8 madencinin öldüğü kazada ilk rapor

Güncelleme Tarihi:

8 madencinin öldüğü kazada ilk rapor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 17:54

Zonguldak’ta, geçen 7 Ocak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen, 8 madencinin yaşamını yitirdiği ani metan gazı püskürmesi (degaj) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı raporu tamamlandı.

Haberin Devamı

Raporda, ocağın gaz içeriğinin yüksek ve degaja müsait olmasının bilinmesine rağmen çalışmaların teknolojik, uzmanlık ve işçilik açısından önleyici düzeyde olmadığı, işçilerin degaj konusunda eğitimsiz olduğu belirtildi.

Taşeron firma Star İnşaat ve Ticaret A.Ş. işçilerinin galeri açma çalışması yaptığı yerin 630 metre altında meydana gelen degajda 5 işçi zehirlenerek, 3 işçi de göçük altında kalarak öldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kazaya ilişkin raporu tamamlandı. 33 sayfalık raporda, ocağın gaz içeriğinin yüksek ve degaja müsait olmasının bilinmesine rağmen çalışmaların teknolojik, uzmanlık ve işçilik açısından önleyici düzeyde olmamasının yanında, metan drenajıyla ilgili çalışma yapılmadığı belirtildi. Raporda, ateşleme mahalli konumu, sondajların derinlik, çap ve adetleri gibi unsurların olay öncesi iyi değerlendirilmemesi ile aynı bölgede daha önce yaşanan hafif çaplı 3 degajın üzerinde durulmamasının kazaya yol açtığı bildirildi.

'İŞÇİLER DEGAJ KONUSUNDA EĞİTİMSİZ'

Raporda ayrıca, degaj riskinin önlenmesi zorunluluğuna rağmen, alt işverenin tek sondaj ustası çalıştırdığı, bakım işçisinin sondajda çalıştırıldığı, işin güvenliği için tam bir ekip oluşturulmadığı, işçilerin degaj konusunda hiçbir eğitim almadığı kaydedildi.

Raporda, merkezi gaz izleme istasyonu ile ocak arasında telefon haricinde seri megafon, benzeri iletişim ve sesli uyarı sistemi bulunmadığı, sensörlerin sessiz olduğunun belirlendiği bildirildi. Raporda, patlama 11.19’da meydana gelmesine rağmen gaz izleme servisi elemanlarınca 11.21’de gaz yükselmesinin tespit edildiğinin yer alması dikkat çekti. Raporda ayrıca ölen işçilerin gaz maskelerinin yanlarında olduğu, ancak kullanılmadığı belirtildi.

İŞVERENE PARA CEZASI

Alt işverene mevzuata uymadığı gerekçesiyle 25 bin 333 lira ceza verilmesinin uygun olacağının belirtildiği raporun mevzuata aykırılıklar bölümünde ise şu tespitler yapıldı:

-İş yerinde iş güvenliği uzmanı bulunmamaktadır.

-İş yerinde yapılan aylık iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantılarında sondajlarla ilgili kararlar alınmış ancak bunların bir sonraki kurul toplantısında giderilip giderilmediği görüşülmemiştir.

-İş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin 1’inci derece gazlı ocak güvenliğine uygun yapılmadığı anlaşılmıştır.

-Galerilerde işçilerin ilerlenen metre oranında ücret vererek çalıştırmaları, fazla iş yapmak ve ücret almak adına, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyma ve daha dikkatli çalışmayı zayıflatmaktadır.

-Kozlu Müessese Müdürlüğü ocaklarında eksi 630 katı ve üzerindeki katlarda kesilen damarların gaz içeriği uzun süredir ölçülmemiştir.

-Alt işveren ihalesinde teknoloji ve uzmanlık kriterine uyulmamıştır.

-Ateşleme, emniyetli mesafeden gerekli güvenlik önlemleri alınarak yapılmamıştır.

-İşçilerin tehlike mahallinden uzaklaştırılması için seri tahliye, uyarı ve haberleşme sistemi oluşturulmamıştır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!