Güncelleme Tarihi:
Demirel dün veda turlarındaydı
Halka daha çok gidin
Yurtlara önem verin
Hapishaneleri halledin
Belediyeler dibe vurdu
Açım demelerinden korktum
Paran yoksa öl, olmaz
AB kaçırılmamalıdır
Prof. maaşları yükselsin
Özelleştirme iyi gidiyor
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, dün 57'nci Hükümet'in en kısa Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederek bir veda konuşması yaptı. Basına açık bölümde 57'nci Hükümet'in başarılarından bahseden ve kendisinin de sorun yaşamadığını söyleyen Demirel, basına kapalı bölümde ise bir kısmı itiraf niteliğinde önemli mesajlar verdi. Demirel bu tavsiyelerini Başbakan Bülent Ecevit'e salı günü rapor halinde de sunacak. Bakanların ‘‘hüzünlü ve esprili’’ bulduğu toplantıda Demirel'in verdiği mesajlar özetle şöyle:
GÜNEYDOĞU Terör olayında büyük gelişmeler sağlanmıştır. Bu nedenle artık Güneydoğu'da yeniden yapılanma hızlanmalıdır. İstikrar programının başarıya ulaşması gerekir. Halka gidiyorsunuz, ama daha çok gidin. Özellikle Güneydoğu'ya geziler düzenleyin.
EĞİTİM Eğitim seferberliği devam etmeli. Ancak öğrenci yurtlarına dikkat edin ve özel önem verin. Çünkü 28 Şubat sürecinin nedenlerinden birisi öğrenci yurtları.
ÜNİVERSİTE Üniversite ve öğretim üyelerinin sayısını artırın. Ancak profesör maaşlarının 905 dolara indiğini de gözardı etmeyin. 65 bin öğretim üyemiz var. Bunun 100 bin olması lazım. Ama ücret düşük olunca bu sayı artacağına azalır. Branş öğretmenlerinde de eksik var. Bunun da giderilmesi gerekiyor.
CEZAEVİ 49'uncu Hükümet de dahil hiçbir hükümet cezaevi sorununu halledemedi. Milli Güvenlik Kurulu'nda yedi yıldır 30 kez konuşuldu. Bu sorunun halledilmesi çok önemli. İstanbul, İzmir ve Ankara'da asayiş için 10-15 özel ilçe kurulmalı.
YEŞİL KART Halk günlük yaşar. İrrasyoneldir. Yeşil kart benzeri, devlete maliyeti çok olmayan uygulamalar yapın. Vatandaşa ‘paran yoksa öl’ diyemezsin. ‘Türkiye’de aç ve açık kimse yoktur' dedim, sonra da korktum. Birisi ‘açım’ derse diye. Allah'tan demedi. Sosyal Yardımlaşma Fonu ilçelere kadar indi. Bu fona para ayırın ve destek verin. Meclis'te bekleyen Sağlık Kadro Kanunu'nun bir an önce çıkması lazım. Hastanen, ameliyathanen var ama yetişmiş personelin yok. Olanlara da kadro açamıyorsun. Niye yaptık o kadar hastaneyi?
BELEDİYE Belediyeler büyük borç batağı içinde. 3 bin belediyenin hepsi dibe vurdu. Öncelikle mali sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Mimar, mühendis ve teknik personelde de eksik var. Bu da yıllardır çözülemedi.
TÜRK DÜNYASI AB adaylığı tarihi bir fırsattır ve kaçırılmamalıdır. Örgütlenmenizi yapın. Türk dünyasına da önem verin. Onlar kendilerine eşit davranılmasını isterler. Onları boş bırakmayın. Kırgızistan, Arnavutluk, Kırım ve Gagauzlara yardımcı olun. Kafkas Paktı da çok önemli.
ÖZELLEŞTİRME Özelleştirme tabii ki çok önem verdiğim bir konu. Bu konuda hükümetiniz döneminde başarılı çalışmalar yapıldı. Bu başarılar devam etmeli.
DEPREM Deprem olacak diyorlar. ‘Söylediğinizin önemi yok’ diyemezsiniz. Tedbir almak lazım. Sağlam binalar yapılmalı ve kontrol edilmeli.
Güle güle Baba
Görevini üç sonra Ahmet Necdet Sezer'e devretmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün veda turlarına çıktı. Bakanlar Kurulu Demirel'e Üstün Hizmet madalyası verilmesine ilişkin kararnameyi imzaya açtı. Başbakan Bülent Ecevit, 09.55'te Başbakanlık Merkez Binası'na gelen Demirel'i merdivenlerde karşıladı. Cumhurbaşkanı, 35 dakika süren görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Ecevit, Demirel'in veda ziyaretinin kendilerini onurlandırdığını belirterek, ‘‘Bölgemizde barışın güvencesi durumuna geldiniz. Somut önerilerinizden ve birikimlerinizden yararlandık. Bundan sonra da yararlanmayı görev bileceğiz’’ dedi. Toplantı 11.00 sıralarında sona erdi. Uğurlama sırasında bakanlar merdivende beklerken Ecevit Cumhurbaşkanı'nı makam otomobiline kadar yolcu etti. Bir gazetecinin, ‘‘Şu anki duygularınızı öğrenebilir miyiz?’’ sorusuna ‘‘Hayır’’ karşılığını veren Demirel, otomobiline binmeden önce bakanlara ‘‘Başarılar dilerim. Hoşçakalın’’ dedi. Demirel daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nu ziyaret etti. Karşılamada, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir de hazır bulundu.
SON CUMA
Cumhurbaşkanı, Genelkurmay'ın ardından Çankaya Köşkü'ne döndü. 12.30'da Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ı kabul ederek 15 dakika görüştü. Demirel, cumhurbaşkanı olarak son Cuma namazını da Çankaya Köşkü içindeki Muhafız Alayı Camisi'nde kıldı. Demirel, öğleden sonra da Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı İsmet Arslan, Danıştay Başkanı Erol Çırakman, Sayıştay Başkanı Kamil Mutluer'e veda ziyaretinde bulundu. Ardından YÖK toplantısına katılan Demirel, gece de Fotomuhabirleri Derneği'nin ödül törenine katıldı.
Emrinizdeyim
Demirel dün veda turuna TBMM'den başladı. Demirel, 09.20'de TBMM'ye gelişinde Başkan Yıldırım Akbulut tarafından Meclis Muhafız ve Tören taburunun askeri töreniyle Çankaya Kapısı'nda karşıladı. Demirel, Akbulut'la görüşmeden önce yaptığı açıklamada, 7 yıldır sürdürdüğü Cumhurbaşkanlığı görevinin son bulmakta olduğunu belirterek, anayasal devlete ve onun getirdiği kurumlara inanarak bu görevini yerine getirdiğine dikkati çekti. Kurumlar devletinin ahenk içinde çalışması halinde ülkenin bundan yarar sağlayacağını belirten Demirel, görev süresi boyunca bu ilkeye azami gayret gösterdiğini söyledi. Akbulut da Demirel'in gerek parlamenter gerekse Cumhurbaşkanı olarak ülkeye yapmış olduğu hizmetlerin Türk halkı tarafından unutulmasının mümkün olmadığını kaydetti. Akbulut, ‘‘Bu hizmetleri bizim de unutmamız mümkün değildir’’ dedi. Demirel'e bundan sonraki yaşamında başarı ve mutluluk dileyen Akbulut, ‘‘Her zaman emrinizde olduğumuzu belirtmek istiyorum’’ dedi. Akbulut, Demirel'e bir halı armağan etti.
Kapıda uğurladılar
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç'a veda ziyaretinde bulundu. Anayasa Mahkemesi'ne saat 15.00'de gelen Demirel'i Kılıç, binanın kapısında karşıladı. Demirel, kameraman ve foto muhabirlerinin isteği üzerine Kılıç'ı yanına çağırarak bir süre tokalaştı ve poz verdiler. Demirel'in Kılıç'a veda ziyaretinde Anayasa Mahkemesi'nin üyeleri de hazır bulundu. Ziyaretin ardından Demirel'i Kılıç ve bazı üyeler, mahkeme kapısından uğurladılar.