Güncelleme Tarihi:
Norveç'in başkenti Oslo'da 22 Temmuz tarihinde 77 kişinin ölümüne neden olan saldırıları gerçekleştiren Anders Behrein Breivik'in gözaltı süresini uzatmak için yapılan duruşmaların sonuncusu bugün yapılıyor.
Bugüne kadar çıkarıldığı duruşmalarda sadece gözaltı süresi uzatılan ve aradan geçen sürede savcılık tarafından hakkında delil toplanan Breivik'in gözaltı süresinin 12 hafta daha uzatılması istendi.
NORVEÇ CANİSİ DURUŞMADA GAYET RAHATTI / FOTO GALERİ
77 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ, "NEFSİ MÜDAFAA" DEDİ / WEB TV
İlk ceza duruşması 26 Nisan'da yapılacak olan Breivik'in mahkeme binası ve mahkeme salonuna gelişi naklen yayınlandı. Naklen yayın nedeniyle tüm Norveç ekran başına kilitlendi. Özellikle Oslo'daki bombalı saldırı ve Utoya adasındaki silahlı katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ve her iki olaydan da sağ kurtulanlar, erken saatlerde ekranlarına başına geçerek yapılacak naklen yayını heyecanla beklemeye başladılar.
Mahkeme binası önü ve içi de kurbanların yakınları ve sağ kurtulanlarla doldu. Hayatta kalanlardan 80 kişi, 25 savunma avukatıyla birlikte salonda hazır bulundu.
"RAHATLIĞINI GÖRÜNCE SİNİRLENDİK"
Utoya adasından sağ kurtulan gençler, Norveç medyasına yaptıkları açıklamalarda, "Breivik'in mahkeme binasına getirilişi duruşma salonundan naklen yayın yapılacağı haberini alınca yayından iki saat önce ekran başına geçtik. Onu ekranda görünce kalbimiz neredeyse duracaktı. Zaten heyecanla bekliyorduk ama katliamdan sonra kendisinin duruşmada çok rahat olduğunu görünce hem daha çok heyecanlandık hem de sinirlendik. Duruşmanın tümünün naklen yayınlanması isterdik" dediler. Duruşma salonuna giremeyenler duruşmayı mahkeme binasındaki dört ayrı salonda dev ekrandan izledi.
Salona alınan medya mensupları çok sıkı güvenlik kontrolünden geçirildi. Önce ellerindeki çanta ve elektronik aletler bomba köpekleri tarafından arandı, ardından şahısların üzerleri detektör ve elle çok sıkı arandı. Kullanılmayacak metal malzemelerin ve cep telefonlarının salona sokulmasına izin verilmedi.
Duruşma salonunda ilk yeri alanların başında psikiyatr Terje Törrissen geldi. Terje Törrissen. Duruşma boyunca Breivik'in ruhsal durumunu inceleyip rapor hazırlayacağını söyledi. Törrissen "Duruşmada duygularımızla değil, gerçek bir profesyonel gibi hareket etmemiz gerekir. İlk kez böyle bir duruşmaya katılıyorum" dedi.
UTOYA SALDIRISINDAN SONRA ÇEKİLEN İLK GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ
AŞIRI SAĞCI HAS SELAMI VERDİ
Breivik, avukatı Geir Lippestad aracılığıyla, mahkeme salonunda resim çekilmesi ve görüntü alınmasına izin vereceğini, medyaya ve Norveç halkına yönelik bir konuşma yapacağını söyledi.
Mahkeme salonuna giren Breivik, kelepçeli ellerini üst üste getirerek aşırı sağcılara has bir selam verdi ve ardından yerine oturarak, bir süre çevresine baktıktan sonra cebinden notları yazılı kağıtları çıkardı. Ancak mahkeme başkanı açıklama yapacağını düşünerek resim ve görüntü alınmasını bir dakikayla sınırladı. Breivik, naklen yayın yapıldığını bildiği için kameralara doğru, başını salladı.
NORVEÇ NESLİ DEVAM ETSİN DİYE YAPMIŞ
Breivik duruşmaya, mahkeme başkanına güvenmediğini söyleyerek itirazla başladı. Breivik, suç işlemediğini kendi halkını savunmak için nefsi müdafaada bulunduğunu söyledi. Breivik saldırıların doğrudan etnik temizlik için yapıldığını, Norveç halkının neslinin devamını korumak istediğini belirterek, "Olayları kabul ediyorum ama bunun bir suç unsuru olduğunu kabul etmiyorum. Bu vesile ile kendimi savunmak ve yaptıklarımın nedenlerini anlatmak istiyorum. Şayet bana bir dakika süre verseydiniz çok memnun olurum" dedi.
Mahkeme başkanı da, bir dakikalık süreyi verdiğini belirterek, Breivik'in konuşmasını istedi. Breivik, "Hükümet binalarına yönelik yaptığım saldırı, kültürel değerlerimizi etnik gruplarla yok eden içimizdeki vatan hainlerine karşıydı. Ben militan asker olarak Knights Templar (Tapınak Şövalyeleri) örgütünün Norveç komutanıyım. Ülkemizin mahvedilmesine göz yumamayız. Vatan haini olan İşçi Partisi'ne karşı mücadelemize devam edeceğiz" dedi.
Mahkeme başkanı, Breivik'in sözlerini kesmeye çalıştı ancak Breivik, "Şimdi işin aslına gelelim. Cezalandırılmayı kabul etmiyorum. Çünkü ben halkımı, kültürümüzü ve ülkemi savundum. Bu nedenle hemen serbest bırakılmam gerekir" dedi. Brevik, hapis cezasına karşı olduğunu söyleyip, mahkeme başkanı tekrar sözünü kesince duruşma salonunu terk etti.