77 kurban için 21 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

77 kurban için 21 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2012 00:00

Norveç’te geçen yıl iki terör saldırısında biri Türk toplam 77 kişiyi öldüren “Yüzyılın Canisi” Anders Behring Breivik’in istediği gibi akıl sağlığı yerinde bulundu ve 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.33 yaşındaki Breivik, Norveç hukukunun “önleyici tutukluluk” uygulaması çerçevesinde 10 yıl sonra tahliye de olabilir, ömür boyu kapalı da kalabilir. Cezai ehliyeti olmadığına karar verilse psikiyatri koğuşuna yatırılacaktı.

Haberin Devamı

22 Temmuz 2011’de önce Norveç’in başkenti Oslo’nun merkezindeki hükümet binaları önüne yerleştirdiği bombalı araçla 8 kişiyi öldüren, ardından Utoya Adası’ndaki İşçi Partisi gençlik kolları toplantısını polis kılığında basıp aralarında 18 yaşındaki Türk kızı Gizem Doğan’ın da bulunduğu çoğu çocuk yaşta 69 kişiyi silah katleden Anders Behring Breivik (33), dün terör suçundan 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kağıt üzerindeki hesaba göre Breivik, her bir kurbanı için 100 gün hapis yatacak.

BREIVIK BURADA KALIYOR / FOTO GALERİ

YÜZYILIN CANİSİ BU HÜCREDE KALIYOR / WEB TV 

Oslo’daki Bölge Mahkemesi’ne getirilen Breivik sakin göründü ve sanık sandalyesine oturmadan önce kelepçeleri açılınca yine aşırı sağcı selamını verdi. Mahkeme başkanı Wenche Elizabeth Arntzen, üçü kadın beş yargıçtan oluşan heyetin ilk kararını hemen okuyarak Breivik’in akli dengesinin yerinde olduğuna, dolayısıyla cezai ehliyeti bulunduğuna oybirliğiyle hükmettiklerini açıkladı. Akıl hastanesine gönderilmesi ihtimali ortadan kalkan Yüzyılın Canisi cam bölmesinde gülümsedi.

Haberin Devamı

90 sayfalık gerekçe

13 ay süren tarihi davanın sonunda 19 sayfalık karar metni ve 90 sayfalık gerekçesi okundu. Saldırıları tek başına planlayıp düzenlediğini daha önce itiraf eden Breivik yine soğukkanlılıkla dinledi. Saldırgan, Norveç yasalarının öngördüğü en ağır ceza olan “önleyici tutuklulukla” 21 yıl hapse çarptırıldı. Breivik’in avukatı Odd Ivar Gron, “Müvekkilim kararın şaşırtıcı olmadığını söyledi” dedi. Savcı Svein Holden, Breivik’in akli dengesinin yerinde olmadığına, dolayısıyla gerekirse ömür boyu tutulmak üzere bir akıl hastanesine sevkedilmesine hükmedilmesini talep etmişti.

Deli olmadığını iddia eden, Avrupa’daki “militan milliyetçilerle” yeni bir “Haçlı Seferi” başlattığını öne süren Breivik ise siyasi bir terörist olarak kabul edilebileceğini, ancak yasalardaki nefsi müdafaa hakkı kapsamında “ülkesini koruduğu” için serbest kalması gerektiğini savunmuştu.
Böylece kısmen Breivik’in istediği oldu ve avukatları temyize gitmeyeceklerini açıkladılar. Fakat savcının kararı temyiz edip etmeyeceği henüz belli değil. Temyiz duruşmaları 2013 başında yapılabilir.

İşte tepkiler

Haberin Devamı

Gizem’in babası: Cezayı az buldum kimse tatmin olmadı

NORVEÇLİLERİN çoğu karardan memnun. Saldırıda ölen 16 yaşındaki Gizem Doğan’ın babası Abdulkadir Doğan ise cezayı az bulduğunu, Brevik’in ömür boyu hapiste kalmasının garanti edilmesi gerektiğini belirtti. Doğan “77 kişinin katiline bu kadar az ceza verilmesi adil mi? Umarım 21 yıldan önce serbest bırakılmaz” dedi.

Kurbanların yakınlarını temsil eden avukat Frode Elgesem, Norveç televizyonuna, “Muhtemelen aileler arasında farklı görüşler de vardır, ama kurban yakınları ile saldırılardan yaralı kurtulanların çoğunun tahammül edebileceği bir karar çıktı” diye konuştu. Kurban yakınlarının bir diğer avukatı Yvonne Larsen de “Mahkeme cesur ve bağımsız bir karar verdi” ifadesini kullandı.
Utoya Adası’nda oğlunu kaybeden Eirik Eriksen, “Karara sevindik. Şimdi hayata devam etmek gerekiyor ama Noel’de evimizde bir kişi eksik olacak” dedi.

Haberin Devamı

Şimdi ne olacak

MAHKUMLARIN LEHİNE: Norveç yasalarında idam ve müebbet hapis cezası yok. 1981’de çıkarılan bir yasa, azami hapis süresini 21 yıl olarak belirliyor. 11 Eylül saldırıları sonrasında kabul edilen terör yasası ile gelen “önleyici tutukluluk” ise mahkumun ömür boyu hapiste tutulmasına imkan sağlıyor. Terör yasasının 147’inci maddesinden mahkum olan Breivik en az 10 yıl hapiste kalacak. Yani iyi halden 43 yaşında salıverilebilir. Bu noktada her 5 yılda bir yapılacak durum değerlendirmesi belirleyici olacak. Breivik toplum için tehdit teşkil ettiği sürece cezaevinden çıkamayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!