88/2 tertip

Güncelleme Tarihi:

88/2 tertip
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 00:00

Yargılandığı sahte çürük raporu davasından tahliye olan DTP lideri Demirtaş dün Safranbolu ilçesindeki eğitim alayına teslim edildi. 15 ay askerlik yapacak Demirtaş genel başkanlığı da bırakacak.

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, mahkemenin "Cezaevinde kaldığı 5 ay 18 gün istenen cezayı karşıladığı" gerekçesiyle verdiği tahliye kararının ertesi günü askere alındı. Askeri mahkemede, "Askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçundan yargılanan Demirtaş, dün sabah 05.00 sıralarında cezaevinden jandarmaya ait bir otobüsle çıkarıldı. Abidinpaşa’daki Askerlik Şubesi’nde götürülen Demirtaş ve tahliye olan diğer 51 kişinin, askerlik yoklamaları yapıldı.

DEVRE KAYBI GATA’daki sağlık kontrolünde, "Askerliğe elverişli" raporu verilen Demirtaş, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmeden, askerliğini yapacağı Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’na teslim edildi. Nisan ayı başında silah altına alınan 88’e 2’nci tertip askerlerle birlikte acemi askerlik yapacak olan Demirtaş, 28 gün geç teslim olduğu için devrelerinden 28 gün sonra teskere alacak. "Devre kaybı" olarak askere alınan Demirtaş, 15 ay silah altında olacak. Bu süre içerisinde Demirtaş’ın tutuksuz yargılanması devam edecek. Demirtaş’ın teslim edildiği Yazıköy’deki 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı, daha çok özel harekát ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde operasyon yapan askeri tim elamanı yetiştirilmesi konusunda eğitim veriyor. Demirtaş ile birlikte aynı davadan yargılanıp tahliye edilen Serkan Özdemir, Servet Gül, Enver Geçgel ve Mehmet Güler de aynı birliğe teslim edildi.

SİYASET YOK Askeri Kanun’da belirlenen yasak çerçevesinde Demirtaş, 15 ay boyunca siyaset yapamayacak ve genel başkanlık yetkilerini kullanamayacak. Askerlik süresince siyasi konuşmalar yapması halinde, hakkında askeri savcılık suç duyurusunda bulunabilecek. Demirtaş, isterse bu süre içinde DTP üyeliğini devam ettirebilecek. Haziran’da kongreye gidecek olan DTP’nin, yeni bir genel başkan seçmesi bekleniyor.

AVUKAT: YAPILAN YANLIŞ Demirtaş’ın avukatı Faruk Duran "Cezaevinden çıkarılıp ailesiyle görüştürülmeden askerlik şubesine götürüldü. Bu da yetmezmiş gibi yine jandarma aracılığıyla askeri birliğe teslim edildi. Askerlik Kanunu’nda böyle uygulama yok. Askerlik hizmetini, tutsaklık hizmeti haline getirmek yanlış bir davranış. Yol izni vermeden, ulaşımdan mahrum bırakılarak yapılan işlem insan haklarına aykırıdır" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!