Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aldığı bu tarihi kararın ulusal ve uluslararası arenadaki yankıları sürerken, Türkiye’nin Ermenistan’a ilk gayri resmi ziyaretini 73 yıl önce dönemin Başbakanı İsmet İnönü gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Gül’ün 5-6 saatlik Ermenistan ziyareti Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Türkiye’nin Kafkasya politikası açısından büyük önem taşırken, benzer bir kararı 17 Temmuz 1935 de dönemin Başbakanı İsmet İnönü Türkiye’nin Doğru sınırlarını ziyareti sırasında alarak, beraberindeki heyetle Ermenistan sınırlarına geçip yine 5-6 saat Ermenistan’da kalmış ve sabah kahvaltısı yapmıştı.
73 yıl önce gerçekleştirilen bu gayri resmi ziyaretin ayrıntıları ilk kez TBMM Başkanlığı tarafından yayınlanan Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in, 1916'dan bu yana asılsız Ermeni iddialarına ilişkin Türkiye'deki yayınların envanterini ve politikasını ortaya koyduğu "Ermeni İddiaları Karşında Türkiye'nin Birikimi" adlı araştırmasında yeraldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın da önsöz yazdığı Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in araştırmasında, İnönü’nün bu tarihi ziyaretinin ayrıntıları aynen şöyle yeraldı:
"Ermeni propagandası karşısındaki kararlı tutum, Türkiye'nin Ermenistan ile arasında sıcak temasları ortadan kaldırmamaktadır. Nitekim 1935 yılında Başbakan İsmet İnönü'nün Ermenistan'a tarihin gölgesinde kalmış kısa bir ziyareti vardır. 17 Temmuz 1935 günü, Türkiye'nin doğru sınırlarını ziyaret eden Başbakan İsmet İnönü, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve yanındakiler, Ermenistan yetkililerinin daveti üzerine Iğdır'dan Karakale'ye geçmişlerdir. Türk Başbakan ve yanındakilerin bu ziyaretinde Ermenistan Başbakanı Tiflis'te olmadığından Sovyet Ermenistan'ı Başbakan Yardımcısı ile Sovyet Ermenistan'ı Ziraat Komiseri ve Sulama Şefi, Hudut Tugayı Komutanı ile bir Politeknik Mektebi Profesöründen oluşan heyet hazır bulunmuşlardır. Türk Başbakan ve yanındakiler Sardarabad Barajının nasıl işlediğinin ayrıntısını görmüşler ve hazırlanan bir salonda sabah kahvaltısından sonra dostluk konuşmaları yapmışlardır."