İzmir Enternasyonal Fuarı 78'inci kez açıldı. Açılış töreni, gelenekselleşen Lozan Meydanı yerine, kent trafiğinin etkilememesi için Kültürpark içerisindeki Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşti. Ancak 3 bin kişilik tiyatroda koltukların büyü bölümü boş kaldı. Açılış törenine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile onur konuğu ülke Etiyopya'nın Sanayi Bakanı Girma Birru, Tarım Bakanı Yakop Yala, Kültür Bakanı Tadelech Daloche Dande
ile 8'i bakan düzeyinde 37 ülke temsilcisi, İzmir Valisi Cahit Kıraç, onur konuğu il olan Çanakkale'nin Valisi Abdülkadir Atalık, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberinde çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen fuarı, 1.5 milyona yakın kişinin ziyaret edeceği öngörülüyor. Fuar giriş ücretleri tam 1.5 TL, öğrenci 75 Kuruş olarak belirlendi.
Açılış töreni, İzmir Devlet Opera ve Balesi
sanatçılarının ‘İletişimin Dansı’ adını taşıyan gösterisiyle başladı. Saygı duruşunda bulunulduktan sonra onur konuğu ülke Etiyopya'nın milli marşı çalındı. Ardından İstiklal Marşı hep bir ağızdan okundu. Etiyopya'dan gelen ekibin dans gösterisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.
KOCAOĞLU: KRİZİN REÇETESİ YERELDE KALKINMADIRKürsüye ilk çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasının başında Türkiye'nin içinde bulunduğu kriz ortamında yeni umutlara fazlasıyla ihtiyaç olduğunu söyledi. Sıkıntılı süreci aşabilmenin sihirli formülünün yerelde kalkınma olduğunu belirten Kocaoğlu, “Reel sektörü canlandırarak ekonomideki kırılganlıkları ortadan kaldıran uluslararası fuarlar, kentlerin kalkınmasında kritik bir rol oynamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise fuarcılığı, yerel ekonomik kalkınmanın motorlarından biri olarak görmektedir. İEF de, yerelde kalkınma stratejimizde önemli bir unsurudur” dedi.
Kocaoğlu, büyükşehir belediyesi olarak, Gaziemir'deki 330 bin metrekarelik arazi üzerinde profesyoneller için dünya ölçeğinde yeni bir fuar alanı oluşturacaklarını, Kültürpark'taki geleneksel yapıyı da, eğlence, kültür ve sanat etkinliklerine ayıracaklarını söyledi. Kültürpark içindeki 23 bin 500 metrekarelik Fuar hollerini, Türkiye'nin en büyük kongre merkezlerinden birine dönüştüreceklerini belirten Kocaoğlu, “Fuarların kent ekonomisine yarattığı katma değer sürekli artıyor. Bu yıl İEF'nin teması kapsamında haberleşme, yönlendirme ve bilgilendirme teknolojileri sektörlerine, bireysel ve kitle iletişim araçlarının tanıtımına, sanayisine ve ticaretine büyük katkı sağlamayı hedefledik. Bu yılki onur konuğu ülke olarak Etiyopya'nın seçilmesi, Türkiye'nin gelişen Afrika pazarıyla ilişkilerini güçlendirme açısından, stratejik bir tercihtir” diye konuştu.
BAYRAK DEĞİŞİMİKocaoğlu'nun konuşmasının ardından bir İzmir geleneği olarak süren bayrak değişim töreni yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Onur Konuğu Ülke Etiyopya'nın Sanayi Bakanı Girma Birru, ülkelerinin bayraklarını birbirlerine verdi.
ETİYOPYA'DAN YATIRIM ÇAĞRISIEtiyopya Sanayi Bakanı Girma Birru, törende yaptığı konuşmada ilk kez 22 yıl önce geldiği İzmir'de İEF'ye pek çok kez katıldığını söyledi. Türkiye-Etiyopya arasındaki ilişkilerin Osmanlı İmparatorluğu'na kadar dayandığını belirten Birru, iki ülke arasındaki ticari ilişkinin son yıllarda büyüdüğünü, ticaret değerinin yaklaşık 27 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Türkiye'nin Etiyopya'da tekstil, inşaat ve yapı malzemeleri, kimya, metal ve uzmanlık servisleri gibi alanlarda yatırım girişimlerinde bulunduğuna dikkat çeken Birru, Hükümet olarak bu girişimleri desteklediklerini söyledi. Ülkesinin “Etiyopya: Altın fırsatlar ülkesi’ sloganını kullandığnı dile getiren Birru, son yedi yıldır ekonomilerinin çift haneli büyüme kaydettiğini ifade etti. Türk şirketlerini ülkesine yatırım yapmaya davet eden Bakan Birru, “Etiyopya kanalıyla Doğu ve özellikle Güney Afrika pazarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Özellikle tarım ve tarımsal değeri yüksek ürünlerine, Türk müteahhitlere ve Türk danışmanlara ihtiyacımız var. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin de sizlerin başarı deneyimlerinizle gelişeceğine inanıyoruz. Türk yatırımcıların girişimleri ile ticaret açığının kapanacağını umut ediyoruz” dedi.
VALİ KIRAÇ: İEF YENİ UFUKLAR ÇİZECEKKonuk bakandan sonra kürsüye gelen İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, rekabetin arttığı ve yeni teknolojilerin hızla geliştiği son yıllarda ticari fuarların önemine dikkat çekti. İEF'nin de dünyadaki belli başlı ticari fuarlardan biri olduğunu belirten Kıraç, küreselleşen dünyanın dışında kalmamak, dünya ticaretinden yeterince pay alabilmek için fırsat ve avantajlardan yararlanmak, tanıtım yapmanın çok önemli olduğunu dile getirdi. Kıraç, “İzmir Enternasyonal Fuarı; bu amaca yönelik olarak da İzmir'e ve Türkiye'ye hizmet etmeye devam etmektedir. Dünya fuarcılık pastasından aldığımız payı mutlaka artırmamız ve fuarcılığı şehir ekonomisinin lokomotifi durumuna getirmemiz gerektiğine inanıyoruz. 78'inci İEF bu yıl iletişim teknolojileri ve telekomünikasyon hizmetleri konusunda da önemli bir rol üstlenerek yatırımcılara ve katılımcılara yeni ufuklar çizecek” diye konuştu.
İEF'DE SİYASİ TARTIŞMAİEF'nin açılışı siyasi tartışmaya sahne oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de ekonomik krizden çok az etkilendiğini, yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu belirterek ekonomide pembe tablo çizerken, Ergün'den sonra konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonomi politikasının temel ölçüsünün büyüme olduğunu vurguladı. Baykal, 50 yılda yüzde 5.2 büyüyen Türkiye'nin 2002- 2008 yılları arasında 4.1 oranında büyüdüğünü söyledi. Baykal, orta vadeli sanayileşme programını şart koştu.
İZMİR, ÜLKE VE DÜNYA TİCARETİNE HAYIRLI OLSUNSanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İEF açılışında yaptığı konuşmada, fuarların öneminden söz ederek, Türkiye'nin geleceğine güven duyulan bir ekonomi olduğunu öne sürdü, şöyle konuştu:
“İEF, İzmir'imize ülke ve dünya ticaretine hayırlı olsun. 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi ile temelleri atılan İEF, uluslararası düzeyde kabul gören bir etkinlik olması nedeniyle dünyanın önemli fuarları arasında yer alıyor. Sadece ticari açıdan değil, kültür turizm ve uluslararası ilişkiler açısından da büyük önem taşıyor. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde tüketici davranışları da değişiyor. Bu bağlamda dünyanın önemli fuarların biri olan İEF yeni teknolojilerin tanınmasında, uluslararası ilişkilerin gelişmesinde ekonomik sosyal ve kültürel değerlerin paylaşılmasında isabetli bir zemin oluşturuyor. 21'inci yüzyılın getirdiği küreselleşme ve köklü değişim bağlamında Türkiye'nin de hedefi istihdam ve gelir artışı sağlamak. Bunun yolu da sanayi sektörünün ekonomi içindeki payını arttırmaktır. Biz de bu sektöre özel önem veriyoruz. Hükümet olarak yatırımcının önündeki engelleri kaldırmak için idari düzenlemelerin önemli bir bölümünü hayata geçirdik. Yerli ve yabancı girişimci önündeki engellerin büyük bölümü kaldırıldı. Geleceğine güven duyulan dünya ekonomisinde rekabet edebilmek için yatırım yapılabilmesi gereken bir cazibe merkezi konumundadır. Siyasi istikrar sayesinde serbest piyasa şartlarında iyileşme oldu. Türkiye şu anda Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 17'nci büyük ekonomisidir. 2023'te dünyanın önde gelen 10 ekonomisi içine girmeyi hedefledik. Son yıllarda ciddi yapısal reformla ek olarak her türlü adımı atarak ciddi şekilde yola devam edeceğiz.”
KRİZDEN EN AZ ETKİLENEN ÜLKELERDENİZBakan Ergün, Hükümet'in aldığı tedbirlerle Türkiye'nin ekonomik krizden çok az etkilendiğini öne sürerek, “Ülkemiz ekonomisini de olumsuz etkiledi. İhracatın 140 milyara doğru yol aldığı bir dönemde çıkan krizden etkilenmek, dışa açık bir piyasa olduğumuz için kaçınılmazdı. İhracatta ve bazı sanayi ürünleri imalatında düşüşler yaşandı. Ancak zamanında alınan önlemlerle en az etkilenen ülkelerden biriyiz. KOBİ'lere sağlanan destek, vergi indirimleri ve bölgelerarası eşitsizliği ortadan kaldıran tedbirlerle bunu başardık” dedi.
YABANCILARA YATIRIM DAVETİ
Bakan Ergün, yabancı yatırımcıya Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ederek, şunları söyledi:
“Ülkemiz insan hakları, demokratik haklar ve özgürlükler anlamında da önemli gelişmeler kaydetti. Türkiye büyüyen ve gelişen iç piyasası, nitelikli iş gücü ve kurumsal ekonomisi ile çok gelişmiş durumdadır. Aynı zamanda genç nüfusu sayesinde önemli bir potansiyeli de içinde barındıran ülkemiz, kıtalar arası köprü görevi görüyor. Yerli ve yabancı sermaye ayrımına son verdik. İç pazar için değil, tüm bölge için yabancı yatırımcıya büyük fırsatlar sunarak cezbedici bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz. Yabancı ülkeleri yatırıma davet ediyorum. Tüm firmalara bu fuarda kuracakları ticari ilişkilere başarılar diliyorum. 2008 yılını ‘Afrika yılı’ ilan etmiştik. 2009 yılında 8 ülkede daha büyükelçilik açacağız ve kültürel, siyasi diplomatik ilişkiler gelişmiş olacaktır.”
FUARIN ARKASINDA BÜYÜK BİR TARİH VARCHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İEF açılışında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
“Bu yıl İEF Etiyopya'nın katılımıyla uluslararası yönünü daha da belirgin haline getirmeyi başlamış. Siyasi tartışma zeminine dönüştürmemeliyiz. Bu anlayış içinde 78'inci yıla ulaşmış olmasından dolayı duyduğum büyük mutluluğu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu fuarın arkasında 78 yıl var. 1923 yılında başladı diye kabul ediyoruz. İzmir İktisat Kongresi'nin toplanmasıyla ilk adım
Atatürk'ün kararıyla İzmir'de atıldı. 1929 bunalımı 1'inci ve 2'nci Dünya Savaşı dışında fuar enternasyonal ölçüde yapıldı. Bu fuarın arkasında büyük bir tarih var. 80 yılı aşan bir tarih, bu fuarın arkasında. Dünyada bu sürede rejimler, ekonomiler, temel anlayışlar, planlama duygusu değişti. Türkiye'de hükümetler, tek parti, çok parti rejimi, demokratik açılımlar, bütün bunların hepsi yaşandı. Bunlar fuarın arkasındaki Türkiye gerçekleri olarak duruyor. Türkiye kalkınma doğrultusundaki 1923 yılında iktisat kongresi ile başlattığı tarihi yolculuğu giderek daha kararlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Bu, göğsümüzü kabartan, iftihar etmemiz gereken bir tablodur.”
50 YILDA 5.2 SON 6 YILDA 4.1 CHP Genel Başkanı Baykal, hükümete de eleştirilerini şöyle konuştu:
“Dünya kriz içinden geçiyor. 2002 yılında dünya başka bir konjonktürdeydi. 2002 yılında kaynak bolluğunun, hızlı kalkınmalar gerçekleştirdiği ekonomik sanayi atılımlarının yapıldığı az gelişmiş ülkelerin ekonomik kalkınma konusunda önemli adımların atıldığı bir dönemdi. Bu dönem 2008 yılına kadar devam etti. Şimdi iki yıldır bir sıkıntı yaşıyoruz. Böyle sıkıntılara kendisini hazırlamış hükümetler vardır. Böyle sıkıntılar karşısında hazırlıksız yakalanan ülkeler vardır. Ekonomi politikalarının temel ölçüsü büyüme oranlarıdır. Refah büyümeyle olur, işsizlik büyümeyle ortadan kalkar. Bir ülkenin dış ekonomi dengesindeki sorunlar büyüyen bir ekonomide çözülür. Kamu açıkları, vergi sorunları büyüyen ekonomide çözülür. Ölçü budur, kalkınma büyümedir. Türkiye geride kalan 50 yıl içinde ortalama 5.2 büyümüştür. 2002- 2008 sonuna kadar ise gerçekleşen büyüme 4.1'dir. Şunu söylüyorum: Türkiye son dönemde 50 yılda gerçekleştirdiği kadar hızlı kalkınamadı. 15 yıllık dönemlerde gerçekleştirdiği tempoyla kalkınamadı. Bunu partiler arası siyasi tartışmayı sürdürmek adına değil, ama durumun doğru anlaşılması için size sunuyorum. Türkiye bir an önce yeni bir orta vadeli programı ilan etmelidir. Türkiye ekonomisi belirsizliklerle karşı karşıyadır. Bugünkü bütçe 2009 yılındaki kalkınmanın yüzde 4 olacağını öngörüyor. Bu gerçekleri göstermiyor. Temel bir belirsizlik var. 2009 yılında kaç kalkınacağını kabul ediyor, 2010 için hedefi nedir? Bunun biran önce konması lazım. Türkiye şu anda önümüzdeki yılın hedeflerini koyamamış. Orta vadeli bir sanayileşme programını ilan etmelidir. ‘Sanayileşme, uygun ortamı yarattık. Yatırımcılar gelip bunu gerçekleştirsinler' demekle olmaz.”
Baykal, iftar zamanının geldiğini belirterek, sözlerini sonlandırdı. Açılış töreni aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
78'İNCİ İEF'DE TEMA: İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ İEF'de 100 firma tema katılımcısı olarak yer aldı. PTT tarafından ‘İletişimin Serüveni’ adını taşıyan tema sergisiyle 16 oturum ve 1 panelden oluşan, sektörün öncü isimlerini buluşturan Bilişim-İletişim Seminerleri
düzenlenecek.
ÖZEL ETKİNLİK: TEKNE, YAT VE DENİZCİLİK78'inci İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, yalnızca profesyonel ziyaretçilerin gezebileceği, tekne, yat ve deniz teknolojilerinin sergileneceği özel bir hol oluşturuldu. DENTUR, YATEF ve İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneği desteğiyle gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında fuara, 80 firma katılıyor. Etkinlik ile İzmir'de düzenlenecek bir denizcilik ihtisas fuarının ilk adımlarının atılması planlandı.
ONUR KONUĞU İL ÇANAKKALE2005 yılından bu yana sürdürülen Onur Konuğu İl uygulaması bu yıl Çanakkale ile sürdü. Çanakkale, bu yıl fuarda, sanayi ve ticaretin yanı sıra tarihsel zenginlikleri, yöresel kültürü, yemekleri, el sanatları, örf, adetleri ve diğer tüm yönleriyle tanıtılacak.
ONUR KONUĞU ÜLKE: ETİYOPYAİEF'de 1992 yılından bu yana sürdürülen ‘Onur Konuğu Ülke’ uygulaması, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti ile devam etti. Ülkelerarası ticari ve sosyal ilişkilerin gelişmesine katkı yapan onur konuğu ülke uygulamasında amaç, Etiyopya'yı kültürel boyutunun yanısıra turizm, ticaret potansiyeli ve yatırım olanaklarıyla tanıtmak olacak. Etiyopya, fuara iki bakanın başkanlığında, aralarında dansçıların ve modacıların da bulunduğu 100 kişilik bir heyetle katıldı.
78'İNCİ İEF ETKİNLİKLERİFuar kapsamında 15'inci Uluslararası Sanat Günleri, 10'uncu Orkide Türkü Şenliği, 9'uncu
Sinema Burada Festivali, 8'inci Dünya Mutfakları Festivali, 6'ncı Ünlüler ile İmzalı Söyleşiler, 2'nci Yonca Gençlik Konserleri, 4 Aktör Ressam Rolünde Resim Sergisi, Volkan Severcan ile Workshop- Tiyatro Oyunculuğu, Nostaljik Ramazan Eğlenceleri, Fuar Çocuk Kulübü ve 78'inci Yıl Fuar Kupası etkinlikleri düzenlenecek.
İZMİR ENTERNASYONAL FUARI KISA TARİHÇESİTürkiye’nin Uluslararası Fuarcılık Endüstrisi Derneği’ne (UFI) üye ilk ve tek genel ticaret fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın temelleri 1923’te, İzmir’de toplanan Birinci Türkiye İktisat Kongresi'nde atıldı. Atatürk'ün İzmir'i fuarlar şehri yapma önerisiyle ortaya çıktı. Birinci İktisat Kongresi'nde bir yerli malları sergisi açıldı. İktisat Kongresi Sergisi’nden sonraki ilk sergi ise 4-25 Eylül 1927 tarihleri arasında gerçekleştirilen 9 Eylül Mahalli Sergisi
'dir. İzmir Ticaret Odası’nın teklifi ve dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in kararı ile Mithat Paşa Sanat Enstitüsü’nde açılan sergide 71 resmi kuruluş, 195 yerli firma ve 9 ülkeden 72 yabancı kuruluşun ürünleri sergilendi. Sergiyi 80 bin 744 kişi ziyaret etti. İkinci 9 Eylül Sergisi
4-20 Eylül 1928 tarihleri arasında yine aynı binada ve yine uluslararası düzeyde gerçekleştirildi. Katılım arttı. Sonraki yıl, bugünkü Efes Oteli'nin yerine bir sergi alanı inşa edildi. 9 Eylül Sergisi, 9 Eylül Panayırı adını alarak, bu yeni alanda sürdürüldü.
NOTLAR*İEF'nin açılış töreninde 1500 polis görev yaptı. Fuar süresinde her gün aynı sayıda polisin görev yapacağı belirtildi. Ayrıca fuar 50 kemera ile kontrol edilecek. İZFAŞ da 340 özel güvenlik görevlisini fuar süresince görevlendirdi.
*Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nun girişinde önlem alan polis, tören için gelenleri üst aramasından sonra içeri aldı, çantalar kontrol edildi.
*3 bin kişilik tiyatrodaki açılış törenine yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
*Açıkhava Tiyatrosu'nda her koltuğa, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 78. İEF yazılı şapkalar bırakıldı.