Güncelleme Tarihi:
Kuzey Kıbrıs'ta kalan eski Rum malları için, Anayasanın 159. maddesine dayanarak hazırlanan “Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi” adlı yasayla oluşturulan Taşınmaz Mal Komisyonu, Kuzey'de kalan eski malları için tazminat ve iade talebinde bulunan Rumların başvurularını kabul etmeye devam ediyor.
Rum yönetiminin baskı ve telkinlerine karşın çok sayıda Rum komisyona başvuruyor veya bilgi alıyor. Başvurulardan 8'i ilgili yasa ve tüzük uyarınca gerekli prosedürün tamamlanmasının ardından işleme kondu. Tatlısu, Girne, Gazimağusa ve Güzelyurt gibi değişik bölgelerdeki eski malları için iade veya tazminat talebinde bulunan 8 Rumun başvurusuyla ilgili yasal işlemler başladı.
Yaklaşık bir aydan beri Rumlardan başvuru kabul eden Komisyonun ilk duruşmayı önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor. Tüm tarafların bir araya geleceği duruşmalarda evraklar mahkeme niteliğindeki komisyona ibraz edilecek ve söz konusu malla ilgili karar süreci başlayacak.
İlk duruşmanın ardından başvurularla ilgili diğer duruşmalar takvime bağlanacak. Taşınmaz Mal Komisyonunun Kıbrıslı Türk üyeleri haftalık rutin toplantılar yaparken, yabancı üyeler de zaman zaman toplantılara katılıyor. 27 Nisanda ilk kez KKTC'ye gelerek toplantıya katılan yabancı üyelerin mayıs ayı ortasında ortak toplantı için yeniden adaya gelmeleri bekleniyor.
Sümer Erkmen başkanlığındaki Taşınmaz Mal Komisyonu, Erol Erozan, Güngör Günkan, Ayfer Said Erkmen, Aytekin Erin ve yabancı üyeler Hans Christian Kruger ve Daniel Tarschys'den oluşuyor.
TAZMİNATI DEVLET ÖDEYECEK
Mülkiyet Yasası uyarınca mülkiyet veya kullanım hakkı gerçek veya tüzel kişiye ait olmayan, konumu ve niteliği uyarınca ulusal güvenliği, kamu düzenini ve kamu yararını tehlikeye düşürmeyecek taşınmaz mallar hemen iade kapsamında. Tahsisten kullanımda olan veya inkişaf edilmiş malların iadesi yönünde karar alınması halinde, iade yasayla çözüm sonrasına erteleniyor. Eşdeğer karşılığı mallar ise iade kapsamı dışında. Yasa uyarınca ilgili malla ilgili tazminata karar verilmesi halinde ise bu miktar devlet tarafından ödenecek. Tazminat alan Rumun mülkiyet hakkı da ortadan kalkacak.
Mahkeme gibi çalışacak Taşınmaz Mal Komisyonunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından “iç hukuk” olarak kabul edilip edilmeyeceğini süreç ve komisyonun çalışmaları belirleyecek. AİHM'nin Arestis davasıyla ilgili kararı uyarınca Komisyon, haziran ortalarına kadar sonuç alıcı çalışma yapmak durumunda.
Bu arada, yasanın Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru perşembe günü görüşülmeye başlanacak. Toplumcu Kurtuluş Partisi'nin (TKP) başvurusunu anayasaya aykırı bularak reddeden Anayasa Mahkemesi'nin UBP'nin başvurusuyla ilgili alacağı karar, mülkiyet yasası ve Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili çalışmalarda belirleyici olabilecek.