmen doluluk oranı düşük gibi görünüyor. Buralarda ücretli öğretmen istihdam ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da özellikle branş bazında ücretli öğretmen bulma şansı yüksek değil” dedi.
Öğretmen doluluk oranları: Akdeniz yüzde 90.41, Doğu Anadolu yüzde 95, Ege yüzde 92.85, Güneydoğu Anadolu yüzde 92.21, İç Anadolu yüzde 94.81, Karadeniz yüzde 89.51, Marmara yüzde 85.8. Türkiye genelindeki doluluk oranı ise yüzde 90.75.