9 milyon kanatlı tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

9 milyon kanatlı tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2005 15:07

Manyas’ta 1800 hindinin ölümüne yol açan kuş gribi virüsünün, Ural Dağları’ndan Afrika’ya göç ederken Kuş Cenneti’ne uğrayan kuşlardan bulaştığı belirlendi. Hastalığın beyaz et üretiminin merkezi olan bölgedeki 9 milyon kanatlı hayvana bulaşmaması için risk altındaki hayvanlar zehirli gazla itlaf ediliyor.

Haberin Devamı

BALIKESİR’in Manyas İlçesi’ne bağlı Kızıksa Beldesi’ndeki çiftlikte bin 800 hindinin ölümünden sonra, hastalık tespit edilen 2 bin 600 hindi ile tavuklar itlaf ediliyor.

Karantina bölgesindeki çiftliklerde bulunan 9 milyon kanatlı hayvanın hastalık tehdidi altında olduğu belirtiliyor.

ZEHİRLİ GAZ İLE İTLAF

Manyas İlçe Tarım Müdürlüğü'nden özel giyimli 16 kişilik ekip, hindilerin yanı sıra, evlerde bulunan tavukları toplayarak, belde meydanındaki konteynırlarda karbondioksit gazı vererek itlaf etti.
  
İtlaf edilen hayvanlar, kepçelerle açılan kireçli çukura gömüldü.

Evlerden toplanan tavuklar karşılığında hayvan sahiplerine bedeli ödenmek üzere taahhütname imzalattırıldı.
  
Vatandaşlar, tavukların çuvallar içinde belde meydanında itlaf edilmesine tepki göstererek, “İtlaf işlemi gözden uzak yerden yapılması gerekiyordu. İtlaf, çoluk çocuğun gözü önünde yapıldı. Psikolojimiz bozuldu” diye konuştular.
  
Bu arada, tavuk toplama işlemi sırasında 8 tavuğu ekiplerce alınan Gülbahar Sarıca adlı yaşlı kadın, fenalaştı. Kalp hastası olduğu öğrenilen Sarıca, belediyenin gönderdiği araçla Manyas Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Sarıca'nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

7 KİŞİ TEDAVİ ALTINDA

Virüsün bulaşması ihtimaline karşı, 2’si çiftlik sahibi 5’i araştırma yapan ekiplerde görevli olmak üzere toplam 7 kişi tedaviye alındı. Stres nedeniyle rahatsızlanarak evinde istirahate çekilen Manyas Kaymakamı Resul Çelik’e de serum verildi. Balıkesir ve Bursa’da oluşturulan ekipler karayollarında canlı kanatlı hayvan nakli yapılıp yapılmadığını 24 saat süreyle kontrol etmeye başladı. Kanatlı hayvan nakleden araçlar yoldan çevriliyor.

URALLARDAN GELDİ

Kuş gribi salgını, Mehmet Eksen’in Manyas’a bağlı Kızıksa Beldesi’ndeki çiftliğinde bin 800 hindinin bir gecede telef olmasıyla ortaya çıktı. Yapılan araştırmada hindilerin ölümüne, Ural Dağları’ndan Afrika’ya göç ederken Manyas Kuş Cenneti’ne uğrayan göçmen kuşlardan bulaşan kuş gribinin neden olduğu belirlendi. Oluşturulan Kriz Masası, süratle önlem alırken, öncelikle Mehmet Eksen’in telef olan hindileri, yakılan çiftlikteki araziye kireçlenerek gömüldü. Kızıksa Beldesi’ndeki denetimlerde, Sıtkı Bozkurt’a ait çiftlikte virüsün bulaştığı 2 bin 600 hindinin imhasına karar verildi.

İTLAFLAR SÜRECEK

Beyaz et ve yumurta üretiminde önemli bir merkez olan bölgedeki çiftliklerdeki 9 milyon kanatlı hayvanın kuş gribi

/images/100/0x0/55eaa1cbf018fbb8f88cb089
tehdidi altında olduğunu belirten bir yetkili, gerekli önlemin alındığını söyledi. Bu yetkili, itlaf edilen hayvan sayısının artabileceğini kaydetti. Bandırma Tarım Müdürü Osman Nuri Kale, salgının, kuşların göç yolu üzerindeki Manyas Kuş Cenneti’nden yayıldığını söyledi. Rusya ve Urallar’dan Afrika’ya göç ederken Manyas’a uğrayan kuşların hastalığı taşıdığının belirlendiğini kaydeden Kale, bu kuşların da bıldırcın, kaz, ördek ve pelikan olabileceğini belirtti.

AV YASAĞA GETİRİLDİ

Tarım Müdürü Kale, ‘Kuş Cenneti büyük tehlike oluşturdu. Biz daha önceden önlem planı almıştık. Bunu yaşama geçirdik. Her şey kontrolümüzde. Tavuk çiftliklerine sevk edilen yemleri dahi kontrol ediyoruz’ dedi. Kızıksa Belediye Başkanı Ekrem Göktürk tavuk ve hindilerin yanı sıra, başı boş dolaşan köpek ve kedilerle, yakalanmaları halinde güvercin gibi kuşların da yok edileceğini, avlanmanın da ikinci bir emre kadar yasak olduğunu söyledi.

YETİŞTİCİRİLERE AŞI

Manyas İlçesi’nde oluşturulan kriz merkezindeki toplantıdan sonra bir açıklama yapan Balıkesir Vali Yardımcısı Halil Yavuz Kaya, hastalık sona erinceye kadar bölgedeki karantinanın devam edeceğini söyledi. Kaya şöyle devam etti: ‘Hastalık sönünceye kadar karantina devam edecek. Hayvanların itlafından sonra, bölgede ilaçlama makineleri ile dezenfektasyon çalışmaları yapılacak. Çalışmaların hızlandırılması için Tarım İl Müdürlüğü’nden bölgeye eleman takviyesinde bulunuldu. Açık ve serbest yetiştiricilerin bilinçlendirilecek, yetiştiriciler tümü önlem amacıyla aşılanacak, şüpheli hastalar yasal takibe alınacak.

Otomobiller de dezenfekte oldu

MANYAS’ın Kızıksa Beldesi’nde görülen kuş gribi nedeniyle sıkı önlemler alınırken, denetimler sıklaştırıldı. Hastalığın görüldüğü Kızıksa’ya giren çıkan araçlara da öngörülen önlemler çerçevesinde dezenfektasyon uygulanmasına başlandı.

BESİCİLER ÖNLEM ALMADI

Haberin Devamı

Kızıksa Beldesi’ndeki besiciler, itlaf edilmeyi bekleyen hindilerini boş arazilerde beslemeye devam etti. Hindilerle iç içe oturan besicilerin hastalığın bulaşma riskine karşılık hiçbir önlem almamaları ise dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!