7062 kişiyi getirdik

Güncelleme Tarihi:

7062 kişiyi getirdik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 00:00

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Libya’daki çatışmalarda hayatını kaybeden Yunus Emre Çelik’in cenazesini Türkiye’ye getirmek için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Büyükelçiliğimiz cenaze için Libya makamlarından alınması gereken izinler üzerinde çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

DÖNEN TÜRKLERİN ÖBJEKTİFLERİNE YAĞMA VE DÖNÜŞ ANLARI BÖYLE YANSIDI / Foto Galeri

CEHENNEMDEN KAÇIŞIN GÖRÜNTÜLERİ / FOTO GALERİ

Ünal, dün bakanlıkta “Kriz Merkezi Sözcüsü” sıfatıyla Libya’dan Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Gece 01.50’de 7 bin 62 kişiyi getirdik. 4 bin 34 kişiyi havayoluyla, 3 bin 28 kişiyi de deniz yoluyla getirdik. Orhan Gazi gemisiyle 29, Osman Gazi gemisiyle de 59 yabancı vatandaş ülkemize geldi.

TCG İskenderun Personel Nakliye Gemisi, dün saat 13.10 itibariyle Bingazi’ye ulaştı.

600 kişi kapasiteli Ankara gemisi dün 01.00’de İstanbul’dan Libya’ya hareket etti.

3 firkateyn daha hazır

Samsun gemisinin, bu sabah Trablus Limanına ulaşması bekleniyor.

Giden gemilerin güvenlik refakatini sağlamak amacıyla 2 firkateyn yola çıkmıştı. Biri dün gemilerle döndü. 3 firkateyn daha hazırlandı.

Vatandaşlarımızın karayoluyla Tunus ve Mısır’a geçirilerek getirilmesine yardım ettikleri için iki ülkenin makamlarına teşekkür ediyoruz.

Bazı vatandaşlarımızın tutuklandığı ve gözaltına alındığına ilişkin Büyükelçiliğimize ulaşmış resmi bir bilgi bulunmamaktadır.

Tahliye için 24 uçak görevlendirildi. Bunların 10’u tahliye, 9’u tarifeli, biri Air Libya uçağı, herkül operasyonu kapsamında 4’ü askeri uçaktan oluştu.

Türkiye’ye getirilmek üzere 383 Türk vatandaşı Mısır’a ulaştı.

Kızılay 15 bin 500 kişilik kumanya, 4 bin 500 battaniye ve bin 400 adet uyku tulumu gönderdi.

Dışişleri Bakanlığı, Libya’dan getirilen Türk vatandaşlarının listesini “http://www.mfa.gov.tr adresinden yayınlıyor.

Gözyaşlarıyla memleketlerinde

/images/100/0x0/55ea8126f018fbb8f8844d9f


LİBYA’daki kargaşadan kaçan Türkler’in dönüşü sürüyor. Tahliyeler için görevlendirilen 24 uçağın seferleri aralıksız sürüyor. Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçak, Trablus’tan getirdiği 194 Türk vatandaşını dün akşam saat 20.00 sıralarında İstanbul’a ulaştırdı. Yolcular, yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Yolcular, yaşadıkları sıkıntıları anlattı:

Kenan Önal: “Kızım bronşit oldu. Çok zor durumlar yaşadık. Havalimanında gece yarısı üzerimize kurşun yağdırdılar. Ölen kişileri ve yanan polisleri gördüm. Havalimanında herkes tekme tokat birbirine girdi ve Mısırlılar havalimanında hayatını kaybetti. Polisler oradaki insanlara hiç acımıyor.”

Zekeriya Durmaz: “Gözümüzün önünde polisi öldürdüler ve bacaklarını kırdılar. Mısırlılar havalimanında olaylar çıkardı ve polisleri öldürdüler. Türkler bir an evvel kurtarılmalı.”

Eşi ve çocuğu ile ülkeye dönen Kemal Ünal da havalimanında 3 gündür aç ve susuz kaldıklarını belirterek “Başımızın üstünden kurşunlar geçti. Bayağı sıkıntı yaşadık. Havalimanında çıkan olaylarda ölen Mısır vatandaşları oldu. Polisler hiç kimseye acımıyor” dedi. Bu arada Libya’dan deniz yoluyla getirilenler memleketlerine ulaştırılıyor. 53 kişi 13 saat süren otobüs yolculuğunun ardından Sakarya’ya vardı. Memleketlerine ulaşan yolcular yakınları tarafından otogarda büyük bir sevinçle karşılandı. Yozgatlı 12 işçi de otogarda davul zurna eşliğinde halay çekerek karşılandı. İşçileri taşıyan otobüs terminale girince işçi yakınları perona yanaşmasını beklemeden yolcularla kucaklaşmak için otobüse koştu. İşçilerin yakınları, aileleri, çocukları birbirlerine sarılıp, sevinç gözyaşları döktü.

Minnet pankartları

LİBYA’nın Bingazi Limanı’ndan aldığı yolcularla Marmaris Limanı’na giriş yapan “Osman Gazi-1” feribotunun yolcuları, ellerinde taşıdıkları Türk bayraklarıyla “En büyük Türkiye” sloganları attılar. Bu arada yolcuların bir bölümünün İngilizce yazılı “Teşekkürler Bingazi Halkı” ve Türkçe “Sirte’de kardeşimiz var” dövizleri taşıdılar. Yolcular, Bingazi halkının olayların başlamasının ardından bölgedeki şantiyelerde tahliyeyi bekleyen Türk vatandaşlarına karşı çok yakın ilgi gösterdiğini anlatarak, “Bize karşı insani davranış sergileyen Bingazi halkının bu insancıl davranışını, Türk halkıyla paylaşacağımıza söz verdik. O yüzden bu pankartları taşıyoruz” dediler.

Kamanlı işçi kalpten öldü

LİBYA’da tahliye olmak için gittiği Bingazi Limanı’nda kalp krizi geçiren 46 yaşındaki Şaban Durmuş, yaşamını yitirdi. İnşaat işçisi Şaban Durmuş, Kırşehir’in Kaman İlçesi’nden 2 hafta önce Libya’ya gitmişti. Sevim Durmuş, eşinin cenazesinin nerede olduğunu bilmediğini, yetkililerden cenazenin getirilmesini istediklerini söyledi.

6 Türk tutuklu mu?

Bu arada Türkiye’ye gelen bazı işçiler, Trablus’ta 6 Türk’ün tutuklandığını söyledi. İşçilerden Fikret Özdemir, tutuklanan arkadaşlarını haber verecek bir yetkili bulamadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Trablus yakınlarındaki Ain Zara Kenti’nde bir şantiyedeki arkadaşlarımız, şeflerinin isteği üzerine son halini belgelemek için inşaatın ve şantiyenin fotoğraflarını çekmelerini istemiş. Şantiyede görevli 6 Türk arkadaş inşaat sahasının fotoğraflarını çekerken yakınlardaki Libya İstihbaratı’na ait bir binadan görülmüşler. Oradan gelen bir ekip de bu 6 arkadaşı tutuklamış.”

Komandoya veda

LİBYA’dan Marmaris Limanı’na gelen yolcularla gemide görev yapan 12 SAT komandosunun vedalaşması sırasında duygusal anlar yaşandı. Bazı yolcular komandoların elini sıkıp ‘Hoşçakal’ derken, bazıları anı fotoğrafı çektirdi. Yorgunlukları gözlerinden okunan yolcular karaya iner inmez Türk Bayrağını öperek, yetkililere teşekkür ettiler.

Zafer pozu

LİBYA’nın Bingazi Limanı’ndan yola çıkan Orhan Gazi-1 ve Osman Gazi-1 adlı feribotlar önceki gece Marmaris Limanı’na yanaştı. 3 bin kişinin geldiği ilk tahliye işlemi sırasında, yolcuların bir bölümünün yakınları liman kapısında bekledi. Yakınlarına kavuşan yolcular, duygusal anlar yaşadı. Türk vatandaşları için ihtiyaçlarını giderecek hiçbir ayrıntıdan kaçınılmadı, yolcular, Kızılay ekiplerince karanfillerle karşılandı. Dün memleketlerine gönderilen vatandaşlar zafer pozu vermeyi ihmal etmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!