Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2004 01:49
2004 Öğrenci Seçme Sınavı, bir rekora sahne oldu. Sayısal, sözel ve eşit ağırlıkta 3 aday, yabancı dilde de 4 aday, kendi alanlarında hiç soru kaçırmadan 300 tam puanla şampiyon oldu. Sınava giren 1.7 milyon kişiden 32 bini ise sıfır çekti. 185 puanlık barajı geçen üniversite adaylarını şimdi tercih heyecanı bekliyor.
2004-ÖSS’de başarıyı üç ilden üç öğrenci paylaştı. Sayısal puan türünde 300 tam puan alarak birinci olan
Serhat Karahan’ın, sadece sözel testten bir yanlışı var. İstanbul
Atatürk Fen Lisesi öğrencisi
Karahan, tek yanlış nedeniyle hem sözel hem de eşit ağırlıklı puan türünde üçüncü olabildi. Ankara Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nden
Eren Eraslan, sözel puan türünde 300 tam puan alarak birinci sıraya otururken, Adana Fen Lisesi öğrencisi
Fatma Başak Aydemir de 300 tam puanla
Eşit Ağırlıklı puan türünün birincisi oldu.
LİSELER DÖKÜLDÜ
2004-ÖSS’nin sözel puan türünde ilk üçü birer aday paylaşırken, sayısal puan türünde iki ikinci, dört de üçüncü çıktı. Aynı şekilde eşit ağırlıklı puan türünde de ikincilik üç kişi arasında paylaşıldı. Yabancı dil puan türünde de birincilik sırasına dört öğrenci birden oturdu. En başarılı okul sıralamasında bu yıl da gelenek bozulmadı. Resmi fen liseleri
‘en başarılı’ okul sıralamasında birinci olurken, genel liseler yine döküldü.
BELGELER YOLDA
ÖSYM Başkanı Prof. Dr.
Savaş Küçükyavuz, 2004-ÖSS ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçlarını basın toplantısıyla açıkladı. 2004-ÖSS sınav sonuç belgelerinin postalama işlemine bugünden itibaren başlanacağını duyuran
Küçükyavuz, tercih formlarının 26 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında lise müdürlükleri veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine teslim edilmesi gerektiğini bildirdi. Adaylar, tercihlerini http://tercih.osym.gov.tr adresindeki internet sitesi aracılığıyla da ÖSYM’ye gönderebilecekler.
Küçükyavuz’un verdiği bilgiler şöyle:
İKİ SORU İPTAL
Basına açıklanan sorulardan sözel bölümün 66 ve sayısal bölümün 37. sorusu hata nedeniyle iptal edildi. Sosyal bilimler ve matematik testi 44’er soru üzerinden değerlendirildi. Sınava giren 1 milyon 728 bin 957 adayın sınavı geçerli sayılırken, 12’si kimliksiz giren, biri yerine başkasını soktan, 8’i kopya eylemine karışan ve 98’i de sınav kurallarına uymayan toplam 119 adayın sınavı iptal edildi.
KIZLAR BAŞARILI
Sınavı geçerli sayılan 1 milyon 727 bin 957 adaydan, 32 bin 177’sinin sayısal ve sözel ham puanları 0.5’in altında olduğu için ÖSS puanları hesaplanamadı. Sınavı geçerli sayılan adaylardan yüzde 78.8’i barajı aştı, yüzde 21.2’si 160 puana yetişemedi. Dört puan türünden en az birinden 185 ve daha fazla puan alan aday sayısı 977 bin 382’de kaldı. Sınavı geçerli sayılan adaylardan yüzde 42’u kız, yüzde 57.1’inin erkek olduğu belirlendi. Kızların yüzde 84.6’sı, erkeklerin de yüzde 74.4’ü sınavı kazandı.
Yüzerken öğrendiÖĞRENCİ Seçme Sınavı’nda ‘Yabancı Dil puan türünde 300 puan alarak Türkiye birinciliğini 3 kişiyle paylaşan Sevim Hande Uğur, Türkiye çapında dereceye girdiğini tatil yaptığı Kemer’de denize girerken öğrendi. Bu başarının kendisi için sürpriz olmadığını belirten Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesi mezunu Uğur, ‘Çok mutluyum. Yüksek bir puan alacağımı biliyordum fakat Türkiye derecesi beklemiyordum. Üniversite tercihi konusunda henüz karar vermedim. Fakat branş olarak öğretmenlik veya tercümanlık istiyorum’ diye konuştu.
‘Tembel’ şampiyonYABANCI dil şampiyonlarından Manisa Fatih Anadolu Lisesi mezunu Eray Karakuzu, hedefinin tercümanlık olduğunu söyledi. Sevincini albay babası Kazım Karakuzu ile paylasan Eray, ‘Aşırı ders çalışmam, İngilizce’ye büyük ilgim var. Basketbol ve dersi birlikte yürüttüm. Sınavım iyi geçti. Çıktığımda cevapları karşılaştırdığımda birinci olacağımı biliyordum. Hedefim Boğaziçi veya Bilkent mütercim tercümanlık bölümleri’ dedi.
Planlı çalışma kazandırdıÖSS’de ‘Eşit Ağırlıklı Puan’ türünde Türkiye 1’incisi olan Fatma Başak Aydemir, ‘Türkiye’de çok şey değişiyor, ben de geleceğe umutla bakıyorum. Hiçbir konuda en ufak bir karamsarlığım yok’ dedi. ‘Sözel Puan’da da Türkiye ikincisi olan olan Aydemir, ‘Sınava nasıl hazırlandın?’ sorusuna, ‘Planlı çalıştım. Bence en önemli olan buydu. Sistemli ve yoğun bir çalışma, başarımın en önemli etkenlerinden biriydi’ yanıtını verdi. Aydemir, üniversite tercihinin sorulması üzerine, ‘Bölüm olarak bilgisayar mühendisliğini istiyorum. Ama üniversite konusunda karar veremedim. Boğaziçi Üniversitesi yakın gibi’ dedi.
Depremzedenin azmiSÖZEL puan türünde Türkiye birincisi olan Eren Eraslan’ın 1999 Gölcük Depremi’nden sonra öğretmen anne ve babasıyla Ankara’ya yerleştiği ortaya çıktı. Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencisi olan Eraslan, başarısında ailesinin, öğretmenlerinin ve düzenli çalışmasının etkili olduğunu vurguladı. Eren Erarslan, Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ ve Fatih Üniversitelerinin, Elektrik-Elektronik ya da Genetik Mühendisliği bölümlerinden birini tercih edeceğini açıkladı. Oğlunun sevincini paylaşan baba Adem Eraslan ise ‘Bugün benim en mutlu günüm. Çalışmasının semeresini aldı’ diye konuştu.
Hiç beklemiyordumÖSS yabancı dil şampiyonlarından Özel Saint Joseph Fransız Lisesi mezunu 19 yaşındaki Sibel Aydın, ÖSS Sınavı’nda eşit ağırlıklı puan türünden girdiğini belirterek, ‘Fransızcam iyi değildir. Birincilik sürpriz oldu’ dedi. Yabancı dil alanındaki diğer Türkiye birincisi ise
Galatasaray Lisesi’nden Dilek Gergin oldu.