70 bin ton fındık yağa dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

70 bin ton fındık yağa dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2010 12:30

Türkiye'nin en çok fındık üretimi yapılan kentlerinden biri olan Ordu'da yılda 70 bin ton fındık yağa dönüştürülerek “Çotanak” markası ile piyasaya sürülüyor.

Haberin Devamı

Ordu'da 1965 yılından bu yana FİSKOBİRLİK'in bünyesinde faaliyetini sürdüren ve ekonomik nedenlerle yaklaşık 50 milyon liraya satışı yapılan Ordu Yağ Sanayinde şimdi Altaş firması tarafından yağ üretimine devam ediliyor.

Ordu Altaş Yağ Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Soytaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu Yağ Sanayi'ni aldıktan sonra “Çotanak” markası ile yağ üretmeye devem ettiklerini, “Çotanak”ı herkes tarafından bilinir bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Adını, üzerinde bir çok fındık bulunan daldan alan “Çotanak” fındık yağının E vitamini açısından zengin oluşu, kalp ve damar sağlığı için faydaları nedeniyle tercih edildiğini ifade eden Soytaş, yağın üretim aşamalarını ise şöyle sıraladı:

“TMO'nun depolarında 2 yıl ve üzerinde bekletilen fındığın devlet kararnamesiyle yağlığa ayrılmasının ardından süreç başlıyor. Çotanak adı altında 1996 yılından bu yana yağ üretimi yapan sanayimize TMO'nun depolarında bekletilen ve arz fazlası olarak değerlendirilen iç fındık getirilerek burada çeşitli makinelerden geçiriliyor.

Öncelikli olarak iç fındık operasyon ünitesi dediğimiz stoklama tanklarında depolanıyor. Ardından ihtiyaç duyulduğu zaman bu fındıklar sıkılmak üzere presleme makinelerine getiriliyor.

Burada iki defa tekrarlanarak yapılan sıkım işleminde fındığın yağı çıkarılarak bir depoda biriktiriliyor. Ardından bu biriktirilen yağlar rafine sisteminden geçirilerek dolum tesislerine getiriliyor. Son olarak ise dolum tesislerinde plastik ve teneke kutulara yağ doldurularak tüketicinin hizmetine sunuluyor ve işlem tamamlanıyor. “Çotanak” adı altında satılan yağların yüzde 60'lık bölümününü fındık oluşturuyor. Bu bize göre ciddi bir rakamdır.”

Aylık ortalama 5 bin ton civarında iç fındığın yağa dönüştüğünü ve bu rakamın yılda 70 bin tonu bulduğuna işaret eden Soytaş, “Yağ üretimi ile fındığın iç tüketimine yönelik ciddi katkılarımız söz konusudur.
Yıllık 70 bin ton fındığın yağa dönüşmesi iç tüketimde de ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu rakamın her geçen yıl ise arz talep durumuna göre artacağını biliyoruz. Hedefimiz bu rakamın daha da üzerine çıkarak iç tüketime yardımcı olmak. Bu konuda iddialıyız” diye konuştu.

Yılda 70 bin ton fındığın yağa dönüşmesinin ardından başka bir sürece de geçtiklerini vurgulayan Soytaş, iç fındığın yağının alınmasının ardından geride kalan “kavruğu” yeniden bir başka işlemden geçirerek yemlik olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Soytaş, Türkiye'nin bir çok ilinde tüketici ile buluşan fındık yağını ihraç etmeye de başladıklarını, son olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bayilik verdiklerinini söyledi.
Ürettikleri ürünün insan sağlığını tehlikeye düşürmemesi için gerekli önlemleri hassasiyetle aldıklarının altını çizen Soytaş, üretim ve dolum tesislerinde tüm hijyen kurallarına uyulduğunu, belirli aralıklarda işçilere hijyen konusunda eğitimler verildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!