830 hektar orman kasten yok edildi

Güncelleme Tarihi:

830 hektar orman kasten yok edildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Orman Bakanlığı Yangın Harekát Merkezi raporuna göre, bu yıl 830 hektarlık orman kasten yakıldı. 660 yangının yüzde 60'ı ise kaza ve ihmal sonucu meydana geldi. Yangına hassas bölgelerde çocuk ların ve özürlü kişilerin kontrol altına tutulması istendi.

BU yıl çıkan orman yangınlarında 830 hektarlık alan kasten yakılırken, 8 bin 264 hektarlık alan da kaza ve ihmal sonucu yok oldu.

Önceki gün Muğla'nın Ortaca İlçesi Tepearası Köyü yakınlarında çıkan ve 20 hektarlık kızılçam ormanını yok eden yangının da, H.A. adlı çocuk orman içinde kibritle oynarken çıktığı belirlendi.

Orman Bakanlığı Yangın Harekát Merkezi raporlarına göre, bu yıl çıkan orman yangınlarında toplam 9 bin 94 hektarlık alan zarar gördü. Çıkan 660 yangının yüzde 60'ının kaza ve ihmal sonucu meydana geldiği belirtilerek, valiliklerden kısa süreli olarak ormana giriş-çıkış yasağı uygulanmaları ve halkı alınan tedbirler yönünde uyarmaları istendi.

Yetkililer, önümüzdeki 3 gün boyunca bütün bölgelerin, orman yangınlarına karşı hassas durumda bulunacağını bildirerek, sigara yüzünden çıkan yangınlara dikkati çektiler. Açıklamada, çevreye sönmemiş sigara ve benzeri yanıcı madde atılmaması gerektiği belirtilerek, yangın çıkarma ihtimali bulunan çocukların ve özürlü kişilerin de, kontrol altında tutulması gerektiğini kaydedildi.

Yangına en fazla yol açan sebepler arasında ilk 3 sırayı oluşturan elektrik hattı, sigara ve piknik ateşinin yanısıra anız, çöplük, avcılık, trafik kazaları, lokomotif kıvılcımlarının da önemine değinildi. Açıklamada, tedbir alınırken bu faktörlerin gözetilmesi istendi.

Yapılan açıklamada, önceki gün İzmir, Antalya, Muğla, Balıkesir, İstanbul, Adana, Eskişehir, Denizli, Muğla, Kastamonu, İzmir'de çıkan toplam 12 orman yangının kontrol altına alındığı ve orman teşkilatının, tüm birimleri ile yangınlara karşı teyakkuz durumunda olduğu kaydedildi.

KASIT UNSURLARI

Bu arada önce Bodrum, ardından Milas'ta peşpeşe çıkan yangınlardan sonra geniş soruşturmaya yönelen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, kasıt unsurları belirledi. Güvenlik güçleri ve ormaniçi köylerle diyalog başlatıldı. Bölge müdürlüğü yetkilileri, sabotaj olasılıklarını da dedektif titizliğiyle inceliyor. İddiaları çok yönlü soruşturan idare, halk arasında veya teşkilatta öne sürülen inanılması güç iddiaları bile araştırıyor. İdarenin ele aldığı sabotaj yöntemleri şöyle sıralanıyor:

Geçici orman işçilerinin, kendilerine ihtiyaç duyulmasını sağlamak için yangın çıkarmaları.

Orman Bakanlığı'nın gündeminde bulunan helikopterlerin alımını hızlandırma ve sayının artırılması için bazı firmaların kastı.

Alınacak uçak veya helikopterlerden hangisinin işlevinin daha iyi olduğunu orman idaresine gösterme kastı.

Anız yakılan ve piknik alanlarında rant olasılıkları.

Enerji nakil hatlarının geçtiği alanlarla, zeka özürlü, macera hevesli kişilerin bulunduğu yerlerde yoklama yapılıp, sorgulanması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!