9. Ceza’ya ‘balyoz’

Güncelleme Tarihi:

9. Ceza’ya ‘balyoz’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 21:06

Yargıtay, aralarında Balyoz davasındaki cezaları onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri ile Kozmik Oda’da arama yapan hâkimin de bulunduğu 10 Yargıtay üyesi için muhakkik (soruşturmacı) görevlendirdi. ‘FETÖ terör örgütü’ne yakınlıkla suçlanan Yargıtay üyeleri, muhakkik raporuna göre Yüce Divan’da yargılanabilecek.

Haberin Devamı

YARGITAY Birinci Başkanlık Kurulu, hukuka aykırı karar verdikleri ve ‘Fetullah Gülen Terör Örgütü’ne (FETÖ) yakın oldukları iddiasıyla inceleme izni verilen iki dairede görevli 10 Yargıtay üyesi hakkında muhakkik (soruşturmacı) görevlendirdi. Kurul, Kozmik Oda’da arama yapan dönemin hâkimi Yargıtay Üyesi Kadir Kayan, eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile beş subayın mahkûm edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin dört üyesi ile Balyoz davasına onama kararı veren eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi başkan ve 4 üyesi hakkındaki iddiaları inceliyor.

ÇETİN DOĞAN ŞİKÂYETÇİ

Balyoz davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, yerel mahkemenin bu davayla ilgili kararını onayan dönemin Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, üye hâkimler Hamza Yaman, Ahmet Toker, Fikriye Şentürk ve Abdurrahman Kavun ile Yargıtay Savcısı Hüseyin İnce’yi şikâyet etmiş ve haklarında soruşturma başlatılmasını istemişti. Doğan, 2013 yılında yaptığı şikâyetle ilgili olarak geçen ay İzmir Adliyesi’ne giderek müşteki sıfatıyla ifade vermişti. Bu süreçte Yargıtay da yeniden yapılandırıldı. Yargıtay 9. Ceza yerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi terör dairesi olarak görevlendirildi. Bu şikâyetlerin ardından Kurul, eski terör dairesi olan, Hizbullah sanıklarının tartışmalı tahliye kararına imza atan, Balyoz, Askeri Casusluk, Hrant Dink ve Devrimci Karargâh davaları hakkındaki eski mahkûmiyet kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin eski Başkanı Ekrem Ertuğrul ve dört üyesi hakkında verilen inceleme izninin ardından muhakkik görevlendirdi. Bu çerçevede başkan Ertuğrul ve 4 üyenin muhakkik tarafından ifadeleri alınacak.
HSYK, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast ihbarı ile başlatılan Seferberlik Tetkik Kurulu’ndaki ‘Kozmik Oda’ya girilmesine neden olan soruşturmada görevli 1’i savcı, 4’ü hâkim 5 yargı mensubunu ise açığa almıştı. HSYK’nın suç duyurusu üzerine Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, bu dosyada da Ankara hâkimi olduğu dönemde Kozmik Oda’da arama yapan ve Yargıtay üyesi seçilen Kadir Kayan’a soruşturma kararı vermişti. Kurul, Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyesi Kayan hakkındaki iddiaları araştırmak üzere bir muhakkik görevlendirdi.

Haberin Devamı

ALBAYA OPERASYON MU

Haberin Devamı

İstanbul eski İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Kurtoğlu’nun önünü kesmek için bir tutuklu nakli olayı nedeniyle soruşturma başlatan savcı ile yargılamayı yapan hâkimlere el çektirmesinin ardından HSYK, bu dosyada onama kararı veren Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin dört üyesi hakkında suç duyurusu yapmıştı. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, dönemin 14. Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak’a suç duyurusunun ardından yine muhakkik görevlendirdi. Muhakkikler, CMK’nın verdiği tüm yetkileri kullanabilecek. Üyelerin ifadesi alınabilecek, geçmişe dönük telefon kayıtları incelenebilecek. İdari yönden “kınama, görevden çekilmeye davet” cezalarını isteyebilecek. Adli yönden ise cezai yaptırım talep edebilecek. Bu durumda bu isimler hakkında Yüce Divan yargılaması gündeme gelebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!