Güncelleme Tarihi:
TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu, Suriye’de henüz ülkelerinden çıkmayan 8 milyon savaş mağdurunun Türkiye için oluşturduğu riski değerlendirdi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Rusya’nın bölgeye intikaliyle bu konudaki risk potansiyelinin arttığını belirterek, “Yarın ne olabilir, bu 8 milyon insan ne yapar, bunu öngörmek mümkün değil” dedi. Komisyona bilgi veren Oktay, krizin başından beri geçici korumaya alınan 2 milyon 500 bini aşkın Suriyeli için Türkiye’nin 8 milyar dolar harcadığını, uluslararası toplumdan ise sadece 455 milyon dolar yardım geldiğini söyledi. Oktay, Türkiye’deki Suriyelilerden 750 bininin okul çağındaki çocuk-genç nüfustan oluştuğunu vurguladı.
‘BÜNYE KALDIRACAK MI?’
AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Ülkemizde misafir ettiklerimiz dışında 8 milyon da Suriye’de evlerinden koparılmış, gelme potansiyeli olan insan var.
8 milyondan 2 milyon daha kapımıza dayandığında durduramayacağımız muhtemel” diyerek “Bünye bunu kaldıracak mı?” diye sordu. Oktay şu bilgileri verdi:
“Çatışma öncesi Suriye nüfusunun 21 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bunun 12 milyon 500 bini yerinden edilmiş vaziyette. Bunların da 4 milyon 500 bini ülkesini terk etmiş. Bu 4 milyon 500 binin 2 milyon 500 bini ülkemizde. Geriye kalan 8 milyon potansiyeldir. Çok ciddi bir risktir evet.”
‘DİLENENLERİ DURDURAMIYORUZ’
AFAD Başkanı Fuat Oktay, şehir merkezlerinde dilenen mültecilerle ilgili “Ne yazık ki orada çok başarılı olduğumuzu ifade edemem” diyerek şöyle devam etti: “Bu durumdaki Suriyeli sayısı maksimum 3 bin kişidir. Kamplara götürdüklerimiz kalmak istemiyorlar. Dışarıda gördüğünüz dilencilere lütfen yardım etmeyin. Yardım ettiğiniz her kuruş kadınların ve çocukların istismarına sebep olacaktır.”