Güncelleme Tarihi:
Avrupa, deli dana hastalığına çare ararken, Alman yetkililer, 81.7 ton sığır etinin, bu yılın ilk 9 ayında Türkiye'ye resmi yollardan gönderildiğini belgeledi.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Basın Müşaviri Osman Bengi, ‘‘Sığır eti ithalatı yasak. Bu etler kaçaktır. Kedi, köpek maması veya tavuk yemi olarak girmiş olabilir’’ dedi.
Avrupa'da deli dana denilen BSE virüsünden kaç kişinin öleceği araştırmaları yapılırken, Türkiye'nin Avrupa'dan et ve BSE virüsüne yol açan hayvan proteinli yemlerin ithalini kontrol edemediği belirtildi.
Almanya bu yılın ilk 9 ayında Türkiye'ye 81.7 ton sığır eti ve 25 ton kemik unu ihraç ettiğini resmi belgelerle ortaya koydu. Türk Tarım Bakanlığı yetkilileri ise Avrupa'dan sığır eti ve kemik unu ithali yasağı bulunduğunu ve kaçak yollardan girmiş olabileceğini açıkladı. Ancak Alman yetkililer Türkiye'ye bu ihracatın resmi yollardan yapıldığını ve elde Türkiye gümrük belgeleri bulunduğunu kaydetti. Almanya Federal İstatistik Dairesi yetkilisi Anita Grünbacher, ‘‘Türkiye'ye bu et ve yemlerin kaçak girmesi mümkün değil. Çünkü bu mallar Türkiye gümrüğünde işlem gördü ve bizim kayıtlarımıza da böyle geçti’’ dedi.
BELGELERİ VAR
Federal İstatistik Dairesi'nden bir başka yetkili de şöyle konuştu:
‘‘AB üyesi ülkeler dışına et ve yem ihraç eden firmalar AB'den sübvansiyon alıyorlar. Sübvansiyon alabilmeleri için gümrükten Türkiye'ye giriş yaptığına dair bu firmaların belge getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde sübvansiyon almaları mümkün değil. Bu firmaların Türkiye'ye et ve yem ihraç ettiğine dair ellerinde belgeleri var. Kaçak girmiş olamaz.’’
KÖPEK MAMASI
Türkiye Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Basın Müşaviri Osman Bengi ise Avrupa'dan kemik unu yemi ve sığır eti ithalatının yasaklandığını, özellikle BSE hastalığının ortaya çıkmasından sonra hayvan katkıları ve kemik unu bulunan yemlerin de yasak kapsamına alındığını söyledi. Bengi, ‘‘Bu yasak 1990 yılından beri var. Bu nedenle ithalat söz konusu olamaz. Ancak kedi, köpek maması veya tavuk yemi olarak girmiş olabilir. Aynı zamanda et ithalatı da yasak. O zaman bunlar kaçak yollardan girmiştir. Bufalo operasyonu böyle çıktı. Bu kaçak ete karşı yapılan bir operasyon. Kaçak etin kontrolü mümkün değil.’’
ALMANYA SATTI
Öte yandan Almanya'nın İngiltere'de BSE virüsünün ortaya çıkması üzerine bu virüse yol açtığı sanılan kemik unu yemlerinin sığırlara verilmesini 1996 yılı itibarıyla yasakladığı belirtildi. Bu yemlerin sadece tavuk ve domuzlar için Almanya'da verilmesinin izne bağlandığı kaydedildi. Ancak Almanya'da sığırlara verilmesi yasak olan kemik unu yemlerinin 2 Aralık tarihine kadar ihracatının yasak olmadığı belirtildi. Konuyla ilgili olarak Federal İstatistik Dairesi yetkilisi Grünbacher, ‘‘İthalat yapılırken ithal edilen ülkede bu yemlerin sığırlara yasak olup olmadığına bakılmaz. Bu ithal eden ülkenin kendi yasasına bağlı. Ben 10 yıldır sığır eti yemiyorum’’ dedi.
CANLI YASAK
Türkiye Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'de deli dana hastalığına rastlanmadığı, bunun ise bulaşmaya neden olacak her türlü canlı hayvan ve hayvan materyalinin Türkiye girişinin engellenmesiyle sağlandığı kaydedildi. Yazılı açıklamada, ‘‘İlk aşamada bakanlığımızca, Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi'nce (OİE) yayımlanan hastalık bültenleri günü gününe takip edilerek, hastalığın görüldüğü ülkelerden canlı hayvan ve her türlü hayvansal ürünlerin ithalatı yasaklanmıştır’’ denildi.
CANLI HAYVAN VAR
Bu açıklama Alman yetkililerin açıklamalarıyla tamamen çelişti. Almanya'nın Türkiye'ye 1998'de 45 ton, 1999'da 13 ton sığır eti ihraç ettiğinin belgelerle kayıtlı olduğu belirtildi. Öte yandan yine bu yıl Almanya'nın Türkiye'ye 2 bin 83 adet damızlık canlı hayvan ihraç ettiği açıklandı.
Kendi etimizi yiyelim
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, köylüye ve besiciye destek verilmesini istedi. Gökalp, şöyle konuştu: ‘‘Türkiye'de köylünün elinde hayvan var. Besicilere hayvan başına destek veriyoruz. Bu destekleri artıralım. Türkiye'de hayvan çok. Besicilik ve hayvan sıkıntısı yok. Yem pahalı. Buna karşılık yem karşılığı para vermeye başladık. Şu anda, besilik hayvan için yem sıkıntısı yok’’ dedi. Gökalp, Kayseri'de pastırma yerken de ‘‘Bu bizim etlerden mi yapıldı’’ diye sormuştu.
Et katkılı bebek maması ithaline yasak
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ‘Deli Dana’ hastalığının Türkiye'ye girme riskini ortadan kaldırmak için, her türlü et ve hayvan, kedi-köpek maması ile birlikte, her türlü et katkılı bebek maması ithalini de yasakladığını bildirdi.
Gökalp, ‘‘Vatandaşlarımız merak etmesinler. Onların sağlıkları için gereken her türlü önlemi, zaman kaybetmeden alıyoruz’’ dedi. Gökalp, hastalık ve insan sağlığı sözkonusu olduğu için, ithalat yasağının uluslararası anlaşmalar açısından bir sıkıntı doğurmayacağını belirtti, ‘‘Bizim buna hakkımız var. Uluslararası anlaşmalar, halkımızı korumak için önlem almamıza engel değil’’ diye konuştu.
Gökalp, bebek mamasına getirilen ithalat yasağının, sadece sığır eti katkısı ile sınırlı olmadığını, içeriğinde her türlü et katkısı olan mamaları da kapsadığı bildirdi. Gökalp, ‘‘Zaten bebek mamalarında daha çok sığır eti katkısı kullanılır. Nadiren koyun ve tavuk eti katkıları da kullanılıyor. Biz içeriğinde her türlü et katkısı olan bu nevi ürünlerin ithalini durdurduk’’ dedi.