9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

Güncelleme Tarihi:

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2007 11:25

Sigaranın hem içenler hem de pasif içici durumundaki çocuklar için öldürücü bir tehlike olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığından 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, “Sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durun” denildi.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastasından yılda 130 bininin hayatını kaybettiğine işaret edilen açıklamada, bu ölümlerin ana risk faktörünün sigara olduğu belirtildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Sigara hem siz hem de pasif içici konumundaki çocuklarınız için öldürücü bir tehlikedir. Siz bu satırları okurken, dünyada 5 kişi daha sigara nedeniyle hayatını kaybetti.

Sigara dumanının içerdiği karbonmonoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açmakta ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olmakta.

Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır. Sigara dumanı; katran, karbon monoksit ve nikotine ek olarak, amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi son derece zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içeriyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünyada her on üç saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.”

SAVUNMA SİSTEMİ ÇÖKÜYOR

Haberin Devamı

Açıklamada, sigara ve alkol kullanımının, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalık ve ölümlere zemin hazırladığına işaret edilerek, şu görüşlere yer verildi;

“Sigara; akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açıyor. Sigara ayrıca; peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarakt hastalıklarına zemin hazırlarken, hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getiriyor.
Sigara kullanan hamile bayanların bebekleri fiziksel ve zihinsel özür riskiyle karşı karşıya iken, sigara içen annelerin sütlerinde bulunan dioxin maddesi ise öldürücü etkiye sahip bir zehir olarak dikkat çekiyor. Sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçü sigara tiryakisi oluyor.

Sigaraya karşı savaş, kanser hastalıklarının yüzde 40'ını yok ediyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığı ve bu kişilerde görülen akciğer kanserinin nedeninin; çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğu tespit edildi.”

Haberin Devamı

Açıklamada, sigaranın özellikle bebek ve çocukları çok olumsuz etkilediğine dikkat çekilerek, “Sigara dumanı, pasif içici durumundaki çocuklar için büyük sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar, çok az sigara dumanına maruz kalan bebek ve çocukların bile bundan son derece olumsuz etkilendiğini gösteriyor” görüşüne yer verildi.

Açıklamada, ülkemizde sigaranın özellikle genç nesil için büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulanarak, arkadaş ve çevre baskısı, özenti, merak gibi birçok nedenden sigaraya başlayan milyonlarca çocuk ve gencin, sayısız hastalık ve ölüme uzanan bir yola girdikleri kaydedildi.

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkilerinin yanı sıra, ülke ekonomilerine verdiği zararların çok önemli boyutlara ulaştığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin sigaraya yılda ortalama 13 milyar dolar harcadığı ve harcanan bu parayla ülkenin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunabileceği ifade edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!