Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 00:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikte 60 yaş sınırının 2028, 65 yaş emekliliğin ise 2048 yılında uygulamaya geçeceğini ifade etti. Sosyal Güvenlik tasarısını açıklayan Çelik, 20 yıl sonra ilk defa işe gireceklerin 9 bin prim günü ödenmesi gerektiğini dile getirdi.
SOSYAL Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören kanun tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda bugün görüşülmeye başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, reformla ilgili yasa maddelerinin, kademeli olarak farklı tarihlerde yürürlüğe gireceğini belirterek, "Yürürlük tarihi, yasanın alacağı şekle göre bazı maddeler için 3, bazı maddeler için 5, bazı maddeler için 8’inci ayı bulabilir. 2008 Ocak ayında yürürlüğe girecek maddeler de olabilir" dedi. Yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesi ile ilgili olarak da Çelik, yürürlükle ilgili takvimin, ikincil mevzuatın hazırlanması, yasanın çıkış şekli ve buna uygun bilgisayar programlarının hazırlanmasına bağlı olduğunu söyledi.
71 ÖNERİ TASLAKTA MEVCUT: "Tasarıyı TBMM’ye sevk etmeden önce, sosyal taraflarla görüşmeler yaptık. Konuyla ilgili ilgisiz 198 öneri aldık" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı şöyle konuştu: "Elimizdeki dosyada kim ne öneride bulunmuş tamamı mevcut. Getirilen önerilerden 71’i taslakta yerini aldı. Başından beri diyalogdan, ortak çalışmadan yana oldum. Görüş ve önerilere sonuna kadar açığım. Kimse, işi minderden kaçarak başka yerlere taşımasın, kapımız 24 saat açık. Tasarının eleştirilen önemli bir bölümü basında yer alan
haberler üzerinden yapılıyor. Hükümet ve bakanlık olarak ’taş üstüne taş koydular’ dedirtmek istiyoruz."
ARALIK AYINDA ÇIKAR: Sosyal güvenlikteki açıkların çok yüksek olduğunu ve bu açığın süsdürülebilir bir düzeye indirilmesi gerektiğini vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Sosyal taraflarla önümüzdeki günlerde bir araya gelerek tasarının son şekliyle ilgili katkılarını yine isteyeceğiz. Başta fiili hizmet sürelerinin kaldırılması gibi konuları da TBMM’de kurulacak alt komisyonda ele alabileceğiz. Aralık ayının bu yasanın geçmesi için yeterli olacağını düşünüyorum" dedi.
65 YAŞ 2048’DE: Çelik, emeklilikte 60 yaş sınırının 2028, 65 yaş emekliliğin ise 2048 yılında uygulamaya geçeceğini ifade etti. Prim ödeme günün de 7.000 günden den 9.000 güne hemen çıkarılmayacağını dile getiren Çelik, 2008-2009 da işe girecek olan vatandaşın 9.000 iş günü prim ödemesi gerektiği yorumlarının doğruyu yansıtmadığını kaydetti. Çelik, 20 yıl sonra ilk defa işe girecekler için 9 bin prim günü ödenmesi gerektiğini dile getirdi ve her yıl kademeli olarak prim gününün 100 gün artırılacağını söyledi.
YIPRANMA HAKKI: Bakan Çelik, bazı meslek çalışanlarının tabi olduğu ’yıpranma hakkı’ konusundaki ilgili yasal düzenlemenin alt komisyonda değerlendirileceğini bildirdi. Yasa tasarısında kamuoyunda ’yıpranma hakkı’ olarak bilinen ’fiili hizmet zammı’ konusu yeniden düzenleniyor ve gazeteci, postacı ve infaz koruma memurlarında daha fazla prim ödeme karşılığında uygulanan fiili hizmet zammı kaldırılıyor. TSK, Emniyet ve MİT personelinin yıpranma hakkı ise korunuyor. Tasarıya göre kurşun izabe fırınlarında, biriken kuru tozları kaldırma işlerinde çalışanların her 360 günlük sigortalı çalışma süresine 90 gün, diğer kurşun ve arsenik işleri ile cam fabrikalarında çalışanlara 60 gün fiili hizmet zammı uygulanacak.
Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ne getiriyorEmekli aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayına göre TÜFE’ye, o yılın büyüme hızının yüzde 25’i eklenerek hesaplanacak.
Vatandaşlar, ayakta tedavide doktor ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ilaçlar ile protez gibi iyileştirme araç gereçleri için yüzde 10-20 oranlarında katılım payı ödeyecek.
TBMM üyeliği sona eren milletvekillerinden, emeklilik şartlarını taşımadığı için aylık bağlanamayanlara her ay temsil tazminatı ödenecek.
Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olacak.
Emeklilikte 60 yaş sınırı 2028, 65 yaşında emeklilik 2048 yılında uygulamaya geçecek. Prim ödeme gün sayısı her yıl kademeli olarak 100 gün artırılacak.
Prim ödeme gün sayısında 7.000 günden 9.000 güne ancak 20 yıl sonra ilk defa işe girecekler için çıkılmış olacak.