8 günde çözerim

Güncelleme Tarihi:

8 günde çözerim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 00:00

TBMM Yasadışı dinlemeleri Araştırma Komisyonu’ndaki ifadesinde, “Yasadışı Dinlemeleri de kayıtları da 8 gün içinde çözer ortaya çıkarırım” diyen eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, sözlerinin arkasında olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

1 Nisan tarihi itibariyle emekliye ayrıldığını ve yetkili makamların her çağrısına şimdiye kadar olumlu yanıt verdiğini belirten Uzun, “Halen ısrarlıyım. Yetkili makamlar versin yetkiyi çözerim. Emniyet içinde de bunu çözecek çok uzman arkadaşımız var. Daha da konuşmak istemiyorum” dedi.

ÇOK ŞEY ANLATTI

Eski Emniyet İstihbarat Daire başkanlarından Sabri Uzun, önceki gün Meclis komisyonuna da bilgi verdi. Türkiye’deki yasa dışı dinleme işlemlerinin tamamının devlet görevlileri tarafından yapıldığını iddia eden Uzun, “Devlet görevlisi olmayanlar tarafından da yapılanlar oldu ama bunlar hemen yakalandı” dedi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Brüksel’de NATO merkezinde, Işık Koşaner’in Tunceli’de, MİT Müsteşarı’nın Oslo’da ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in konuşmasının internetten yayımlandığını anımsatan Uzun, “Kim bu? Bu güç bende değil ve biz bunu yakalayamıyoruz. Bu bir utançtır, ayıptır” dedi.
2005-2006 yıllarında ihbar müesseselerinin başladığını, kişi hakkında ihbar mektubu yazıldıktan sonra bunların müfettişlere verildiğini savunan Uzun, ihbar mektubunu yazan ile bunu inceleyecek olan müfettişlerin ortak bir üst iradeye bağlı olduğunu düşündüğünü ileri sürdü. Uzun, “Bu, devlet iradesi değil, siyasi irade değil. Orada istenilen sonuçlar hasıl edilip, yaratılıyor. Sonuçlar yaratıldıktan sonra o kamu görevlileri görevinden uzaklaştırılıyor. O göreve o üst iradenin uygun gördüğü kişiler gelip, monte ediliyor. O kişiler artık oraya monte edildikten sonra devlet organı ele geçirilmiş demektir” görüşünü savundu.

Haberin Devamı

FOS OLDUĞUNU GÖSTERİR

“14 Haziran 2001’de ikinci kez istihbarat daire başkanı olduğumda önüme şema geldi. Bu şema devlet kurumlarında var mıdır, yok mudur bilmiyorum. Bu şema saklanırsa ben yalancı durumuna düşerim. Bu şema saklanmazsa bugünkü Ergenekon, Balyoz, Odatv, bilmem ne bir sürü davalar var. Bunların hepsinin fos olduğu ortaya çıkar. Onun için bunun saklanması gerekir. 20 Eylül 2010’de, ‘ilk Ergenekon şemasını 14 Haziran 2001’de gördüm’ diye mülkiye müfettişlerine ifade verdim. Şemanın en üst kısmında Çetin Doğan vardı. Toplam 22 ya da 25 kişiydi. Tuğgeneral rütbesinin altında kimse yoktu.

Haberin Devamı

HIRSIZ EVDEYSE

(Faillerin yakalanamaması sorusu üzerine) Yasadışı dinleme, kurumun başındaki kişilerin onay vermemesi durumunda kesinlikle olamaz. Kendi adıma söyleyeyim, onay vermediğim sürece benim kurumumda çalışan kişilerin bu tür yasa dışı dinleme yapması mümkün değildir. Kimdir bunlar? Kararnameyle, bakan onayıyla göreve gelmiş... O görevin başındaki üst irade kimse onun bilgisi ve onayı olmadan bu olmaz. Hırsız evin içindeyse kilit işe yaramaz. Bunların hepsini 8 günde çözer, ortaya çıkarırım. Bunu ortaya çıkaracak çok adam var Türk polis teşkilatında. 8 gün diyorum. Benim emekli olduktan sonra böyle konuşmam ayıptır. Şimdi bunlar ortaya çıkar, ‘çıkmaz’ diye bir şey yok. Ama kişiler bir kere bunu yapmaktan vazgeçecekler, korkacaklar. Ben karaktersiz olursam yasa dışı dinleme yapılır. Başbakan’ın odasına böcek koyulur. Ben karakterli olduğum müddetçe kimse onu koyamaz o da faili meçhul kalmaz.”         

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!