Güncelleme Tarihi:
12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce işlenmiş suçları “bireysel suç” kapsamında değerlendirilip aflardan yararlandırılmayan ülkücü mahkûmların tahliyesi için 3’üncü yargı paketine konulan geçici maddeden dün ilk kez Bahçelievler Katliamı hükümlüleri yararlandı. TİP’li 7 üniversite öğrencisinin öldürülmesinden 7’şer kez idam alan 14 yıldır cezaevindeki iki hükümlüsü Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu için Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi dün infaz durdurma kararı verdi. Daha önce tahliyeyi reddeden Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi, Adanalı’nın tahliye tarihini 6 Haziran 2019 olarak belirlemişti. Adanalı ve Osmanağaoğlu, en az 7’şer yıl erken tahliye oldu. Osmanağaoğlu, eski DİSK Başkanı Kemal Türkler’in de katil zanlısıydı. Zamanaşımından dava düşmüştü.
Öcalan bile tek ceza aldı
Dünkü duruşmaya Adanalı’nın avukatı Yalçın Kasaroğlu, Osmanağaoğlu’nun avukatı Mustafa Ekinci ile bütün müştekilerin avukatları Nezahat Gündoğmuş ve Erşen Sansal katıldı. Sanık avukatları, yeni yasanın lehe hükümlerinden yararlandırılarak, infazların durdurulmasını talep etti. Avukat Ekinci, Osmanağaoğlu’nun 7 kez idam cezasına çarptırıldığını anımsatarak, şunları söyledi: “Oysa benzer davalarda 7 kişi ölürken, bir tek cezaya hükmedildi. Öcalan bile tek ceza aldı. Bu yasal düzenlemenin bu dosya için çıkarıldığı doğru.” Müşteki avukatları ise sanıkların 7 kez idam cezalarının 2002’de çıkan ve lehlerine olan yasaya göre uyarlanıp ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildiğini ve yeni düzenlemeden yararlanamayacaklarını savundular.
Savcı: Uygulansın
Savcı, esas hakkındaki görüşünde sanıkların cezalarının ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildiğini ve 5 Temmuz’da yürürlüğe giren 6352 sayılı yasanın lehe hükümlerinin uygulanarak, infazın ve hükmün yeniden belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Eski TCK’nın ceza ve infaz hükümlerinin sanıklarının lehlerine olduğunu da belirten savcı, buna göre yeniden ceza ve infaz durumunun incelenmesini, mağduriyete neden olunmaması için infaz durdurma kararı verilmesini talep etti. Mahkeme, bu talebi kabul etti.
Her kişi için 2 yıl
Müşteki avukatı Sansal, duruşmadan sonra “7 kişiyi öldürdüler. Her bir kişi için yaklaşık 2 yıl cezaevinde kaldılar” diye tepki gösterdi.
Cezaevinden çıktılar
Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının ardından Ünal Osmanağaoğlu, Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki M Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Osmanağaoğlu kendisini bekleyen MHP Balıkesir İl Başkanı Mehmet Duran, ve Bandırma İlçe Başkanı Kerim Karahan Erkul ve arkadaşları tarafından karşılandı. Bünyamin Adanalı (56) da dün akşam Çanakkale E Tipi Cezaevi’nden çıktı. Adanalı, polis tarafından askerlik şubesine götürüldü, yoklamanın ardından gitti.
19 yıl firar
MÜŞTEKİ avukatlarından Erşen Sansal, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hükümlüler Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu ile ilgili salıverme kararını Yargıtay’da temyize götüreceklerini açıkladı. Sansal, “Bir kere kafes açıldı, kuş uçtu. Yargıtay, ‘Hayır yanlış yaptınız’ diye kararı bozarsa firar edecekler” diye uyardı. Davanın 34 yıl sürmesinin nedeninin ise sanıkların 19 yıl firarda kalmaları olduğunu kaydeden Sansal, “Bahçelievler katliamının tarihi 1978. Adanalı ve Osmanağaoğlu, 19 yıl firarda kaldılar, 1997’de yakalandılar” anımsatmasında bulundu. Sansal, şöyle devam etti: “Mahkemenin 3’üncü yargı paketi olarak bilinen paketle ilgili uygulaması ve verdiği karar bize göre hatalı. Gerekçeli karar açıklanmadı ama anlaşılan şu; sanıkların 7 kez idamları tek müebbete yani 36 yıla indirildi. 1992’deki çıkarılan düzenleme ile bir idam alan 10 yıl yatınca tahliye edilmişti. Sanık avukatları da ‘Biz 10 yılı fazlasıyla yattık’ dediler. Mahkeme de taleplerini kabul etti. Bu hesaba göre alacaklı oluyorlar.”