8 tutuklu vekili kurtarma formülü

Güncelleme Tarihi:

8 tutuklu vekili kurtarma formülü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

TBMM Başkanı Çiçek, CHP, MHP ve BDP’den tutuklu 8 milletvekilini tahliye etmek amacıyla muhalefet yöneticileriyle yaptığı görüşmelerden uzlaşma formülü çıkardı. Ceza Muhakemesi Yasası’nın “Tutuklama nedenleri” başlıklı maddesi değiştirilerek, cezaevindeki milletvekillerinin tamamının tahliye edilmesi hükme bağlanacak.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, BDP Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan’la dün 2’nci kez bir araya geldi. Bu görüşmeden önce Tarhan’ın hazırladığı metin gayri resmi olarak AK Parti grup yöneticilerine iletildi. Çiçek, toplantıda, tutuklu milletvekili sorununun tüm siyaset kurumuna zarar verdiğini, toplum vicdanında sıkıntı oluşturduğunu vurgulayarak, iktidarın da makul bir çözümden yana olduğunu belirtti. Uzlaşma sağlanan metne göre Ceza Muhakemesi Yasası’nın “Tutuklama nedenleri” başlıklı 100’üncü maddesinin 4’üncü fıkrası değiştirilecek. Madde, “Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda ve milletvekilleri hakkında tutuklamaya ve tutuklamanın devamına karar verilemez. Tutuklu ise tutukluluk hali derhal kaldırılır, yargılama tutuksuz sürdürülür. Yargılama sonucu verilecek kararın yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılır” şeklinde düzenlenecek.

Malzeme olmasın

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, “Sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı” denildi. Çiçek, iktidarın bu formülü Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri süren yargı paketine eklemekten yana olduğunu muhalefete bildirdi. Muhalefet ise genel paketle süreci uzatmak yerine ayrı teklifin Meclis’e verilmesini istedi.
Uzlaşma metni, tüm partilerin itiraz gerekçelerini ortadan kaldırması nedeniyle benimsendi. AK Parti, tüm terör örgütü sanıklarının tutukluluk süresinin kısaltılmasına itiraz ediyordu. MHP devlet bütünlüğü aleyhine suçlarda esneklik sağlayacak düzenlemelere karşı çıkıyor, BDP ise değişikliğin tüm milletvekillerini kapsamasını istiyordu. Böylece 8 milletvekili de bu haktan istisnasız yararlanacak, örgüt üyelerinin tutukluluk süresi kısalmayacak, milletvekilleri devlet bütünlüğü aleyhine suçlarda dokunulmaz olmayacak ve Anayasa’da değişiklik yapılmayacak. Tutuklu milletvekillerinin yargılamaları sürecek. Haklarında hapis cezası verilirse yeniden cezaevine girmeleri için ilgili kararın Meclis Genel Kurulu’na sunulması gerekecek.

Tartışma yaratabilir

Haberin Devamı

Bu metin, Anayasa’ya aykırılık yönüyle tartışmaya neden olabilecek. Anayasa’nın dokunulmazlıkla ilgili 83’üncü maddesinde, ağır cezayı gerektiren suçüstü halinde veya soruşturmasına seçimden önce başlanılmış olması kaydıyla devlet bütünlüğü aleyhine suçlarda milletvekilinin tutuklu yargılanabileceği belirtiliyor. Ancak uzlaşma nedeniyle ana muhalefet veya milletvekilleri Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyecek. Yerel bir mahkemenin iptal başvurusunda bulunması durumunda ise birkaç yıldan önce karar verilemeyeceğinden, yasama dönemi tamamlanmış olacak. İleride yasa iptal edilse bile her şartta Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediğinden mevcut milletvekilleri açısından sorun olmayacak.

Haberin Devamı

Mutabık kalırsak netice alınır
- ADALET Bakanı Sadullah Ergin, dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüşerek gelinen aşamayı değerlendirdi. Ergin, gazetecilerin soruları üzerine, “Bundan sonra AK Parti grubunun görüşleri ve diğer partilerin yaklaşımları değerlendirilecek. Uygulanabilir bir formül oluşturulur ve üzerinde mutabık kalınırsa netice alınabilir. Ama şu anda ‘olay bitti’ demek için henüz erken diye düşünüyorum. Biz bu süreçte yapabileceğimiz bir katkı varsa, onu sunmaya çalışıyoruz. Makul noktaya gelinme ihtimalinden bahsedildi. Bu noktaya gelinebilir ise bir netice alıcı formül ortaya çıkabilir” dedi.

Tahliye bekleyen vekiller

- TBMM’de siyaset yapmayı bekleyen tutuklu milletvekilleri şunlar:
- Mustafa Balbay (CHP - Gazeteci  Ergenekon davasından tutuklu)
- Mehmet Haberal
(CHP - Prof. Dr. Ergenekon davasından tutuklu)
- Engin Alan (MHP - E. Korgeneral  Ergenekon davasından tutuklu)
- Selma Irmak (BDP Terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklu)
- Faysal Sarıyıldız (BDP -Terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklu)
- Gülser Yıldırım (BDP - Terör örgütü üyeliğinden tutuklu)
- İbrahim Ayhan (BDP - Terör Örgütü üyeliğinden tutuklu)
- Kemal Aktaş (Bağımsız - Terör örgütü üyeliğinden tutuklu)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!