Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 15:57
ARAS Nehri'nin üzerinde bulunan 712 yaşındaki tarihi Çobandede Köprüsü, onarıma alındı. Saraybosna'da savaşta bombalanan Mostar Köprüsü'nü yeniden inşa eden ustalar tarafından onarılan Çobandede’nin 6 kemerinden birisi sökülerek taşları numaralandırıldı.
Erzurum- Kars karayolunun 58’inci kilometresinde, Köprüköy ilçesi yakınındaki Çobandede Köprüsü'nde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında başlatılan onarım projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. İnşaat mühendisleri ile alanında uzman taş ustalarının görev aldığı çalışmalarda, tarihi Çobandede Köprüsü’nün kemerlerinden birisinin iç duvarlarında derin çatlaklar olduğu tesbit edildi. Geçen ay kemerin üzerinde bulunan taşları numaralandıran uzmanlar, köprüye demir konstrüksiyonla güçlendirme yaptıktan sonra tek tek söküm işini gerçekleştirdi. Karayolları 12’nci Bölge Müdürlüğü Köprü ve Tarihi Köprü Kontrol Mühendislerinin yakından takip ettiği restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması bekleniyor.
MOSTAR KÖPRÜSÜ'NÜ YENİDEN YAPAN ŞİRKET
712 yaşındaki köprünün restore işini üstlenen ER-BU İnşaat Ticaret Kollektif Şirketi’nin Saraybosna’da bulunan iç savaşta bombalarla yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nü de yeniden yapan şirket olduğu belirtildi. Restorasyon çalışmasını yapan ER-BU İnşaat Ticaret Kollektif Şirketi’nin Çobandede şantiyesinde ustabaşı olarak çalışan 44 yaşındaki Erol Ceylanoğlu, taşları söküme başlamadan demir konstrüksiyonla güçlendirme çalışması yapıldığını, daha sonra söküldüğünü belirtti. Sağlam olan taşlara numara verdiklerini anlatan Ceylanoğlu, aynı taşları yapımda kullanacaklarını söyledi. Tarihi köprüyü aslına uygun olarak yapacaklarını kaydeden Ceylanoğlu, bu konuda uzman olduklarını, yurt dışının yanı sıra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tarihi eser restorasyonları yaptıklarını vurguladı.
ÇOBANDEDE KÖPRÜSÜ
1297- 1298 yıllarında İlhanlıların veziri Emir Çoban Salduz tarafından Aras Nehri üzerinde inşa edilen 7 kemerli Çobandede Köprüsü'nden günümüze 6 kemeri ulaştı. Yapan ustanın onarım için altın sakladığı söylentileri yüzünden define arayıcıların tahrip ettiği tarihi köprü, Pasinler Ovası’nın doğusunda Aras Havzası'na geçişteki en dar alanda kurulu.