Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 12:22
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce (KSGM), “Dünya Kadınlar Günü” etkinlikleri kapsamında, Uşak'ta “Eşitlik Güçlendirir” konulu panel düzenlenecek.
Kadın Dernekleri Federasyonu, İzmir'de “Kadın Manifestosu” yayınlayacak. AK Parti Kadın Kollarının organizasyonuyla “Uluslararası Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası” toplanacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 7 Mart Cuma günü KSGM ile Uşak Belediyesi'nin iş birliğinde gerçekleştirilecek “eşitlik güçlendirir” konulu panelde, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu bir konuşma yapacak. Panele, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da davet edildi.
AK Parti Kadın Kolları tarafından 8 Mart'ta Ankara'da “4. Uluslararası Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası” düzenlenecek. Yerel yönetimlerde kadın sayısının arttırılması amacıyla düzenlenen şuraya, Suriye, İsrail, Filistin, İtalya,Bulgaristan, Belçika, Almanya, Danimarka, İsveç, Macaristan, Hollanda'dan başarılı kadın yerel yöneticiler katılacak.
MHP ise “Siyasette Yetki ve Karar Alma Mekanizmalarında Kadın”, “Cumhuriyette Kadın Kazanımları” ve “Kültür Aktarımında Kadının Rolü” başlıklarının tartışılacağı bir panel düzenleyecek.
KADIN MANİFESTOSU
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, 7 Martta saat 11.00'de İzmir'de “Kadın Manifestosu” açıklayacaklarını söyledi.
Güllü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği önderliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yayımlayacakları manifestoda, kadınlar üzerinden siyasi rant sağlamak isteyenlere sesleneceklerini belirtti.
Kurtuluş mücadelesinin ateşinin yakıldığı ve
Atatürk'ün, annesi Zübeyde Hanımı teslim ettiği şehir olduğu için İzmir'i seçtiklerini belirten Güllü, “Bizler, üzerinden kadın özgürlüğü adı altında Cumhuriyet kazanımlarının elimizden gitmesine, hukukun ihlaline ve Laiklik üzerinden yapılan tüm siyasi çıkışlara karşıyız” dedi.
Kadınların geleceklerine sahip çıkma konusunda bilinç sahibi olduğunu ifade eden Güllü, bu sorumluluk bilincini yaşamın her alanına geçirilmesi için tüm eğitimli kadınlara çağrıda bulunacaklarını kaydetti.
Etkinlik kapsamında diğer illerde de saat 11.00'de Atatürk heykellerine çelenk konulacak ve manifesto metni okunacak.
ATEŞİ, TEKSTİL İŞÇİSİ KADINLAR YAKTI
Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak için verdiği mücadele, 8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının, düşük ücretleri, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grev yapmasıyla başladı.
Danimarka'nın Kopenhag şehrinde 1910 yılında düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonal Toplantısı'nda Clara Zetkin, 8 Mart 1857'de New York'ta başlayan kadın haklarının kazanılması mücadelesinin, her yıl “kadın günü” olarak kutlanmasını önerdi ve bu öneri oy birliğiyle kabul edildi. Kopenhag kararından sonra ilk kez 19 Mart 1911'de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de yüz binlerce kadın ve erkek değişik aktivitelerle “kadın günü”nü kutladılar, oy verme ve seçme-seçilme haklarının yanı sıra meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını istediler. 1975'de “Dünya Kadınlar Yılı”nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977'de 8 Martın, tüm kadınlar için “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.