87 yıl geciktik üzgünüm

Güncelleme Tarihi:

87 yıl geciktik üzgünüm
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2011 00:00

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirerek İstanbul’daki Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi’ni ziyaret etti. Görmez, “Eğer bu konuda bir gecikme yaşanmışsa bu gecikmeden dolayı şahsen üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

PROF. Dr. Mehmet Görmez, 87 yıl önce kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir cemevini ziyaret eden ilk başkanı oldu. Zeytinburnu Erikli Baba Cemevi’ni ziyaret eden Görmez, “Eğer bu konuda bir gecikme yaşanmışsa bu gecikmeden dolayı şahsen üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum. Burayı ziyaret etme imkânı bulduğum için son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2007’deki Kazlıçeşme’deki mitinginin ardından ziyaret ettiği Erikli Baba Cemevi, dün tarihi bir gün daha yaşadı. İlk kez bir Diyanet İşleri Başkanı, cemevini ziyarete geldi. Erikli Baba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan ve Cemevi Dedesi Binali Doğan, Görmez’i otomobilinin kapısında karşıladı. Görmez’in ziyaretine İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da eşlik etti. Görmez ve beraberindekiler girişte basın mensuplarına poz verdikten sonra cemevine girdi.

‘İncinsen de incitme’ yazılı tablo hediye

Toplantı salonunda Mehmet Görmez, Metin Tarhan’a, hattat bir imamın yazdığı, üzerinde Hacı Bektaş Veli’nin, “İncinsen de incitme” sözünün olduğu hat tablosu ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevi Bektaşi Klasikleri’ni hediye etti. Görmez, “Metin Bey son yıllarda bu söze bağlı kaldığı için hediye etmek istedim. Erikli Baba Dergâhı’nın kıymetli bir yerine asmanızı istiyorum” dedi. Daha sonra yaklaşık 1 saat süren toplantı yapıldı. Toplantıda, Alevi toplumunun talepleri Görmez’e iletildi. Toplantının ardından mönüsü sebzeli türlü, pilav ve kayısı kompostosundan oluşan yemeğe geçildi. Yemeğin ardından heyet, Cem yapılan salonu ve bahçedeki mezarlığı gezdi. Görmez, Erikli Baba’nın mezarı başında dua da etti.

Dostlara lokma yemeye geldim

DİYANET İşleri Başkanı Görmez ziyaretin ardından şu açıklamayı yaptı: “Gösterdiğiniz bu ilgiyi yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Aslında sıradan bir kardeşlik ziyaretini bu kadar olağanüstü ve sıra dışı gösterilmesinin şahsen mahcubiyetini yaşıyorum. Biz bin senedir bu topraklarda birlikte yaşadık. Allah’ımız, peygamberimiz bir, dinimiz bir, kitabımız bir. İnanç esaslarımız bir. Ancak elbette farklılıklar olacaktır. Bu farklılıklar da toplumumuzun, tarihimizin, kültürümüzün, inancımızın çok büyük bir zenginliğidir. Bugün aslında dostlara, canlara lokma yemeye geldim. Her zaman olması gerekiyor. Bu konuda bir gecikme yaşanmışsa, bundan dolayı şahsen üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum.” Erikli Baba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan ise cemevlerinin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi. Tarhan, şunları ekledi: “Başkanımız Alevi toplumunun taleplerini iyi biliyor ve gelecekte de bu taleplerin karşılanmasında büyük payı olacağına inanıyorum. Tüm taleplerimize başkanımız müspet bakıyor. Şimdi tartışılmasının kamuoyunda erken olacağını, anlam ifade etmeyeceği diye düşündü. Taleplerimizin karşılanmasından hiçbir rahatsızlık duymadığını söyledi. Cemevlerinin kesinlikle hukuksal statüye kavuşturulmasını gerektiğini söyledi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!