Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK/ VİRANŞEHİR(Şanlıurfa),(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 11:39
ŞANLIURFA’nın Viranşehir İlçesi’ne bağlı olan ve ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Büyük Çavuş Köyü’ndeki 2 derslikli ilköğretim okulunun öğretmen atanmaması nedeniyle kapalı olması, okulun öğrencileri ve veliler tarafından protesto edildi.
Kapısı kilitli okul önünde toplanan öğrenciler ve veliler, “Öğretmen istiyoruz” diye bağırdı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Sağır, önümüzdeki günlerde okula ücretli öğretmen ataması yapılacağını söyledi.
Köyleri dahil 110 bin 900 nüfusu ile Şanlıurfa’nın 2’nci büyük ilçesi olan Viranşehir’in 70 haneli Büyük Çavuş Köyü’nde yaşayan okul çağındaki çocuklar ve velileri, öğretmensizlik nedeniyle köylerindeki okulun kapalı olmasına tepki gösterdi. Okul açık olmadığı için tarlaya gidip, pamuk toplamada ailelerine yardım etmek zorunda kalan, sıralarda olması gerekirken tarlada bulunan çocuklar, velilerle birlikte okul önünde toplanıp, eylem yaptı.
GELEN ÖĞRETMEN 5 GÜN KALMIŞ
Geçen yıl okulda sözleşmeli bir öğretmenin bulunduğunu, tüm öğrencileri okutan bu öğretmenin askere gitmesi üzerine çocukların öğretmensiz kaldığını belirten Büyük Çavuş Köyü Muhtarı 59 yaşındaki Hasan Uluş şunları söyledi:
“Bu yıl atanan öğretmen 5 gün çalıştı. 5’inci günün sonunda tayinin çıktığını belirtip, kapıyı kilitledi, okulun anahtarını verip gitti. Sonra gelen olmadı. Okulumuz sadece 5 gün açık kaldı. Köyümüzde 83 öğrenci var. Çocuklar her gün, öğretmen atanmış olması umuduyla önlüklerini giyip, çantalarıyla okula geliyor. Okul kapısını kapalı görünce, mecburen evlerine geri dönüyor. Köyümüze öğretmen atamasının yapılması için ben defalarca Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittim. Bana sürekli öğretmen verileceği söylendi, ama bir türlü gönderilmedi.”
VELİLER VE ÖĞRENCİLER TEPKİLİ
Çocuklarıyla okul önünde eylem yapıp, tepkilerini gösteren veliler de, Arap kökenli olduklarını, öğretmen sorununu yıllardır yaşadıklarını öne sürerek, “Çocuklarımız Türkçe’yi bile doğru dürüst konuşamıyor. 4- 5’inci sınıfta okuyan çocuklarımız doğru dürüst yazamıyor bile. İlçe merkezine sadece 2 kilometre uzaklıktayız, ama okulumuzda öğretmen yok. Yıllardır öğretmen yüzüne hasret kaldık” diye konuştu.
3’ü kız 4 çocuğunu okula gönderdiğini, ancak ders göremediklerini kaydeden 35 yaşındaki İsmail Tomsa, “Başbakanımız, terör saldırılarının ardından gündeme gelen Aktütün İlköğretim Okulu’nda eğitim verildiğini söylüyor. Burası Aktütün değil, burada terör de yok. Peki köyümüze neden öğretmen gelmiyor. Çocuklarımızın bizim gibi cahil kalmaması için köyümüze öğretmen istiyoruz. Geleceğin teminatı olan bu çocuklarımız için ne olur bize öğretmen gönderin” dedi.
Okul sıralarını çok özlediklerini belirten öğrenciler de, “Her gün okula gidiyoruz, kapalı olduğunu görünce evimize dönüyoruz. Anne, babamıza söylüyoruz. Sonra birlikte tarlaya gidip, pamuk topluyoruz. Biz artık pamuk toplamak değil, kalem tutup, bir şeyler öğrenmek istiyoruz” diye yakındı.
KASIM’DA ATANACAK
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Sağır, köydeki mevcut öğretmenin tayini çıktığı için boşluk oluştuğunu belirterek şu bilgiyi verdi:
“Kasım ayı içerisinde Bakanlığımız tarafından ilçemize 80 yeni öğretmen ataması yapılacak. Bu arkadaşlarımız gelene kadar, köyümüze geçici olarak ücretli bir öğretmen ataması yapacağız. Yeni öğretmenlerimizin gelişiyle birlikte ilçemizin bu yöndeki açığı da kapanacak. Köydeki öğrencilerimizin eksikliğini de, yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulayarak gidereceğiz.”