705 milyon dolar vermedi 10 milyar dolar bağışladı

Güncelleme Tarihi:

705 milyon dolar vermedi 10 milyar dolar bağışladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 00:00

İETT arazisi için ihale bedeli olan 1 milyar 156 milyon YTL'lik parayı ödemeyen Dubai Şeyhi El Makdum, kültür ve bilgi gelişimine katkı için 10 milyar dolar bağışladı.

Haberin Devamı

Åžeyh Makdum'un, bugün gazetelere verdiÄŸi ilanla duyurdu yeni vakfın kuruluÅŸu için verdiÄŸi bağış tutarı dikkat çekti.Â

İETT arazisi için düzenlenen ihaleye en yüksek teklifi veren Makdum, Mimarlar Odası'nın açtığı davalar nedeniyle ödemesi gereken parayı İstanbul Belediye'sine yatırmadı.

Şeyh Makdum'un bu girişimi üzerine İstanbul Belediye'si ödeme için süre tanıdı.

Şeyh Makdum'un gazetede yer alan ilanında şu bilgelere yer verildi: "Ekselansları Şeyh Mohammed Bin Raşhid Al Maktoum, bölgedeki insan kaynaklarını geliştirmek amacıyla 10 milyar dolar tutarında bir bağışla yeni bir vakfın kuruluşunu açıkladı. Bilgi üretim ve erişimini kolaylaştıracak olan vakıf, geleceğin liderlerine eşit olanaklar sağlayarak bir bilgi toplumu oluşturmayı hedefliyor."

705 milyon dolar vermedi 10 milyar dolar bağışladı
Åžeyh Maktum'un gazetelere verdiÄŸi ilan

 
Dubai’den ’Dava bitene kadar İETT arazisi parasını ödemem’ resti

Haberin Devamı

Levent’teki İETT arazisini ihalede en yüksek teklifi vererek 1 milyar 156 milyon 400 bin YTL’ye satın alan Dubai Şeyhi El Makdum’a ait Sama Dubai Holding, iki aylık yasal sürenin dün 17.00’de dolmasına rağmen, Mimarlar Odası’nın ihalenin iptali için açtığı davayı gerekçe göstererek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ödeme yapmadı.

Şirket, sözkonusu davalar sonuçlanıncaya kadar ihale sürecinin durdurulması için belediyeye dün son dakikada bir dilekçe verdi. Belediye, dilekçeyi kabul ederek işleme koyduğunu açıkladı.

DAVA TEBLİGATI YOKTU: Yasal ödeme süresinin sona ermesinden hemen sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "İhale işlemlerinin başlamasından, satış işleminin gerçekleştiği 21.03.2007’ye kadar Büyükşehir Belediyesi’ne herhangi bir dava tebligatı yapılmamıştır. Ancak, satış ihalesinin yapılacağı tarihte günlük gazetelerde çıkan haberler üzerine yaptığımız araştırma sonucunda, 19.05.2006 onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile TMMOB Mimarlar Odası’nca İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin 2006/2974 Esasında kayıtlı; TMMOB Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından da İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nin 2007/547 Esasında kayıtlı davaların açıldığı öğrenilmiştir" denildi.

HUKUKU İŞLEM SÜRÜYOR: Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Mimarlar Odası’nca açılan davada, dava dilekçesi ve 21.03.2007 tarihli ara kararı, Mahkemece İdaremize 27.03.2007’de tebliğ edilmiştir. Ancak, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’ca müşterek açılan davada bugüne kadar mahkemece resmen yapılmış bir tebligat mevcut değildir. Ayrıca, ihale işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin 2006/854 Esasında kayıtlı dava açıldığı bugün (28.05.2007) Mahkemeden, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan tebligat ile öğrenilmiştir. İhaleyi kazanan Sama Dubai Gayrimenkul A.Ş. vekilince Büyükşehir Belediyesi’ne verilen bir dilekçe ile ihale işlemlerinin belirtilen davalar nedeniyle konu açıklığa kavuşana kadar durdurulması talep edilmiştir. Gayrimenkulün inşaat haklarını düzenleyen Nazım İmar Planı’na ve ihaleye karşı yukarıda belirtilen davaların açılması dolayısıyla ihaleye ilişkin hukuki işlem sürecinin değerlendirilmesi devam etmektedir."

PEŞİN ÖDEYECEKTİ: Karayolları arazisini Zorlu Grubu’na kaptıran Sama Dubai, ihaleyi 35 turun sonunda 705 milyon dolar artı KDV teklifiyle kazanmıştı. Sama Dubai’nin, KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL’yi peşin olarak ödeyeceği açıklanmıştı. İETT arazisi, 46 bin 241 metrekare ticaret ve konut olmak üzere, brüt parsel üzerinden bodrum hariç 3 emsal imara sahip bulunuyor.

Terslik olursa yeniden satarız

İETT arazisiyle ilgili Sama Dubai’ye tanınan ödeme süresinin bitimine üç saat kala soruları yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Kesinlikle önemli bir kaynak gelecekti. Başka yerden bir gelirimiz yok bizim. Kaynakları artırmak için vergileri artırmak gibi bir imkanımız da yok. Merkezi yönetimden gelen pay belli. Hizmet götürdüğümüz alanlar 3.5 kat genişledi. Vilayet hudutlarına kadar hizmet götürüyoruz. Köyler mahallemiz oldu. Köy hizmetleri lağvedildi ve bütün köyler bizden hizmet bekliyor" diye konuştu. İstanbul’daki hizmet alanlarının büyümesine karşın aynı oranda kaynak artışının gerçekleşmediğini vurgulayan Topbaş, "Bilakis ÖTV’den gelen bazı paylar da dışta tutulduğu için bir sıkıntı var. Bu arazi de bizim için çok önemli bir kaynak teşkil ediyor ve bu kaynağa ihtiyacımız var. Rakam büyük, keş para. Bir terslik olsa bile yeniden satacağız. Başka çaremiz yok" dedi.

Mimarlar Odası: Biz uyarmıştık

MİMARLAR Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne, sözkonusu arazinin planlarının iptali ve yürürlülüğünün durdurulması istemiyle dava açtıklarını, davanın henüz sonuçlanmadığını belirterek, "Bu plan sınırsız yapılaşma getirdiği, yükseklikte sınır tanımadığı, yapılacak binayla altyapıya yük getirdiği ve İstanbul silüetine aykırı olduğu için mahkeme yoluna başvurmuştuk. Kaldı ki, biz ihaleden sonra da dava sürerken, ihalenin yapılmasının da hukuksuz olduğu gerekçesiyle de açıklamalarda bulunmuştuk" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de, arazi için yapılan plan tadilatı ve ihaleden sonra da ihalenin iptali için mahkemeye başvurduklarını, mahkemenin sürdüğünü belirterek, "Kamu yararı olmadığı için bu davaları açtık" değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!