Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 00:00
Milward Brown dünyanın en güçlü 100 markasını belirlediği geleneksel araştırmasının sonuncusunu açıkladı. ABD’li internet arama motoru devi Google, geçen yıl olduğu gibi 2007 yılında da 86 milyar dolarlık değeri ile en değerli marka oldu.
Google’ı, değerini yüzde 15 artırarak 71.3 milyar dolarlık marka değerine ulaşan General Electric izledi.
MARKA değerini yüzde 30 artıran Google, 86 milyar dolarlık değeri ile 2007 yılında dünyanın en güçlü markası oldu. Google’ı, değerini yüzde 15 artırarak 71.3 milyar dolarlık marka değerine ulaşan General Electric izledi. Üçüncü sırada ise yüzde 29 değer kazanarak marka değerini 70.9 milyar dolar çıkaran Microsoft yer aldı. Google, önceki yıl General Electric’i tahtından indirerek birinci olmuştu. Dünyanın en büyük arama motorunun ikinci kez birinci olarak, dünyanın en güçlü markası olma özelliğini pekiştirdi.
50 BİN MARKA: Danışmanlık şirketi Milward Brown’un dünyanın en güçlü 100 markasını sıraladığı 2008 Brandz araştırması sonuçlandı. Araştırma kapsamında Milward Brown, tüm dünyaya yayılmış 50 bin marka hakkında 1 milyon tüketiciyle görüştü. Araştırma kapsamında hazır giyim, bira, otomobil, fast-food, finansal hizmetler, lüks tüketim, mobil iletişim, motor yakıtları, kişisel bakım, perakende, meşrubat ve teknoloji markaları incelendi.
1.9 TRİLYON DOLAR: Dünyanın en güçlü 100 markasının toplam değeri 1.94 trilyon gibi rekor bir büyüklüğe ulaştı. Geçen yılki listede dünyanın en güçlü 100 markasının değeri 1.6 trilyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Bu, 2007 yılında dünyanın en güçlü 100 markasının değerlerini yüzde 21 oranında artırdığı anlamına geliyor.
İLK 10 MARKANIN DEĞERİ: Listenin ilk 10’unda yer alan markaların toplam değeri ise 585 milyar dolara ulaştı. Geçen yılki listede ilk 10’da yer alan markaların değerinin toplamı ise 445 milyar dolardı. İlk 10’daki şirketlerin 9’unun merkezi ABD’de bulunuyor. 57.2 milyar dolar değer ile China Mobile 5’inci sıradan ilk 10’a giren ABD dışından tek şirket oldu.
EN ÇOK DEĞERLENENLER: Listede en yüksek değer artışını yüzde 390 ile BlackBerry gerçekleştirdi. Şirketin değeri 13.7 milyar dolara çıktı. Marka değerini en çok artıran ikinci şirket yüzde 123 artışla Apple oldu. Apple’ın değeri 55.2 milyar dolara ulaştı. Yüzde 82 marka değerini artıran China Construction Bank, 19.6 milyar dolar marka değerine sahip. Vodafone’un değeri yüzde 75 artarak 36.9 milyar dolar oldu. Listenin son sırasında yer alan Standard Chartered Bank yüzde 73 artışla marka değerini 6.8 milyar dolara taşıdı. ICBC değerini yüzde 70 artırarak 28 milyar dolarlık marka değerine ulaştı. IBM değerini yüzde 65 artırarak 55.3 milyar dolara yükseltti. Değeri 21.7 milyar dolara çıkan Porsche ise yüzde 62’lik bir artış gördü.
EN ÇOK DEĞER YİTİRENLER: Dünyanın en değerli markalarının yer aldığı listeye giren markalardan 15 tanesi bir önceki yıla kıyasla marka değerinde kayıp yaşadı. Geçen yılki listede 19 marka değer kaybı yaşamıştı. Marka değerinde gerileme yaşayanlardan en çok dikkak çekenler şöyle: "Starbucks, marka değerinde yüzde 25 kayıp yaşayarak 12 milyar dolara geriledi. Home Depot yüzde 16 marka değeri kaybı yaşayarak 15 milyar doları gördü. e-Bay’in marka değeri yüzde 13 gerileyerek 11 milyar dolara indi. Ford’un değeri de yüzde 13 eriyerek 10 milyar dolar oldu. Yüzde 10 marka değeri kaybı yaşayan Citi’nin değeri ise 30 milyar dolara geriledi."
Microsoft’tan Hollandalı anneye dava
DÜNYANIN büyük yazılım şirketi Microsoft, Hollandalı bir kadın tarafından yönetilen ve çocukların internet başında saatler geçirmesine engel olmaya yönelik programlar hazırlayan bir bilgisayar şirketine dava açtı. Microsoft’un Hollanda’daki yetkililerinden Robert de Moll, Unicaresoft adlı şirkete, Microsoft’a ait MSN markasını kullandığı ve telif hakkı yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtıklarını belirtti. Çocukların internet kullanımını daha iyi denetlemeyi amaçlayan Unicaresoft şirketini, 46 yaşında ve bir çocuk annesi Carola Eppink ile yöneten Gerard Ghazarian ise yaptığı açıklamada, Microsoft’un internet alan adı olarak "MSNlock"’u kullanmalarını istemediğini söyledi. Microsoft’un açtığı davayla tarafların avukatları çarşamba yargıç karşısına çıkacak. Unicaresoft şirketi, iki hafta önce piyasa çıkardığı bir yazılımla ailelerin, çocukların sörf ve sohbet odalarında geçirdikleri zamanı sınırlamalarına, aynı zamanda girdikleri internet sitelerini denetlemelerine ya da anında mesaj sırasında kelime gruplarını filtre etmelerine olanak sağlıyor.